• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Zioła prowansalskie – jaki jest prawdziwy skład mieszanki?

28 czerwca 2022

Zioła prowansalskie – jaki jest prawdziwy skład mieszanki?

Spis treści ukryj
1. Skąd pochodzą “zioła prowansalskie”?
2. Czy można dostać gdzieś “zioła prowansalskie” z Prowansji?
3. Jaki jest oryginalny skład ziół prowansalskich?
4. Właściwości zdrowotne ziół prowansalskich.
4.1. Tymianek
4.2. Rozmaryn
4.3. Cząber
4.4. Oregano
5. Zioła prowansalskie w ciąży
6. Zioła prowansalskie – do czego?
7. Czym zastąpić zioła prowansalskie?
8. Jak zrobić domowe własne zioła prowansalskie?
8.1. Przepis na domową mieszankę zioła prowansalskie
9. Popularne przepisy z ziołami prowansalskimi
9.1. Kurczak w ziołach prowansalskich (przepis)
9.2. Śledzie w ziołach prowansalskich (przepis)
9.3. Pieczony schab w ziołach prowansalskich (przepis)
9.4. Powiązane wpisy

Zioła prowansalskie są bardzo popularną przyprawą pochodzącą z Francji. Jakie przyprawy wchodzą w skład oryginalnej mieszanki?

Skąd pochodzą “zioła prowansalskie”?

Zioła prowansalskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Prowansji – malowniczego rejonu na południu Francji. Początkowo termin ‘zioła prowansalskie’ nie był związany z konkretną mieszanką ziół. Nazywano tak po prostu rośliny, które zbierane były latem w tym regionie Francji. Zioła prowansalskie zyskały dużą popularność dopiero latach w latach 60. XX za sprawą książki kucharskiej amerykanki Julii Chil, która w swojej książce “Mastering the Art of French Cooking” zamieściła przepis na kurczaka z patelni przyprawionego właśnie tymiankiem, cząbrem, bazylią i koprem włoskim. W latach 70. XX francuska firma Durcos opracowała specjalną mieszankę z suszonych ziół, którą wprowadziła do sprzedaży krajowej i na rynki zagraniczne pod nazwą “zioła prowansalskie”. I tak właśnie rozpoczęła się kariera ziół prowansalskich, która obecnie należy o jednym z najczęściej wybieranych mieszanek przypraw.

Malownicza Prowansja.

Ciekawostką jest fakt, że jedynie 10% suszonych ziół prowansalskich sprzedawanych na rynku UE faktycznie pochodzi z historycznego regionu Prowansji. Pozostałym przypadku komponenty do mieszanki wytwarzane są z roślin uprawianych w krajach Europy Środkowo-Wschodniej i Hiszpanii.

Czy można dostać gdzieś “zioła prowansalskie” z Prowansji?

Oczywiście, że tak. Prawdziwe „zioła prowansalskie”, uprawiane, zbierane i wytwarzane w Prowansji otrzymały w 2003 roku we Francji status „Label Rouge”. Label Rouge (LR) to taki francuski znak jakości, który “poświadcza, że produkt ma wyższy poziom jakości w porównaniu do innych podobnych produktów dostępnych w sprzedaży”. [1]

Czym różnią się zioła prowansalskie Label Rouge od mieszanki produkowanej w innych częściach Europy? Przede wszystkim, aby móc produkować zioła prowansalskie z oznaczeniem LR należy stosować się do surowych i restrykcyjnych wytycznych związanych ze składem i sposobem uprawy.

  • Składniki, które wchodzą w skład mieszanki pochodzą z południa Francji (Prowansja).
  • Uprawiane są w specyficznym, południowym klimacie cechującym się odpowiednim nasłonecznieniem, temperaturą i okresem wegetacji.
  • Zbiór tych ziół odbywa się między majem a wrześniem, kiedy rośliny są najbardziej obciążone olejkami eterycznymi.
  • Zioła zbierają spółdzielnie rolnicze z południa Francji, posiadające w tym duże doświadczenie.
Mieszanka ziół prowansalskich

Jaki jest oryginalny skład ziół prowansalskich?

Klasyczna certyfikowana mieszanka ziół zawiera: 19% tymianku, 27% rozmarynu, 27% cząbru i 27% oregano.

Właściwości zdrowotne ziół prowansalskich.

Połączenie tych ziół oprócz niezapomnianego aromatu i smaku oferuje wiele korzyści zdrowotnych.

Tymianek

Zawiera tymol, który jest naturalnym olejkiem eterycznym mający naturalne działanie bakteriobójcze i wirusobójcze. Ma działanie przeciwzapalne. W medycynie naturalnej wykorzystywany jest w leczeniu dolegliwości układu moczowego. Stymuluje pracę układu pokarmowego. Jest pomocny w leczeniu dolegliwości takich jak: biegunka, niestrawność i zaparcia. Łagodzi choroby jelit, żołądka i wątroby.

Rozmaryn

Właściwości prozdrowotne rozmarynu doceniali od dawna mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego. Zioło to od dawna stosowane jest w leczeniu hiperglikemii. Zawiera kwas karnozowy, który chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Stymuluje układ trawienny i chroni przed podstawieniem wrzodów żołądka. Zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki oraz wspomagają procesy poznawcze.

Cząber

Jest bardzo aromatycznym ziołem, które zawiera olejki eteryczne pobudzają trawienie. Jest skuteczny w leczeniu wzdęć i bólów brzucha. Eliminuje również gazy z brzucha. Zawiera 15 różnych składników o działaniu uspokajającym. Ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe m.in. przeciwko gronkowcom i paciorkowcom. Zawiera dużo potasu, dzięki temu obniża ciśnienie krwi. Jest również świetnym źródłem żelaza.

