Jak gotować szarłat? Czy należy go moczyć przed gotowaniem? Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie tego zboża.
Najprostszy przepis na gotowany amarantus
Szarłat jest stosunkowo łatwy w przyrządzeniu. Amarantus nieekspandowany należy gotować w następujący sposób:
Składniki:
- 1 szklanka amarantusa nieekspandowanego;
- 3 szklanki wody (pojemność szklanki 250 ml).
Przygotowanie:
- Do zagotowanej wody należy dodać amarantus i zmniejszyć ogień.
- Pod przykryciem woda ma lekko bulgotać. Ziarna powinny gotować się przez ok. 20 minut, aż całkowicie wchłoną wodę.
- Gotowy amarantus powinien być odrobinę przezroczysty, lekko klejący i połyskujący.
Czy amarantusa można jeść w wersji surowej?
Chociaż istnieją zboża, które mogą być spożywane „na surowo” jak np. kasza gryczana czy owies, amarantus zdecydowanie do nich nie należy. Szarłatu zdecydowanie nie powinno się spożywać w wersji surowej.
Jedzenie surowego amarantusa to tak jak spożywanie surowego ryżu czy fasoli. Po pierwsze nie jest smaczny, po drugie nie wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy. Z tego względu przed spożyciem należy go poddać obróbce cieplnej — gotując lub prażąc (amarantus ekspandowany).
Czy amarantusa trzeba moczyć przed gotowaniem?
Wszystko zależy od tego, ile masz czasu na przygotowanie posiłku. Niektórzy zalecają moczenie amarantusa, jednak ten krok nie jest niezbędny, szczególnie gdy ci się spieszy. Z drugiej strony moczenie amarantusa ma pewne zalety. W przypadku amarantusa i innych nasion moczenie pozwala uwolnić z nich substancje antyodżywcze, a jednocześnie pozwala roślinie na kiełkowanie. Namoczone nasiona szarłatu są łatwiejsze do strawienia, a same składniki odżywcze są lepiej przyswajalne. Zawarte w nasionach garbniki, cukry złożone, gluten i inne trudne do strawienia substancje są częściowo rozkładane na prostsze składniki, które są łatwiej dostępne do wchłaniania. Kolejną zaletą moczenia jest to, że skracamy w ten sposób czas potrzebny na ugotowanie amarantusa.
Jak namoczyć amarantusa?
Moczenie amarantusa nie wymaga jakichś specjalnych zabiegów.
- Odmierz i dodaj trzy porcje wody na każdą porcję amarantusa, która została dodana do garnka lub miski.
- Jeżeli chcesz, aby ziarna szarłatu były znacznie słodsze i delikatniejsze w smaku (np. na śniadanie lub na deser) namocz je w soku owocowym, mleku kokosowym lub innym mleku roślinnym. Jeżeli chcesz amarantusa wykorzystać w potrawach bardziej pikantnych, obiadowych wówczas dobrym pomysłem będzie namoczenie go na przykład w bulionie.
- Wymieszaj ziarna szarłatu w misce z płynem wodą, bulionem lub sokiem. Przykryj naczynie i włóż do lodówki. Mocz szarłat przez około 12 do 24 godzin. Po tym czasie odcedź go za pomocą sitka.
W ten sposób przygotowany amarantus możesz ugotować.
Krem z gotowanego amarantusa – baza do różnych słodkich czy pikantnych dań (przepis)
Krem z amarantusa jest bardzo pożywny i łatwy w przygotowaniu. Jest bogaty w białko, błonnik i ma przyjemny, łagodny orzechowy smak. Krem z gotowanego amarantusa jest naprawdę wszechstronny. Możesz podawać go z wieloma różnymi dodatkami, aby dodać smaku i tekstury.
Stanowi doskonałą bazę pod słodką śniadaniową „owsiankę” lub smaczną pikantną przystawkę.
Składniki:
- 1/2 szklanki amarantusa, niegotowanego
- 1 szklanka wody (lub mleka kokosowego)
Etap I: Moczenie.
Namocz amarantusa zgodnie z przepisem podanym powyżej. Najlepsze efekty uzyskasz, jeżeli będziesz moczyć amarantusa przez 24 godziny.
Etap II: Gotowanie.
- Namoczone ziarna absorbują trochę wody, skracając w ten sposób czas gotowania i stosunek ziarna do wody.
- Poziom wody powinien znajdować się ok. się około 1 cm nad ziarnem.
- Zagotuj wodę z ziarnem w garnku bez pokrywki. Zmniejsz ogień na niski i gotuj przez około 20-25 minut.
- Po około 15 minutach zacznij pilnować garnka. Jeśli górna część ziaren wygląda tak, jakby woda wyparowała, sprawdź, czy ziarenka zaczęły przyklejać się do dna. Jeśli dno jest suche, amarantus jest gotowy.
- Możesz przeprawić amarantus szczyptą soli.
Taką ” kremową bazę” z amarantusa możesz wykorzystać do przygotowania np. pysznej amarantusowej owsianki z owocami. W przepisach poniżej wykorzystujemy jagody i jabłka, ale można też zastosować inne owoce sezonowe (np. truskawki, maliny). Możesz również wybrać owoce liofilizowane lub suszone, takie jak maliny liofilizowane i suszone truskawki.
Jagodowo-kremowa owsianka z amarantusa (przepis)
Składniki:
- 1 szklanka jagód mrożonych lub świeżych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 ziaren wanilii
- 1-2 łyżki gęstej śmietany (lub mleka kokosowego)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W osobnym garnku dodaj jagody, syrop klonowy i 1 łyżkę gęstej śmietany. Podgrzewaj na małym ogniu, aż jagody się rozgrzeją (uważaj, aby nie zagotować śmietany).
- Przy podaniu wlej najpierw na dno płyn jagodowy, następnie amarantus, a na samą górę owoce. [1]
Amarantus z prażonym jabłkiem i daktylami (przepis)
Składniki:
- filiżanka posiekanego jabłka, bardziej miękkiej odmiany,
- 6 daktyli
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 mała laska cynamonu
- 1 cały goździk
- 1 gwiazdka anyżu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Przygotuj krem amarantusowy i dodaj do niego mleko kokosowe, wodę, amarantus, syrop klonowy i sól.
- W małym rondelku połącz pozostałe składniki. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 do 20 minut, aż jabłka będą miękkie.
Zdejmij z ognia i pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozgnieć widelcem lub przepuścić przez malaksera. [2]
Przeczytaj więcej w artykule: Jak jeść amarantus?
Materiały źródłowe:
- Blueberries ‘n’ cream amaranth porridge (przepis), https://naturallyella.com/blueberries-n-cream-amaranth-porridge/ [dostęp 07.10.2021r.]
- Coconut Amaranth Porridge with Spiced Apple and Date Compote, https://www.bobsredmill.com/recipes/how-to-make/coconut-amaranth-porridge-with-spiced-apple-and-date-compote [dostęp 07.10.2021r.]