Kwasek cytrynowy ma liczne zastosowania, nie tylko kulinarne. Sprawdzi się jako składnik kosmetyków, a także zastąpi wiele środków chemicznych o nieobojętnym działaniu na ludzki organizm. Pora dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
Co to jest kwasek cytrynowy?
Kwas cytrynowy to słaby kwas, który naturalnie występuje we wszystkich owocach cytrusowych i nie tylko. Producenci dodają jego sztuczną wersję do przetworzonej żywności.
Nie tylko kwaśne owoce cytrusowe zawierają kwas cytrynowy. Wszystkie rośliny i zwierzęta mają po nim niewielkie ślady. Występuje w każdej komórce żywego organizmu, gdzie spełnia ważną funkcję, między innymi bierze udział w spalaniu węglowodanów.
Wiele pakowanych artykułów spożywczych i nieżywnościowych, takich jak kosmetyki i środki czyszczące, również zawiera kwas cytrynowy, ale w wersji sztucznej, a nie takiej, jaką można znaleźć w naturze.
Kupowany w sklepie kwasek cytrynowy ma postać białego proszku bez zapachu, ale o mocno kwaśnym smaku. Naturalny kwasek pozyskuje się w procesie fermentacji cytrynowej. By tak się stało niezbędna jest pożywka cukrowa oraz grzyby z rodzaju Aspergillus Niger.
Kwasek cytrynowy – właściwości
Ze względu na swoje właściwości, kwasek cytrynowy ma wiele zastosowań. Kwas cytrynowy producenci dodają do przetworzonej żywności i napojów, takich jak lody, sorbety, napoje gazowane, wino oraz żywność w puszkach i słoikach, jako konserwant, środek emulgujący i jako kwaśny aromat. Jest on dodawany do wielu produktów spożywczych, aby zapobiegać ich zatruciu jadem kiełbasianym.
Jako składnik kosmetyków kwas cytrynowy może pomóc rozjaśnić skórę, skorygować ciemne plamy i zminimalizować drobne zmarszczki. Może być także bezpiecznie używany na skórze niemowląt. Kwas cytrynowy i jego sole można również stosować w lakierach do włosów, dezodorantach i sprayach do ciała.
Kwas cytrynowy pomaga zabijać szkodliwe bakterie, a także infekcje na powierzchni skóry, które mogą być powszechne u osób z cukrzycą, osób starszych i osób palących. Kwas cytrynowy można również łączyć z cytrynianem sodu i cytrynianem potasu w celu obniżenia poziomu kwasu w moczu i zapobiegania atakom dny moczanowej.
Spryskiwanie jabłek lub bananów sokiem z cytryny, który zawiera kwas cytrynowy, może zapobiec ich brązowieniu. Kwasek cytrynowy a witamina C to kolejne istotne zagadnienie. Kwas askorbinowy, lepiej znany jako witamina C, znajduje się również w kwasie cytrynowym i jest często używany do ochrony i konserwowania napojów bezalkoholowych i mięsa.
Kwasek cytrynowy – zastosowanie
Liczne zastosowania kwasku cytrynowego umożliwiają jego używanie także we własnym gospodarstwie domowym. Kwasek cytrynowy sprawdzi się do mycia i czyszczenia, a także do gotowania i pieczenia.
Kwasek cytrynowy – do mycia i czyszczenia
- Kwasek cytrynowy możesz dodawać do sklepowych środków czyszczących, ponieważ może pomóc w usuwaniu osadów z twardej wody na przykład na szklanych naczyniach albo na armaturze.
- Kwasek cytrynowy na plamy – to naturalny i bezpieczny środek. Usuwa plamy po kawie i herbacie, żółte i brązowe przebarwienia oraz plamy z moczu.
- Kwasek cytrynowy do prania – pozwala pozbyć się uporczywych zabrudzeń i dodatkowo nadaje tkaninom świeży aromat.
