Świeże figi spotyka się w takich miejscach, w których temperatura nigdy nie jest bardzo niska, nawet zimą. W Europie popularny do ich uprawy jest rejon Morza Adriatyckiego, a poza Europą – Bliski Wschód, a także Kalifornia i Indie. Uprawia się je także w cieplejszych regionach Polski, chociaż raczej w donicach, a nie w gruncie. Istnieje kilka odmian tych smacznych owoców. Ich odmienność jest zauważalna także podczas kupowania suszonych fig.
Figi adriatyckie

Figi z rejonu Morza Adriatyckiego są jasnozielone do jasnożółtych (czasami nazywane są wręcz białymi figami). W środku przypominają nieco cukierki w delikatne, białe paski. Kolor środka waha się od jasnoróżowego do jaskrawoczerwonego. Dzięki temu przyciągają uwagę zwierząt. Są wyjątkowo słodkie.
Figi adriatyckie są zbierane w czerwcu i ponownie w sierpniu. Ich super słodka natura oznacza, że doskonale sprawdzają się jako prosty deser owocowy. Jeśli chcesz je urozmaicić, podawaj je z odrobiną słodkiej śmietanki lub sera mascarpone. Są również pyszne w plasterkach lub posiekane, podawane z lodami albo w zwykłym, niesłodzonym jogurcie. Jeśli uda Ci się zdobyć jogurt z mleka owczego, tym lepiej – bardzo do niego pasują.


Figi Black Mission

Figi Black Mission są niezwykle słodkie (czasami nawet wydzielają trochę syropu, który powinieneś uznać za bardzo dobry znak przy ich kupowaniu). Pomimo swojej nazwy, nie są naprawdę czarne – bardziej głęboko niebiesko-fioletowe. Wewnątrz są pięknie różowe. Ich ciemna powierzchnia zewnętrzna sprawia, że zwiędłe lub marszczące się okazy łatwiej jest zauważyć, a tym samym wybrać dojrzałe figi.
Ich słodycz sprawia, że idealnie nadają się na deser do serwowania wprost lub do jogurtu albo świeżego sera (na przykład mascarpone, świeżej ricotty).
Brązowe figi z Turcji

Figi brązowe z Turcji mają brązowawo-ciemnofioletową skórę, łagodniejszy smak niż inne figi i są zauważalnie mniej słodkie niż podobne Black Mission. Wewnątrz wydają się być bledsze od innych fig.
Brązowe figi z Turcji dobrze sprawdzają się w sałatkach, gdzie ich lżejsza słodycz jest mile widzianym kontrastem, lub w deserach, w których będzie stosowany dodatkowy słodzik. Jeśli masz tylko brązowe figi i chcesz zrobić z nich deser, skrop je miodem. Możesz też zawsze użyć ich do przygotowania dżemu figowego.


Figi Calimyrna

Figi Calimyrna są duże w porównaniu z innymi figami i mają zielonkawą, lekko złotą skórę. Mają efektowne różowe wnętrze, które jest bardziej uderzające dzięki kontrastowi z ich zewnętrznymi elementami.
Ze względu na ich atrakcyjne wnętrze, figi Calimyrna są świetną opcją do krojenia i serwowania na surowo. Mają charakterystyczny, orzechowy smak. Wszystkie figi mają tę nutę, dlatego są tak dobre w połączeniu z orzechami, ale ta odmiana ma ją o wiele silniejszą.
Figi Kadota

Figi Kadota mają jasnozieloną skórę z jasnym wnętrzem. Są mniej słodkie niż inne figi. Są dobrymi kandydatami do robienie dżemów i przetworów. Raczej nie je się ich na surowo ze względu na mniej wyrazisty smak.
Zobacz też: Figi suszone i ich właściwości.