Figa jest najstarszym owocem uprawianym przez człowieka. To wydarzenie sięga prawie 10 000 lat p.n.e. Jest to mityczny owoc, który wraz z daktylami, oliwkami i winogronami był centralnym elementem diety starożytnych cywilizacji, czy to w wersji świeżej, czy suszonej. Jest znany od czasów starożytnych ze względu na swoje właściwości zdrowotne, a także ze względu na wykorzystanie kulinarne.

Figa jest bliskim kuzynem jeżyny, należy do grona superfoods.
Figi rosną w ciepłym klimacie. Ich drzewa, czyli figowce pospolite (Ficus carica) są wysokie na około 5 do 6 metrów. Mają zielone i szare liście, a kolor figi jest żółty. Rodzimy obszar występowania tego drzewa to teren obecnych państw takich jak: Tunezja, Algieria, Maroko, Cypr, Egipt, Iran, Irak Afganistan, Izrael, Syria, Gruzja, Pakistan, Grecja. Hiszpania, Francja, Włochy, Jordania, Liban, Turcja, Azerbejdżan, Tadżykistan, Turkmenistan. Na skutek działalności człowieka, obecnie figowiec pospolity rośnie także w Australii, USA, Ekwadorze oraz niektórych krajach południowej Europy, zwłaszcza bałkańskich. Obecnie rozprzestrzenianie się zasięgu drzew łączy się z populacją nietoperzy owocożernych, które rozsiewają ich nasiona.
Drzewo figowe było czczone przez wszystkie wielkie cywilizacje. Figa zajmuje ważne miejsce w tradycji muzułmańskiej, która kwalifikuje ją jako „błogosławieństwo raju”. Sura 95 Koranu jest również nazywana „drzewem figowym”.
Platon powiedział, że suszone figi to: „doskonałe jedzenie sportowca”.
Odmiany fig
- Figa Black Mission to małe figi z różowym miąższem i ciemnofioletową skórą, która po wyschnięciu wydaje się czarna. Mają bogaty, słodki smak i gumowatą konsystencję. Ich nazwa pochodzi od misjonarzy franciszkańskich, którzy zasadzili je w Kalifornii w XVIII wieku;
- Brązowe figi suszone tureckie są jednym z najpopularniejszych rodzajów fig. Są to duże, wilgotne i soczyste odmiany o brązowej skórze i jasnobursztynowym miąższu. Mają słodki i łagodny smak, który przyczynia się do ich popularności na całym świecie;
- Figi Calimyrna mają jasnozielono-żółty kolor i ciepły, słodki smak. Ich nazwa pochodzi od dwóch miejsc: Smyrny i Kalifornii. Smyrna jest ich starożytnym miastem pochodzenia leżącym w Turcji, skąd zostały sprowadzone do Kalifornii pod koniec 1800 roku przez plantatora;
- Figi adriatyckie mają zieloną skórkę i czerwone wnętrze, są chętnie wykorzystywane w przetwórstwie.

Figi suszone rodzaje
Zbiór fig jest wykonywany każdego dnia ręcznie po tym, jak dojrzałe figi spadły na sieci umieszczone na wysokości metra nad ziemią. Zaraz po zebraniu fig następuje kolejny etap – suszenia ich na słońcu. Trwa to przez około 8-10 dni w zależności od warunków pogodowych, aby uzyskać zalecany poziom wilgotności.
Suszone figi są sortowane w różnych klasach przedstawionych poniżej:
- Wysuszone figi gatunek 101AAA: ten drogi rodzaj obejmuje największe w pełni otwarte, w bardzo jasnym kolorze;
- Figi suszone klasy 101AA: należące do tej klasy mają jasnożółty i biały kolor. Ich wielkość wynosi około 22 mm. Około 90 procent fig w tym rodzaju ma otwarte wnętrze;
- Suszone figi klasy 101A: figi należące do tej klasy mają kolor żółty i biały. Ich wielkość wynosi około 14 do 22 mm. Niektóre figi w tej klasie mają otwarte wnętrze;
- Figi suszone klasy AA: należące do tej klasy mają jasnożółty i biały kolor, a ich rozmiar wynosi około 22 mm. Większość procent suszonych fig w tym gatunku (około 90 procent) ma otwarte wnętrze;
- Suszone figi klasy A: należące do tej klasy mają kolor żółty i biały, a niektóre z nich mają brązowy kolor. Większość suszonych fig w tej klasie ma zamknięte wnętrze;
- Suszone figi gat. B: figi z tej klasy mają kolor brązowy i szary, a ich rozmiar wynosi około 14 mm.
Czytaj dalej: Przewodnik po rodzajach fig.


