Fasola Adzuki - 1kg

  • Fasola Adzuki - 1kg
  • Fasola Adzuki - 1kg
  • Fasola Adzuki - 1kg
Fasola Adzuki - 1kg Fasola Adzuki - 1kg Fasola Adzuki - 1kg

- Fasola Adzuki

- Pochodzi z Chin

- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów

- Do gotowania i przygotowania potraw 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Fasola adzuki jest podstawowym składnikiem kuchni azjatyckiej i chętnie stosowana jest też w kuchni wegańskiej. Ceniona jest ze względu na charakterystyczny silny, orzechowy, słodki smak. 

Fasola adzuki jest jednoroczną rośliną szeroko uprawianą w całej Azji Wschodniej i Himalajach, szczególnie w Japonii, Korei, Chinach, Nepalu i Bhutanie. Jej nasiona mają małe rozmiary. Odmiany najbardziej znane w północno-wschodniej Azji mają jednolitą, czerwoną barwę, jednak znane są również białe, czarne, szare i rozmaicie nakrapiane odmiany. 

Fasola adzuki jest sprzedawana w sklepie Go4taste.pl w formie zasuszonej, przygotowanej do gotowania i dalszego przygotowywania potraw. Suszone ziarna adzuki mają formą małych ciemnoczerwonych owalna fasola o średnicy około 5 mm. Po jednej stronie mają charakterystyczny biały grzbiet.

Pakowana jest w solidne i szczelne torebki typu doypack zaopatrzone w praktyczne zapięcie strunowe. Dzięki temu zachowuje swoje cenne właściwości i walory smakowe.

 

Właściwości 

  • wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • posiadają również wysoką zawartość białka;
  • są cennym źródłem magnezu, żelaza i fosforu.

Więcej informacji o fasoli adzuki znajduje się w naszym poradniku fasola adzuki - właściwości.

W kuchni wschodnioazjatyckiej fasola adzuki jest zwykle słodzona przed jedzeniem. W szczególności często gotuje się ją z cukrem, czego rezultatem jest pasta z czerwonej fasoli (anko). 

  • powszechne jest używanie jej w formie deserowej, na przykład jako dodatek do ciast i gofrów;
  • może być wykorzystywana jako składnik sałatek oraz dodatek do potraw mięsnych;
  • gotowane ziarna fasoli warto stosować jako  dodatek do zup, chilli i dań z ryżu.

 

Jak gotować  fasolę adzuki?

Ziarna muszą być ugotowane przed spożyciem. W tym celu należy namoczyć 1/2 szklanki ziaren przez noc w dużej ilości wody. Następnie odcedza się je i gotuje na wolnym ogniu w 2 szklankach wody przez 40 minut do godziny.

 Sprawdź: Jak gotować fasolę adzuki?

Przechowywanie

Fasolę adzuki  przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Przeciwwskazania

Nie stwierdzono działań niepożądanych przy spożywaniu fasoli adzuki  i nie ma szczególnych przeciwwskazań  związanych ze stosowaniem jej w potrawach.

15,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: fasola adzuki.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Chiny

Indeks glikemiczny: 25

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1302 kJ/315 kcal
Tłuszcz 1,6 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 45,9 g
   w tym cukry 2,7 g
   Błonnik 15,7 g
Białko 21,4 g
Sól 0,05 g
Magnez 169 mg
Fosfor 437 mg
Żelazo 6,9 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.