Oregano

Jest jednym z ważniejszych ziół w wielu kuchniach. Ma subtelny smak, dzięki temu nadaje potrawą słodkiego smaku. Zawiera cenne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczyć wolne rodniki obecne w organizmie. Połączenie oregano z innymi produktami bogatymi w przeciwutleniacze, zapewnia ich wysoką dawkę i poprawia ogólny stan zdrowia. Oregano zawiera również związki o silnym działaniu przeciwbakteryjnym.

W niektórych gotowych mieszankach dostępnych w sklepie można znaleźć również liść laurowy, szałwię, bazylię i lawendę

Zioła prowansalskie w ciąży

Zioła prowansalskie zawierają tymianek, rozmaryn, cząber i oregano. Bardzo często dodawana jest do nich szałwia. Wszystkie te zioła (oprócz cząbru) są zakazane w ciąży. Z tego powodu mieszanka ziół prowansalskich nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży.

Kurczak przyprawiony ziołami prowansalskimi

Zioła prowansalskie – do czego?

  • Zioła prowansalskie znajdują zastosowanie w daniach kuchni francuskiej. To niezbędne składniki do przygotowania prowansalskich specjałów, takich jak ratatouille, zupa pistou czy prowansalskie pomidory.
  • Są dodatkiem do zup, serów, sosów i mięs. Mogą być również stosowane do dań z innych zakątków świata.
  • Zioła prowansalskie idealnie podkreślą smak pieczonych mięs. Można je dodać do marynaty lub natrzeć nimi mięso. Świetnie współgrają z jagnięciną, wołowiną i cielęciną. Gdy zostaną dodane do ciężkich potraw, to przyspieszą trawienie i zapobiegają wzdęciom oraz uczuciu pełności.
  • Mieszanka sprawdzi się również do sałatek zwłaszcza tych z kuchni śródziemnomorskiej. Podkreśla również smak pieczonych i duszonych warzyw.
  • Świetnie współgra z warzywami strączkowymi. Zioła prowansalskie tworzą idealny duet z pomidorami, dzięki temu podkreślą smak zupy pomidorowej, sosu czy sosu do pizzy.
  • Aby podkreślić smak grillowanych potraw, warto posypać węgiel drzewny ziołami prowansalskimi. Dzięki temu potrawy zyskają ziołowy posmak.
  • Zioła prowansalskie mają bardzo intensywny smak, dzięki temu świetnie zastępują sól, która powinna być stosowana z umiarem.

Czym zastąpić zioła prowansalskie?

Zioła prowansalskie możesz zastąpić świeżymi lub suszonymi: bazylią, tymiankiem, lub majerankiem. Możesz je również zastąpić suszoną lub świeżą zieloną pietruszką.

Jak zrobić domowe własne zioła prowansalskie?

Samodzielne przygotowanie mieszanki ziół jest bardzo proste. Tak przygotowane zioła prowansalskie należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis na domową mieszankę zioła prowansalskie

Składniki:

  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżka suszonego estragonu,
  • 1 łyżka suszonego cząbru,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 liść laurowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Liść laurowy i rozmaryn zmiażdż w moździerzu.
  2. Wszystkie zioła wsyp do miski. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Wsyp do szczelnie zamkniętego pojemnika.
  4. Przepisy z wykorzystaniem ziół prowansalskich
  5. Zioła prowansalskie idealnie podkreślą smak mięsnych i rybnych dań.

Popularne przepisy z ziołami prowansalskimi

Kurczak w ziołach prowansalskich (przepis)

Filety z kurczaka w ziołach prowansalskich są bardzo aromatyczną potrawą. Mięso zamarynowane wcześniej z dodatkiem ziół jest delikatne i chrupiące.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

Marynata:

  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • ¾ łyżeczki czosnku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki papryki,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz składniki marynaty.
  2. Zanurz w niej filety z kurczaka.
  3. Odstaw na około 1 godzinę do lodówki.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni.


Śledzie w ziołach prowansalskich (przepis)

Śledzie w ziołach prowansalskich świetnie nadają się jako dodatek do zimnej płyty. Można je również podawać jako potrawę na stół Wielkanocny. Jest to potrawa bardzo szybka do wykonania (oprócz moczenia śledzi).

Składniki:

  • 7-8 filetów śledziowych,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 3- 4 łyżek ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • świeżo mielony pieprz i sól,
  • 15 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namocz w wodzie i pozostaw na kilka godzin lub całą noc.
  2. Przelej na sito. Pozostaw do odsączenia.
  3. Przełóż do miski. Skrop sokiem z cytryny.
  4. Cebule posiekaj i przełóż do śledzi.
  5. Do śledzi dodaj zioła prowansalskie, przyprawy i natkę pietruszki.
  6. Przykryj. Włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.


Pieczony schab w ziołach prowansalskich (przepis)

Schab jest bardzo delikatnym mięsem. Pieczony w ziołach prowansalskich może być podawany jako drugie danie. Po wystudzeniu jako wędlina do kanapki.

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 4 łyżki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 sztuki ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Z oleju, cebuli, papryki, ziół prowansalskich, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego przygotuj marynatę.
  4. Do przygotowanej marynaty włóż mięso. Przykryj i pozostaw na całą noc w lodówce.
  5. Przełóż do rękawa do pieczenia.
  6. Piecz w naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny.

Przypisy:

  1. INAO: Institut national de l’origine et de la qualité, https://www.inao.gouv.fr/eng/Official-signs-identifying-quality-and-origin/Label-Rouge-Red-Label [dostęp 28.06.2022]

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Które kasze są najzdrowsze?

Które kasze są najzdrowsze?

Zdrowe żywienie to podstawa do sukcesu. Świadomość, że warto postawić na najzdrowsze produkty, jest ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.