New product
- Bazylia suszona aromatyczna
- Pochodzi z Egiptu
- Do przygotowania potraw
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
- Gwarancja smaku
Bazylia to bardzo uniwersalne zioło, doceniane przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Zielone listki po wysuszeniu są bardzo wszechstronną przyprawą, pasującą do dań wegetariańskich i mięsnych.
Bazylia to przyprawa, którą pozyskuje się poprzez ususzenie i rozdrobnienie zielonych listków. Jest to roślina z rodziny jasnotowatych. Bazylia pochodzi z tropikalnych regionów Afryki Środkowej i Azji Południowo-Wschodniej. W zależności od gatunku i odmiany jej liście mogą smakować trochę jak anyż, o silnym, ostrym, często słodkim zapachu. W zależności od odmiany również rośliny mogą osiągać od 30 do 150 centymetrów wysokości.
Rozdrobnione, zasuszone liście bazylii spzredawane w sklepie Go4taste.pl pochodzą z Egiptu. Później są starannie zapakowane w grube torebki foliowe. Ten sposób przechowywania pozwala zachować charakterystyczny smak i zapach ziół. Torebki typu doypack mają zamknięcie strunowe wielokrotnego użytku. Produkt oferowany w naszym sklepie jest oryginalny, dzięki czemu zachowuje wszystkie walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Już po otwarciu torebki wyczuć można charakterystyczny aromat bazylii.
Dobra na trawienie – według ekspertów bazylia może ułatwić optymalne trawienie. Bazylia wzmacnia układ trawienny i nerwowy, dlatego może być dobrym lekarstwem na bóle głowy i bezsenność. Obecny w liściach eugenol zapewnia działanie przeciwzapalne w przewodzie pokarmowym. Bazylia pomaga zrównoważyć kwas w organizmie i przywraca prawidłowe pH organizmu.
Właściwości przeciwzapalne – bazylia i jej silne właściwości przeciwzapalne mogą okazać się lekarstwem na różne choroby i zaburzenia. Silne olejki eteryczne, w tym eugenol, citronellol i linalol, pomagają zmniejszyć stan zapalny dzięki ich właściwościom hamowania wydzielania enzymów. Przeciwzapalne właściwości bazylii mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, reumatoidalnego zapalenia stawów i stanów zapalnych jelit. Spożywanie bazylii może również łagodzić gorączkę, ból głowy, ból gardła, przeziębienie, kaszel, grypę.
Zwalcza aktywność wolnych rodników – zioło zawiera szereg naturalnych przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić tkanki ciała przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Bazylia zawiera dwa ważne rozpuszczalne w wodzie przeciwutleniacze flawonoidowe, znane jako orientin i viceninare. Te silne przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy, chronią strukturę komórkową, DNA i opóźniają skutki starzenia się skóry.
Bazylia jest uniwersalnym ziołem, które sprawdzi się jako dodatek do wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej, takich jak pizza, dania z makaronem, sałatki warzywne. Szczególnie dobrze komponuje się z pomidorami i mozzarellą. Można ją dodawać do marynat przygotowywanych jako dodatek do mięsa.
Bazylię przechowywać należy w szczelnym opakowaniu w suchym i zaciemnionym miejscu.
Bazylia może być spożywana przez każdego. Jedyną ostrożność w sięganiu po nią powinny zachować kobiety w ciąży.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: bazylia suszona.
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.
Kraj pochodzenia: Egipt
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość energetyczna | 0 kJ/0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Wegetariańskie danie, proste i szybkie w przygotowaniu. Tarta to doskonała propozycja na obiad i kolację.
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.