Agar Agar - algi morskie w proszku 250g

  • Agar Agar Gdzie kupić 250g
  • Agar Agar Cena 250g
Agar Agar Gdzie kupić 250g Agar Agar Cena 250g

- Agar- Agar, naturalnybezbarwny, bezzapachowy środek żelujący pochodzenia roślinnego

- Pochodzi z Włoch

- bezpieczny dodatek do żywności, wegański, mniej kaloryczny niż żelatyna wieprzowa, pozyskiwany z alg morskich

- moc żelowania 990 g/cm2

- Do wielu potraw, deserów jako naturalny zagęszczacz. 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Agar-agar, nazywany też morską żelatyną, to naturalna substancja żelująca, produkowana z alg – krasnorostów, które pozyskuje się u wybrzeży Japonii, przede wszystkim z podwodnych plantacji. Agar-agar nie ma smaku, koloru oraz zapachu. To doskonała naturalna i zdrowa alternatywa dla żelatyny — stosowany jest szczególnie w diecie wegańskiej.

Agar-agar dostępny w naszym sklepie pochodzi ze sprawdzonych źródeł i upraw. Pakowany jest w szczelne i wytrzymałe torebki typu doypack z praktycznym zapięciem strunowym. Dzięki temu produkt na długo zachowuje swoje cenne właściwości.

Czym wyróżnia się agar agar?

Naturalny, bez konserwantów 

Agar to substancja, która jest w 100% naturalna. W trakcie jej produkcji nie są stosowane żadne  konserwanty i ulepszacze. 

Nie wpływa na smak potraw

„Morska żelatyna” to przezroczysta, bezwonna i bezsmakowa substancja żelująca.  Z tego powodu można dodawać ją  do różnego typu potraw bez obaw, że  wpłynie na smak, barwę i aromat dania. Można  ją stosować zarówno jako zagęstnik do zup, sosów, a także do przygotowania galaretek.

Niskokaloryczny

Agar-agar to substancja, która cechuje się niską zawartością kalorii.  1 łyżeczka   produktu (3 g) dostarcza organizmowi jedynie 9 kcal.  Z powodzeniem może być stosowany przez osoby na diecie redukcyjnej lub osoby, które chcą kontrolować liczbę spożywanych kalorii.

Dobry dla wegan

Agar-agar to substancja żelująca, która produkowana jest tylko i wyłącznie na bazie składników roślinnych.  Stanowi doskonałą alternatywę żelatyny wołowej i wieprzowej  w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Ma doskonałe właściwości żelujące

Agar-agar pod pewnymi względami cechuje się lepszymi parametrami niż żelatyna. Rozpuszcza się w temperaturze 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C, szybciej niż żelatyna.  Nie trzeba go wkładać do lodówki. Jest też bardziej wydajny.

Więcej informacji o agarze znajduje się w naszym poradniku agar - właściwości.

Zastosowanie w kuchni

  • agar-agar można używać do gotowania i pieczenia;
  • świetnie sprawdzi się w przepisach jako zamiennik żelatyny (szybciej tężeje);
  • można go stosować do wyrobu galaretek owocowych i mięsnych;
  • można wykorzystać go do zrobienia sernika na zimno;
  • idealny jako składnik lodów, budyniów, dżemów i domowych konfitur.

Agar-agar należy rozpuścić w wodzie o temperaturze około 90°C. Tężeje on już w temperaturze pokojowej, więc produkty do których jest używany nie wymagają trzymania ich w lodówce.

Przechowywanie

Agar-agar  przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed światłem.

Przeciwwskazania

Agar-agar jest produktem naturalnym, roślinnym. Nie stwierdzono działań niepożądanych przy jego stosowaniu i nie ma szczególnych przeciwwskazań  związanych ze stosowaniem agaru w potrawach.

32,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: agar-agar. 

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Włoch

Indeks glikemiczny: 

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1411 kJ / 336 kcal kcal
Tłuszcz 0,3 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 73,2 g
   w tym cukry 3 g
   Błonnik 7,7 g
Białko 6,2 g
Sól 0,26 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.