- Agar- Agar, naturalny, bezbarwny, bezzapachowy środek żelujący pochodzenia roślinnego
- Pochodzi z Włoch
- bezpieczny dodatek do żywności, wegański, mniej kaloryczny niż żelatyna wieprzowa, pozyskiwany z alg morskich
- moc żelowania 990 g/cm2
- Do wielu potraw, deserów jako naturalny zagęszczacz.
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Agar-agar, nazywany też morską żelatyną, to naturalna substancja żelująca, produkowana z alg – krasnorostów, które pozyskuje się u wybrzeży Japonii, przede wszystkim z podwodnych plantacji. Agar-agar nie ma smaku, koloru oraz zapachu. To doskonała naturalna i zdrowa alternatywa dla żelatyny — stosowany jest szczególnie w diecie wegańskiej.
Agar-agar dostępny w naszym sklepie pochodzi ze sprawdzonych źródeł i upraw. Pakowany jest w szczelne i wytrzymałe torebki typu doypack z praktycznym zapięciem strunowym. Dzięki temu produkt na długo zachowuje swoje cenne właściwości.
Czym wyróżnia się agar agar?
Naturalny, bez konserwantów
Agar to substancja, która jest w 100% naturalna. W trakcie jej produkcji nie są stosowane żadne konserwanty i ulepszacze.
Nie wpływa na smak potraw
„Morska żelatyna” to przezroczysta, bezwonna i bezsmakowa substancja żelująca. Z tego powodu można dodawać ją do różnego typu potraw bez obaw, że wpłynie na smak, barwę i aromat dania. Można ją stosować zarówno jako zagęstnik do zup, sosów, a także do przygotowania galaretek.
Niskokaloryczny
Agar-agar to substancja, która cechuje się niską zawartością kalorii. 1 łyżeczka produktu (3 g) dostarcza organizmowi jedynie 9 kcal. Z powodzeniem może być stosowany przez osoby na diecie redukcyjnej lub osoby, które chcą kontrolować liczbę spożywanych kalorii.
Dobry dla wegan
Agar-agar to substancja żelująca, która produkowana jest tylko i wyłącznie na bazie składników roślinnych. Stanowi doskonałą alternatywę żelatyny wołowej i wieprzowej w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Ma doskonałe właściwości żelujące
Agar-agar pod pewnymi względami cechuje się lepszymi parametrami niż żelatyna. Rozpuszcza się w temperaturze 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C, szybciej niż żelatyna. Nie trzeba go wkładać do lodówki. Jest też bardziej wydajny.
Więcej informacji o agarze znajduje się w naszym poradniku agar - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
- agar-agar można używać do gotowania i pieczenia;
- świetnie sprawdzi się w przepisach jako zamiennik żelatyny (szybciej tężeje);
- można go stosować do wyrobu galaretek owocowych i mięsnych;
- można wykorzystać go do zrobienia sernika na zimno;
- idealny jako składnik lodów, budyniów, dżemów i domowych konfitur.
Agar-agar należy rozpuścić w wodzie o temperaturze około 90°C. Tężeje on już w temperaturze pokojowej, więc produkty do których jest używany nie wymagają trzymania ich w lodówce.
Przechowywanie
Agar-agar przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed światłem.
Przeciwwskazania
Agar-agar jest produktem naturalnym, roślinnym. Nie stwierdzono działań niepożądanych przy jego stosowaniu i nie ma szczególnych przeciwwskazań związanych ze stosowaniem agaru w potrawach.
Inne opcje
Składniki
Składniki: agar-agar.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Włoch
Indeks glikemiczny:
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1411 kJ / 336 kcal kcal |
Tłuszcz | 0,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 73,2 g |
w tym cukry | 3 g |
Błonnik | 7,7 g |
Białko | 6,2 g |
Sól | 0,26 g |
Komentarze 0