Czytaj również: Figi tureckie i figi greckie – jakie wybrać?
Co zawierają figi suszone?
Rekomendowana dzienna dawka fig to około 2-3 sztuki, co odpowiada od 30 do 45 g. Już w tej niewielkiej porcji tych suszonych owoców znajduje się pokaźny ładunek energetyczny. 45 g suszony fig dostarcza naszemu organizmowi aż 112 kalorii. Dodatkowo 3 sztuki tych owoców zaspokajają aż 14% dziennego zapotrzebowania na miedź, 8% na magnez, 7% na fosfor, 6% na witaminę K i wapń. Suszone figi to również bogate źródło błonnika. W tej niewielkiej dawce znajduje się 4.40 g, co stanowi aż 14% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Porcja suszonych owoców z drzewa figowego dostarcza nam również witaminy B6, ryboflawiny, niacyny tiaminy, a także całkiem sporo fosforu. Niestety oprócz wielu zalet suszone owoce mają też pewną wadę, którą jest między innymi duża dawka cukru 21.55 g w 45g. Z tego powodu, aby utrzymać odpowiednią masę ciała, nie należy zbyt często przekraczać rekomendowanej dawki suszonych owoców.
Dowiedz się więcej z artykułu: Co zawierają figi suszone?
Figi suszone wartości odżywcze
Kcal odżywcze na 100 gram
- kalorie (wartość energetyczna): 249 kcal / 1043 kJ;
- białko: 3,30 g;
- tłuszcz ogółem: 0,93 g;
- nasycone: 0,144 g;
- jednonienasycone: 0,159 g;
- wielonienasycone: 0,345 g;
- omega-6: 0,345 g;
- węglowodany: 63,87 g;
- błonnik pokarmowy: 89,8 g.
Witaminy
- wit. A: 10 I.U;
- wit. E: 0,35 mg;
- wit. K1: 15,6 µg;
- wit. C: 1,2 mg;
- wit. B1: 0,085 mg;
- wit. B2: 0,082 mg;
- wit. B3 (PP): 0,619 mg;
- wit. B6: 0,106 mg;
- wit. B9 (kwas foliowy): 9 µg;
- wit. B5: 0,434 mg.
Minerały
- wapń: 162 mg;
- żelazo: 2,03 mg;
- magnez: 68 mg;
- fosfor: 67 mg;
- potas: 680 mg;
- sód: 10 mg;
- cynk: 0,55 mg;
- miedź: 0,29 mg;
- mangan: 0,51 mg;
- selen: 0,6 µg.
Figi suszone a indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny to wskaźnik, który ocenia wpływ spożytego pokarmu na poziom cukru we krwi. Im wyższy ten wskaźnik, tym szybciej i w większym stopniu spożyte jedzenie podnosi poziom cukru we krwi. Ile wynosi IG dla suszonych fig? Indeks glikemiczny fig suszonych w skali od 0 do 100 wynosi 62, co oznacza, że te suszone owoce mieszczą się w średnim przedziale wartości dla IG (51-75). Dla porównania indeks glikemiczny świeżych owoców drzewa figowego wynosi mniej niż 55. Produkty wykazujące się niskim i średnim poziomem indeksem glikemicznym pozwalają na kontrolę poziomu cukru we krwi. W ten sposób suszone figi mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę i zmagające się z insulinoopornością. Oczywiście w określonych i skonsultowanych z dietetykiem i lekarzem prowadzącym dawkach.

Figi suszone – właściwości
Jest to jeden z najlepszych dla zdrowia owoców, źródło bardzo wielu witamin (A, K, B1, B5, B6) i minerałów (wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas). To więcej niż w większość innych owoców.
Podobnie jak wiele owoców, figi zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów i niektórych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca.
Zapobieganie zaparciom
Wysokie stężenie błonnika w figach pomaga promować zdrowe funkcjonowanie jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik działa regulująco na ruchy jelit, więc nie tylko zapobiega zaparciom, ale również eliminuje biegunkę i reguluje wypróżnienia.