- Ten produkt jest świetny także do czyszczenia sprzętów AGD. Odkamienianie ekspresu do kawy kwaskiem cytrynowym pozwoli w szybkim czasie pozbyć się z niego kamienia. Podobnie działa czyszczenie czajnika kwaskiem cytrynowym. Kamień pojawia się na skutek występowania twardej wody, dlatego dobrym rozwiązaniem jest także profilaktyczne czyszczenie pralki kwaskiem cytrynowym. To naturalny, ekologiczny sposób, pozwalający sporo zaoszczędzić na sklepowych środkach. Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność odkamieniania kwaskiem cytrynowym? Proporcje na roztwór to 1-2 łyżeczki na 200 mililitrów ciepłej wody.
Kwasek cytrynowy – zastosowanie w kuchni
- Kwas cytrynowy można dodawać do przepisów jako składnik lub jako zamiennik innych kwasów, takich jak sok z cytryny lub ocet. Na przykład podczas marynowania pomidorów na każdy litr pomidorów można użyć 1/2 łyżeczki sproszkowanego kwasu cytrynowego. Sproszkowanym kwaskiem cytrynowym można również posypać gotowe produkty, takie jak guacamole lub surowe, pokrojone owoce, aby zapobiec ich brązowieniu.
- Kwasku cytrynowego można używać zamiast soli w przepisach na chleb na zakwasie. Najczęściej potrzebna będzie nie więcej niż 1 łyżka stołowa kwasku. Może być również stosowany podczas przygotowywania dziczyzny, aby pomóc wyeliminować z niej wszelkie bakterie: przed gotowaniem spryskaj mięso roztworem kwasku i wody.
Kwasek cytrynowy zamiast cytryny?
Kwaskiem cytrynowym można zastąpić cytrynę. ¼ łyżeczki sproszkowanego kwasu cytrynowego odpowiada 1 łyżce soku z cytryny. 1 łyżeczka sproszkowanego kwasu cytrynowego odpowiada ¼ szklanki soku z cytryny (4 łyżki stołowe). Kwas cytrynowy obniża pH i nadaje cierpkość mieszance owoców, ale nie nadaje przy tym szczególnego smaku.
Kwas cytrynowy i kwas askorbinowy to dwa różne kwasy o różnym składzie chemicznym. Oba są obecne w soku z cytryny i można je także kupić.
Zamienniki dla kwasku cytrynowego
Istnieje kilka zamienników kwasku cytrynowego, jeżeli akurat zabrakło go w twojej szafce.
- Sok z cytryny: proporcja 1/8 szklanki soku z cytryny zastępuje 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego;
- Kwas winowy: proporcja 1/4 łyżeczki kwasu winowego zastępuje 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego;
- Ocet winny: proporcja 3 łyżki octu zastępują 1 łyżkę kwasku cytrynowego;
- Witamina C: proporcja 1 łyżeczka witaminy C zastępuje 1 łyżeczkę kwasu cytrynowego
Kwasek cytrynowy skutki uboczne
Kwas cytrynowy jest ogólnie uznawany za bezpieczny w żywności i produktach do pielęgnacji skóry. Mimo tego może on powodować skutki uboczne, w tym:
- Podrażnienie skóry – przy długotrwałym kontakcie;
- Ból oczu, jeżeli się do nich przedostanie. Należy je wówczas dobrze przepłukać i wyjąć soczewki;
- Problemy z zębami – produkty spożywcze zawierające kwas cytrynowy mogą niszczyć szkliwo, zwiększając prawdopodobieństwo pojawienia się ubytków;
- Rozstrój żołądka – jeśli przyjmujesz lek z kwasem cytrynowym doustnie, możesz mieć różne skutki uboczne, takie jak nudności lub wymioty.
Czasami leki z kwasem cytrynowym mogą powodować poważne skutki uboczne, takie jak dezorientacja, zawroty głowy, ból w klatce piersiowej, zmęczenie, drętwienie dłoni lub stóp. O takich przypadkach należy poinformować swojego lekarza.