- Oczekiwanie na dostawę
- Fasola Adzuki
- Pochodzi z Chin
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Fasola adzuki jest podstawowym składnikiem kuchni azjatyckiej i chętnie stosowana jest też w kuchni wegańskiej. Ceniona jest ze względu na charakterystyczny silny, orzechowy, słodki smak.
Fasola adzuki jest jednoroczną rośliną szeroko uprawianą w całej Azji Wschodniej i Himalajach, szczególnie w Japonii, Korei, Chinach, Nepalu i Bhutanie. Jej nasiona mają małe rozmiary. Odmiany najbardziej znane w północno-wschodniej Azji mają jednolitą, czerwoną barwę, jednak znane są również białe, czarne, szare i rozmaicie nakrapiane odmiany.
Fasola adzuki jest sprzedawana w sklepie Go4taste.pl w formie zasuszonej, przygotowanej do gotowania i dalszego przygotowywania potraw. Suszone ziarna adzuki mają formą małych ciemnoczerwonych owalna fasola o średnicy około 5 mm. Po jednej stronie mają charakterystyczny biały grzbiet.
Pakowana jest w solidne i szczelne torebki typu doypack zaopatrzone w praktyczne zapięcie strunowe. Dzięki temu zachowuje swoje cenne właściwości i walory smakowe.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiadają również wysoką zawartość białka;
- są cennym źródłem magnezu, żelaza i fosforu.
Więcej informacji o fasoli adzuki znajduje się w naszym poradniku fasola adzuki - właściwości.
W kuchni wschodnioazjatyckiej fasola adzuki jest zwykle słodzona przed jedzeniem. W szczególności często gotuje się ją z cukrem, czego rezultatem jest pasta z czerwonej fasoli (anko).
- powszechne jest używanie jej w formie deserowej, na przykład jako dodatek do ciast i gofrów;
- może być wykorzystywana jako składnik sałatek oraz dodatek do potraw mięsnych;
- gotowane ziarna fasoli warto stosować jako dodatek do zup, chilli i dań z ryżu.
Jak gotować fasolę adzuki?
Ziarna muszą być ugotowane przed spożyciem. W tym celu należy namoczyć 1/2 szklanki ziaren przez noc w dużej ilości wody. Następnie odcedza się je i gotuje na wolnym ogniu w 2 szklankach wody przez 40 minut do godziny.
Sprawdź: Jak gotować fasolę adzuki?
Przechowywanie
Fasolę adzuki przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Nie stwierdzono działań niepożądanych przy spożywaniu fasoli adzuki i nie ma szczególnych przeciwwskazań związanych ze stosowaniem jej w potrawach.
Inne opcje
Składniki
Składniki: fasola adzuki.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Chiny
Indeks glikemiczny: 25
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1302 kJ/315 kcal |
Tłuszcz | 1,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 45,9 g |
w tym cukry | 2,7 g |
Błonnik | 15,7 g |
Białko | 21,4 g |
Sól | 0,05 g |
Magnez | 169 mg |
Fosfor | 437 mg |
Żelazo | 6,9 mg |
Komentarze 0