Utrata wagi
Błonnik zawarty w figach pomaga również w zrzuceniu wagi i jest często zalecany dla osób otyłych. Jednak wysoka zawartość kalorii może również prowadzić do zwiększenia masy ciała, zwłaszcza gdy figi są spożywane z mlekiem. Już mała dawka dziennie wystarczy, aby uzyskać zalecaną ilość składników odżywczych, więc nie wolno z nimi przesadzać.
Niższy poziom cholesterolu
Figi zawierają pektyny, które są rozpuszczalnym błonnikiem. Kiedy włókno przechodzi przez układ trawienny, zasadniczo przesuwa nadmiar cholesterolu i popycha go do układu wydalniczego, w którym może zostać usunięty z organizmu. Podobnie jak rozpuszczalne włókno, pektyna figowa stymuluje również krążenie w zdrowych jelitach. Duże ilości błonnika w diecie mogą być korzystne dla ogólnego stanu zdrowia, zapobiegając niektórym rodzajom raka jamy brzusznej, a także rakowi okrężnicy. Obecność włókien pomaga stymulować usuwanie wolnych rodników i innych substancji rakotwórczych, zwłaszcza z okrężnicy, ponieważ włókna przyśpieszają metabolizm.
Zapobieganie chorobie wieńcowej
Figi suszone zawierają fenol, kwasy omega-3 i omega-6. Te kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Ponadto liście figowe mają znaczący wpływ na poziomy trójglicerydów w układzie osobniczym. Liście figowe działają hamująco na trójglicerydy i zmniejszają ich ogólną liczbę. Trójglicerydy to główne czynniki odpowiedzialne za różne choroby serca.

Zapobieganie nadciśnieniu
Ludzie przyzwyczaili się do przyjmowania sodu w postaci soli, ale niski poziom potasu i wysoki poziom sodu mogą doprowadzić do wysokiego ciśnienia krwi. Figi bogate są w potas i mają niską zawartość sodu, więc są one doskonałym sposobem ochrony przed wystąpieniem nadciśnienia i jego skutków, co czyni je również jednym z pokarmów mających dobry wpływ na regenerację organizmu.
Choroby weneryczne
Figi były powszechnie stosowane na subkontynencie indyjskim i w niektórych innych miejscach na świecie jako uspokajający balsam przeciw chorobom wenerycznym. Czy przez ich jedzenie, czy miejscowe stosowanie, był to skuteczny środek na łagodzenie chorób przenoszonych drogą płciową. Współcześnie potrzebne są dalsze badania na temat dokładnych pozytywnych efektów działania fig na zwalczanie chorób wenerycznych.
Poprzez spożywanie suszonych fig osiąga się dwa podstawowe cele żywieniowe człowieka. Około 10% energii zużywanej przez organizm ludzki może pochodzić ze spożycia 100 gramów fig, podczas gdy w tym samym czasie pokrywają one 9% zapotrzebowania na białka, 24% zapotrzebowania na wapń, 27% popytu dla potasu, 16% dla magnezu i około 59% dla witaminy B1 oraz 71% dla witaminy B6, z których wszystkie są niezbędne dla zdrowego utrzymania równowagi chemicznej organizmu i funkcji komórkowej.
Suszone figi, ze względu na obecność w swoim składzie wody, są produktem lekkostrawnym.

