• Sałatka z selera naciowego, orzechów włoskich i jabłek

    Orzechy włoskie są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oto wegański przepis na pyszną sałatkę z selera naciowego, jabłek i orzechów włoskich. Można dodać tofu lub ser żółty (wersja wegetariańska).

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    - 1 seler naciowy
    - 1 jabłko, najlepiej twarde i kwaskowate np. odmiany Granny Smith
    - 1 garść łuskanych orzechów włoskich
    - 2 łyżki oleju z orzechów (lub oliwy z oliwek)
    - 1 łyżka octu balsamicznego (lub 1 łyżka octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny)
    - sok z cytryny, aby jabłka nie ciemniały
    - sól (ze względu na ser) i świeżo zmielony pieprz
    - opcjonalnie: 150 g tofu lub sera żółtego

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Najpierw umyć seler, obrać go (usunąć włókna) i pokroić w plasterki. Seler powinien być dokładnie osuszony. Tak samo postąpić z jabłkiem, po czym skropić je sokiem z cytryny.

    Etap 2

    Tofu lub ser pokroić w kostkę, a orzechy przełamać na pół.

    Etap 3

    Przygotować sos vinaigrette. W przypadku użycia octu balsamicznego wystarczy niewielka jego ilość. Równie dobrze można go zastąpić sokiem z cytryny.

    Etap 4

    Przełożyć wszystko do miski. Dodać także kilka wewnętrznych listków selera. Dokładnie wymieszać i kosztować.

    Uwagi

    Jeśli ktoś lubi musztardę w sosie vinaigrette, można również ją dodać, ale w niewielkiej ilości – 1 łyżeczka w zupełności wystarczy.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_salade-de-celeri-branche-pommes-noix-et-des-de-fromage_66202.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Powrót

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.