- Siemię lniane ziarno
- Pochodzi z polskich pól
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Mianem „siemię lniane” określa się nasiona rośliny, lnu zwyczajnego. Są one bardzo drobne, w kolorze brązowym. Po zalaniu ich wodą, ziarna pęcznieją i wytwarzają śluz, przez co siemię lniane przekształca się w galaretkę. Te nasiona od dawna znane są już w medycynie ludowej.
Siemię lniane należy przechowywać w zamkniętym, suchym i ciemnym pojemniku. Dzięki temu przetrzymywane może być dłużej. W formie zielonej ulega szybkiemu jełczeniu. Dostępne w naszym sklepie siemię lniane jest starannie przebrane i dobrze zabezpieczone, co wpływa na jego trwałość i na wszelkie substancje odżywcze w nim zawarte.
Właściwości
- jest źródłem białka;
- charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o siemieniu lnianym znajduje się w naszym poradniku siemię lniane - właściwości.
Jak stosować siemię lniane?
Ziarna można zalewać wodą i wypijać po napęcznieniu, dodawać do owsianek, jogurtów, koktajli i sałatek.
Ziarna siemienia lnianego można mielić, np. w młynku do kawy. Wówczas nasz organizm łatwiej przyswoi składniki odżywcze zawarte w nim. Siemię trzeba jednak mielić tuż przed spożyciem. Tak przygotowane siemię świetnie spisuje się jako zamiennik jajka w potrawach, np. pulpetach, mieszając na pastę 1 łyżkę siemienia z 3 łyżkami wody.
Nie należy przekraczać dawki 50 gram rośliny na dzień.
Sprawdź: Jak spożywać siemię lniane?
Przechowywanie
Ziarna siemienia lnianego należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym pomieszczeniu.
Siemię lniane przeciwwskazania
Lekarze odradzają spożywanie siemienia lnianego kobietom w ciąży, gdyż jego działanie estrogenne może źle wpływać na gospodarkę hormonalną i przebieg ciąży. Nie powinny go także przyjmować osoby z zaparciami, ponieważ w takim wypadku siemię lniane nasili ten efekt.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ziarno lnu.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 35
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2569 kJ/620 kcal |
Tłuszcz | 42 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,7 g |
Węglowodany | 29 g |
w tym cukry | 1,6 g |
Błonnik | 27 g |
Białko | 18 g |
Sól | 0,08 g |
Przepisy z tym produktem
-
Odżywczy chleb bananowy z mąki migdałowej
Ten chleb bananowy z mąki migdałowej jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale również nie zawiera glutenu i ziaren. A to oznacza, że ten bananowy chleb jest idealny dla każdego — również dla dzieci!
Komentarze 0