Figi a cukrzyca
Suszone figi, jak pisaliśmy wyżej, cechują się średnim indeksem glikemicznym. A to oznacza, że mogą one być w ograniczonych porcjach spożywane przez osoby chore na cukrzycę typu 2. Spożywanie tych owoców wpływa na organizm osoby chorej na cukrzycę w wielu aspektach. Figi to przede wszystkim owoce zawierające w sobie wiele cennych składników, które mogą pozytywnie wpływać na organizm diabetyka. Jedzenie ich ma korzystne działanie na kości, serce, trawienie, skóry a poza tym są fantastycznym zastrzykiem energii
Figi są źródłem manganu
Mangan jest jednym z mikroelementów, który bierze udział w metabolizmie glukozy. Osoby chore na cukrzycę bardzo często cierpią na niedobory tego pierwiastka. Niektórzy twierdzą nawet, że niskie poziomy manganu to jedna z przyczyn, które prowadzą do rozwoju choroby. Wiele badań wskazuje na to, że suplementacja magnezu znacznie poprawia tolerancję glukozy w organizmie chorego. Figi suszone stanowią cenne źródło manganu. W 100 g suszonych chwili znajduje się 0,510mg manganu, co stanowi 22% dziennej wartości. Rekomendowana porcja fig, czyli około 45 g zawiera zatem odpowiednio 9% dziennej wartości.
Figi są pełne magnezu
Wiele badań potwierdza i łączy niedobory magnezu z potencjalnym zwiększeniem ryzyka wystąpienia cukrzycą typu 2 i insulinooporności. Magnez to składnik, który pomagają w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, m.in. obniża jej poziom we krwi na czczo. Suszone figi są bogate w magnez. Jedynie w trzech sztukach tej przekąski znajduje się aż 8% rekomendowanej dawki dziennej.
Figi i potas
Potas to kolejny minerał, który niezbędny jest przy cukrzycy. Badanie wykazało jego ścisły związek między niedoborem a ryzykiem wystąpienia tej choroby. Ponadto osoby chore na cukrzycę bardzo często posiadają obniżone wartości tego minerałów w organizmie. Z tego względu niezbędne jest spożywanie pokarmów bogatych w potas lub jego suplementacja.
American Diabetes Association zaleca figi jako pomagające chorym na cukrzycę. Figi są bogate w potas, który pomaga regulować ilość cukru wchłanianego w organizmie po posiłkach. Duże ilości potasu mogą zmniejszyć częstotliwość skoków i spadków poziomu cukru we krwi, więc figi mogą pomóc chorym na cukrzycę żyć normalnie.
W figach znajduje się dużo potasu. Zaledwie 3 sztuki uzupełniają aż 7% dziennego zapotrzebowania.
Figi suszone – zastosowanie
Suszone figi są spożywane na surowo. Są również stosowane w wielu produktach spożywczych, takich jak ciasto, słodki kompot i syrop. W Tunezji brandy wytwarzane jest z fig zwanych boukha. Podobnie jak suszonych moreli, można ich używać w sałatkach pokrojone na małe kawałki. Figi są pyszne w pilawach ryżowych. Można dodawać je do szaszłyków z grilla. Idealnie komponują się ze smakami kuchni śródziemnomorskiej, pasują do białych mięs i dziczyzny.
Aby ugotować figi suszone, możesz je włożyć do wody i zagotować, aż zaczną pęcznieć. Do wody dodać można cynamon, imbir, goździki, paprykę lub hibiskus. Można je również gotować w soku owocowym.
Otwarte i nieotwarte torby z suszonymi figami można przechowywać w lodówce do sześciu miesięcy. Figi tureckie powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych po zakupie, niezależnie od tego, czy zostały już otwarte. Pozostałe suszone figi mogą być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu do 3-6 miesięcy. Jeśli masz zamiar przechowywać swoje figi dłużej, możesz je przenieść do worka do zamrażania lub hermetycznego pojemnika i przechowywać je w zamrażarce nawet przez rok.
Przeczytaj więcej w artykule: Jak przygotować suszone figi?
Ile jeść fig dziennie?
Szerzej ten temat omawiamy w artykule: Figi suszone – ile dziennie?
Czy figi mogą uczulać?
Figi nie należą do owoców wywołujących częste alergie. W przypadku fig mogą wystąpić jednak pewne reakcje alergiczne — szczególnie u osób, które są uczulone na pyłki brzozy. W tym przypadku dochodzi do tak zwanej alergii krzyżowej. Jak wynika z badań, ryzyko alergii dotyczy jednak przede wszystkim spożycia fig świeżych, a nie suszonych.
Figi suszone – przeciwwskazania
Leki rozrzedzające krew. Jak wspomniano wcześniej, zarówno suszone, jak i dojrzałe figi są bogatym źródłem witaminy K. Z tego względu ostrożność w jedzeniu suszonych owoców z drzewa figowego powinny zachować osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew takie jak np. warfaryna.
Problemy z układem trawienia. Suszone figi są bardzo dobrym źródłem błonnika. Przekroczenie zalecanej dawki może spowodować problemy związane z trawieniem i zaparciami. Zbyt duże spożycie fig może wywołać również biegunkę.
Poza tym ostrożność przyjmowaniu fig suszonych powinien wykazać osoby, które są chore na:
- zapalenie trzustki;
- cukrzycę;
- zapalenie żołądka (zapalenie żołądka, zapalenie okrężnicy, zapalenie jelit);
- dna;
- otyłość.
W przypadku ww. chorób figi można jeść, ale w bardzo ograniczonych ilościach.


Jak przechowywać figi suszone?
O tym jak najlepiej przechowywać i gdzie trzymać suszone figi dowiesz się z artykułu: Jak przechowywać suszone figi? Najlepsze sposoby.