Fasola Red Kidney jest cenionym produktem w diecie wegetariańskiej. Dlaczego warto ją jeść? Jakie ma właściwości prozdrowotne?
Jak rośnie fasola Red Kidney?
Fasola Red Kidney należy do rodziny bobowatych. Naturalnie występuje w Ameryce Południowej. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Fasolę zbiera się od 100 do 140 dni od posadzenia. Dojrzałe strąki mają słomkowy kolor, są suche na zewnątrz i twarde w środku.
Czerwona fasola – wartości odżywcze
Wartość energetyczna porcji fasoli, czy 1 szklanki (177 g) to 225 kcal. Składa się głównie z cukrów 40 g oraz białka 15,3 g. Można w nim również znaleźć śladowe ilości tłuszczu 0,88 g. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego 11,3 g.
Porcja fasoli zawiera bardzo dużo potasu 716 mg. Potas jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca, wspomaga budowę białek oraz odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi. Zawiera również fosfor 244 mg. Fasola Red Kidney jest również świetnym źródłem: kwasu foliowego, choliny oraz wit. z grupy B. Zawiera również kwasy Omega-3 i Omega- 6.
Wartości prozdrowotne fasoli Red Kidney
Dietetycy bardzo często polecają fasolę Red Kidney ze względu na jej wartości odżywcze. Wystarczy codziennie zjeść pół porcji fasoli, aby poprawić ogólny stan zdrowia.
Fasola Red Kidney ma wiele prozdrowotnych właściwości:
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi;
- zapobiega występowania raka okrężnicy – badania wykazały, że osoby jedzące regularnie fasolę rzadziej chorują na raka jelita grubego;
- może być stosowana przez diabetyków – ma niski indeks glikemiczny;
- wspomaga odchudzanie – duża zawartość błonnika pomaga w utrzymaniu poczucia sytości na dłużej;
- wspomaga pamięć – dzięki dużej zawartości wit. B1, która poprawia koncentrację i pamięć. Spowalnia postępy demencji i choroby Alzhaimera ;
- zwiększa energię – fasola jest bogata z mangan, który jest bardzo ważny w procesie metabolicznym;
- ma właściwości antyoksydacyjne – ma przeciwutleniacze, które skutecznie niwelują wolne rodniki;
- jest naturalnym detoksydanetem – zawarty w fasoli molibden pomaga w detoksykacji organizmu;
- zapobiega nadciśnieniu – fasola jest świetnym źródłem potasu, magnezu, rozpuszczalnego błonnika i białka, co jest pomocne w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia;
- łagodzi zaparcia – dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego;
- zwiększa odporność – przeciwutleniacze zawarte w fasoli wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w pozbyciu się wolnych rodników;
- zapobiega starzeniu się skóry – przeciwutleniacze eliminują wolne rodniki, które odpowiadają m.in. za przedwczesne starzenie się skóry;
- oczyszcza przewód pokarmowy – regularne spożywanie fasoli pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu;
- pomaga zapobiegać osteoporozie – mangan i wapń wzmacniają kości i są pomocne w zapobieganiu osteoporozy;
- pomaga w zapobieganiu migrenom – magnez zapobiega występowaniu migrenowych bólów głowy;
- jest pomocna w leczeniu zaćmy – badania wykazały, że wit. B3 jest pomocna w leczeniu zaćmy;
- łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów – wysoka zawartość miedzi zmniejsza stan zapalny stawów;
- pomaga łagodzić objawy astmy – badania wykazały, że niski poziom magnezu może prowadzić do astmy. Fasola jest świetnym źródłem magnezu, który rozszerza oskrzela i zapewnia lepszy przepływ powietrza z i do płuc.
Uwaga na toksyczność surowej fasoli
Mimo że fasola Red Kidney ma wiele właściwości prozdrowotnych, to surowa lub niedogotowana jest toksyczna. Zawiera białko fitohemaglutyninę. Głównymi objawami zatrucia jest: biegunka i wymioty. Moczenie i gotowanie fasoli eliminują te toksyny.
Jak gotować czerwoną fasolę?
Do gotowania fasoli zaleca się stosowanie przelicznika: 2,3 l wody na 445 g fasoli.
Moczenie czerwonej fasoli
Metoda nr 1. Przed gotowaniem fasolę trzeba moczyć całą noc w garnku z wodą. W tym celu zalej ziarna fasoli zimną wodą w stosunku 3 szklanki wody na 1 szklankę fasoli. Mocz przez całą noc, ale nie dłużej niż 12 godzin.
Metoda nr 2. Jeśli nie masz tyle czasu, wykorzystaj metodę krótszą.
- Wsyp fasolę do garnka.
- Zalej wodą.
- Zagotuj.
- Gotuj przez 3 minuty.
- Zdejmij z ognia.
Gotowanie czerwonej fasoli
- Po namoczeniu ziaren jedną z powyższych metod. Odcedź i opłucz zimną wodą.
- Fasolę umieść w dużym garnku.
- Ponownie zalej taką samą ilością świeżej wody. Jeśli chcesz, to do gotowania możesz dodać soli do smaku.
- Zagotuj.
- Gotuj przez 45 min lub do uzyskania pożądanej miękkości. W czasie gotowania mieszaj, aby fasola nie przywarła do dna.
- Po ugotowaniu odcedź.
- Ugotowaną i wystudzoną można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.
Fasola Red Kidney – zastosowanie
Fasola Red Kidney jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się z niej tradycyjną potrawę chili con carne tradycyjne danie kuchni teksańsko – meksykańskiej. Fasola Red Kidney jest również częstym składnikiem potraw kuchni indyjskiej i francuskiej.
Z fasoli można przygotować bardzo smaczną i pożywną zupę. Zmiksowana jest głównym składnikiem wegetariańskich past i pasztetów. Fasolę Red Kidney warto również dodać do sałatek i do sosów. Świetnie smakuje w połączeniu ze świeżymi pomidorami i suszoną żurawiną.
Przechowywanie fasoli Red Kidney
Fasola Red Kidney musi być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zaleca się po zakupie przesypać fasolę do szczelnego szklanego słoja.