Orzechy włoskie są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oto wegański przepis na pyszną sałatkę z selera naciowego, jabłek i orzechów włoskich. Można dodać tofu lub ser żółty (wersja wegetariańska).

Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 1 seler naciowy
- - 1 jabłko, najlepiej twarde i kwaskowate np. odmiany Granny Smith
- - 1 garść łuskanych orzechów włoskich
- - 2 łyżki oleju z orzechów (lub oliwy z oliwek)
- - 1 łyżka octu balsamicznego (lub 1 łyżka octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny)
- - sok z cytryny, aby jabłka nie ciemniały
- - sól (ze względu na ser) i świeżo zmielony pieprz
- - opcjonalnie: 150 g tofu lub sera żółtego
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Najpierw umyć seler, obrać go (usunąć włókna) i pokroić w plasterki. Seler powinien być dokładnie osuszony. Tak samo postąpić z jabłkiem, po czym skropić je sokiem z cytryny.
Etap 2
Tofu lub ser pokroić w kostkę, a orzechy przełamać na pół.
Etap 3
Przygotować sos vinaigrette. W przypadku użycia octu balsamicznego wystarczy niewielka jego ilość. Równie dobrze można go zastąpić sokiem z cytryny.
Etap 4
Przełożyć wszystko do miski. Dodać także kilka wewnętrznych listków selera. Dokładnie wymieszać i kosztować.
Uwagi
Jeśli ktoś lubi musztardę w sosie vinaigrette, można również ją dodać, ale w niewielkiej ilości – 1 łyżeczka w zupełności wystarczy.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_salade-de-celeri-branche-pommes-noix-et-des-de-fromage_66202.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka