Suszone śliwki stosowane są jako domowy sposób na leczenie zaparć. Ich właściwości zostały potwierdzone badaniami. Jak stosować suszone śliwki? Czy każdy może je jeść?
Suszona śliwka – czy rzeczywiście pomaga przy zaparciach?
Suszone śliwki stosowane są jako domowy środek na zwalczanie zaparć. Ten naturalny sposób leczenia zaparć został potwierdzony w wielu niezależnych badaniach. Wykazały one, że składniki zawarte śliwkach świeżych i śliwkach suszonych (m.in błonnik i sorbitol) mogą powodować efekt przeczyszczający. [1]
- Błonnik: Ze śliwek w czasie suszenia usuwana jest woda, dlatego zawierają więcej błonnika niż świeże. Owoce bogate w nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który zwiększa objętość pokarmów i przyspiesza ich trawienie. Błonnik nierozpuszczalny wiąże wodę w jelitach. Wspomaga przepływ pokarmu przez układ pokarmowy, zwiększając masę kałową. W 100 g suszonych śliwek jest 15 g sorbitolu oraz 184 miligramy polifenoli przeciwutleniających. Oba związki chemiczne wspomagają działanie błonnika pokarmowego.
- Sorbitol: Zawierają też sorbitol, czyli alkohol cukrowy. Używany jest jako słodzik m.in. do gum do żucia. Sorbitol ma właściwości przeczyszczające, dlatego warto zwracać uwagę, ile gumy bezcukrowej żujesz.
- Polifenole: Suszone śliwki są bogate w kwasy neochlorogenowe i chlorogenowe, które mają działanie przeczyszczające.
Dowodów na działania przeczyszczające suszonych śliwek przynoszą też liczne prace badawcze. W 2011 roku zespół prowadzony przez dr n. med. Satish Rao na Uniwersytecie w Iowa porównał działanie suszonych śliwek i babki płesznik u pacjentów z przewlekłymi zaparciami. W eksperymencie wzięło udział 40 kobiet i mężczyzn w średnim wieku mających problem z zaparciami. Codziennie przez 3 tygodnie spożywali 50g suszonych śliwek lub 11 g babki płesznik (każdy z tych produktów był spożywany przez 3 tygodnie z tygodniowym odstępem między). Wyniki potwierdziły skuteczność obu produktów w leczeniu zaparć. Co ciekawe, wykazały większą skuteczność śliwki suszonej w leczeniu zaparć niż w przypadku stosowania babki płesznik. [2]
Pozytywny wpływ suszonych śliwek na zaparcia potwierdziło również badanie przeprowadzone przez Alimentary Pharmacology & Therapeutics w 2014 roku. Uczestnicy codziennie przez 3 tygodnie jedli 100 g suszonych śliwek. Osoby biorące udział w badaniu zauważyły brak zaparć i problemów z oddawaniem stolca. [3]
Dlaczego warto włączyć suszone śliwki do diety?
Jeśli masz problem z zaparciami lub bolesnym wypróżnianiem się, to powinieneś włączyć do swojej diety śliwki suszone bez konserwantów.
- zawierają sorbitol i polifenole przeciwutleniąjce;
- zawierają nierozpuszczalny błonnik pokarmowy (pektyna i celuloza). Pęcznieją one w jelicie, zwiększając objętość masy kałowej. Zwiększają również perystaltykę jelit.
Suszone śliwki na zaparcia – jak stosować?
Na zaparcia najskuteczniejsze są śliwki suszone, które wcześniej zostały namoczone w wodzie. Owoce powinny się moczyć od 8 do 12 godzin.
Wody z moczenia śliwek nie należy wylewać. Warto ją wypić. Aktywne składniki ze śliwek przenikają do wody. Dlatego warto codziennie wypić wodę z 10 suszonych śliwek, a następnie zjeść namoczone suszone śliwki.
Domowy sposób na zaparcia – przepis z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 15 suszonych śliwek
- 1 1⁄2 szklanki wody
- 1 -2 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie)
- mleko (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zagotuj w małym rondelku suszone śliwki, wodę i sok pomarańczowy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.
- W trakcie gotowania suszone śliwki powinny wchłonąć wodę, która zgęstnieje do konsystencji syropu.
- Gorące suszone śliwki i syrop przełożyć do miski. Zalej śliwki zimnym mlekiem. Jedz łyżką.
- Efekty powinieneś zobaczyć w ciągu 24 godzin.
Suszona śliwka na zaparcia u niemowląt
Wprowadzanie nowych produktów do diety niemowlaka może wywołać u niego zaparcia. Dlatego niemowlętom po ukończeniu 8 miesiącu życia można podawać śliwki suszone. Są bogate w błonnik, który reguluje pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. Śliwki można podawać dziecku 2- 3 razy dziennie, po kilka łyżeczek.
Jak podawać suszone śliwki niemowlętom? Najlepiej w formie musu. Można go dodawać np. do porannej kaszki lub owsianki, buraczków, gruszki suszone i banana. Mus najlepiej przygotować z suszonych śliwek, które nie zawierają dwutlenku siarki i innych konserwantów.
Przygotowanie musu jest bardzo proste. Wystarczy tylko zalać suszone śliwki ciepłą przegotowaną wodą, pozostawić na kilka chwil do nasiąknięcia. Gdy owoce będą miękkie, to zmiksuj je przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę. Dodaj przegotowaną wodę, aby konsystencja była łatwiej przyswajana przez dziecko.
Czytaj więcej: Kiedy podać dziecku suszone śliwki?
Suszone śliwki na zaparcia w ciąży?
Kobiety w ciąży często cierpią na zaparcia. Dlatego ciężarne powinny spożywać 100 g śliwek suszonych dziennie przez kilka tygodni. Pierwsze efekty można już uzyskać po około tygodniu stosowania. Suszone śliwki warto namoczyć na noc w wodzie. Następnie rano na czczo wypić wodę i zjeść namoczone śliwki. Są miękkie, dzięki temu są łatwiejsze do zjedzenia. Kobiety w ciąży nie powinny zjadać więcej niż 100 g suszonych śliwek dziennie. Zbyt duża ilość suszonych śliwek powoduje dokuczliwe wzdęcia.
Czytaj również: Jakie suszone owoce i orzechy pomagają na zaparcia?
Kompot z suszonych śliwek na zaparcia – przepis
Kompot z suszonych śliwek kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Dodawana jest wtedy do kompotu laska wanilii, goździki, skórki z cytryny i skórka pomarańczowa.
Składniki:
- 300g suszonych śliwek,
- 5 szklanek wody,
- opcjonalnie 2 łyżki brązowego cukru lub 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
- Śliwki umieść w garnku i zalej zimną wodą.
- Zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 30 min.
- Gdy kompot wystygnie, dodaj brązowy cukier lub miód.
- Kompot z suszonych śliwek w medycynie ludowej jest znanym produktem na zaparcia. Przyspiesza perystaltykę jelit i ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw.
Suszone śliwki pomagają pozbyć się zaparć, lecz trzeba je stosować w niewielkich ilościach, ponieważ są bardzo kaloryczne. Dlatego nie powinny ich stosować osoby otyłe i chorujące na cukrzycę.
Materiały źródłowe:
- The Chemistry of Plums & Prunes: Constipation & Chewing Gum, http://www.compoundchem.com/2015/09/01/plums-prunes/ [dostęp 26.01.2022r]
- Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x [dostęp 26.01.2022r]
- Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.12913 [dostęp 26.01.2022r]