Fasola adzuki to nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo zdrowy dodatek do wielu potraw, popularny w kuchni azjatyckiej. Przygotowanie fasoli adzuki nie jest takie trudne. Podpowiadamy jak uzyskać idealnie miękką fasolę, pełną smaku i wartości odżywczych.
Jak uprażyć sezam?
Prażenie sezamu to prosty sposób na wydobycie pełni jego smaku i aromatu. Niezależnie od tego, czy wybierzesz sezam biały, czy czarny, proces prażenia dodaje ziarnom głębi oraz intensywności. Dowiedz się, jak uprażyć sezam na patelni lub w piekarniku, aby cieszyć się chrupiącymi, orzechowymi nutami, które wzbogacą sałatki, dania stir-fry i desery.
Sezam biały i jego właściwości
Ziarna sezamu to prawdopodobnie jedna z najwcześniej wykorzystywanych przez ludzi roślin oleistych, ceniona za wysokiej jakości olej z nasion. Jedzenie nasion sezamu ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie i odporność.
Która fasola jest najzdrowsza? Porównujemy
Fasola jest jedną z najczęściej uprawianych roślin strączkowych na świecie. Ceniona jest ze względu na wysoką zawartość białka oraz witamin z grupy B (co jest bardzo ważne dla wegetarian). Czym jest fasola? Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Czym jest fasola? Fasola jest jedną z najdłużej uprawianych roślin. Początki upraw sięgają 7 000 p.n.e…..
W jakich produktach jest najwięcej estrogenów?
Estrogeny są grupą żeńskich hormonów, które odgrywają znaczącą rolę u kobiet, m.in. odpowiadają za rozwój hormonów płciowych. Są również bardzo ważne dla mężczyzn – regulują popęd seksualny oraz wspomagają produkcję plemników. Czym są estrogeny? Jaka jest ich rola w diecie?
Czy czarnuszka odchudza?
Czarnuszka egipska dzięki zawartości składników odżywczych obniża apetyt i zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia metabolizm, co oznacza, że sprzyja odchudzaniu. Jak jeszcze czarnuszka może wspierać proces odchudzania?
Tymianek suszony i świeży – jak go stosować?
Tymianek jest ziołem pochodzącym z rejonu Morza Śródziemnego. Stosowany jest ze względu na swoje walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne. Do czego można stosować tymianek świeży, a do czego suszony? Czy można je stosować zamiennie?
Co jeść, aby podnieść testosteron? 15 produktów
Obniżony poziom testosteronu może negatywnie wpływać na wiele aspektów życia mężczyzn, począwszy od funkcji seksualnych, przez różnego rodzaju dolegliwości fizyczne, aż po zaburzenia natury psychicznej. Czym jest testosteron? Co jeść, aby zwiększyć jego poziom?
Figi suszone – ile dziennie?
Mimo tego, że stanowią świetną przekąskę, nie należy zajadać się nimi bez umiaru. Gdy przesadzimy, dostarczymy do organizmu sporą dawkę kalorii. Optymalnie z zachowaniem rozwagi dziennie można zjeść kilka sztuk (2-3) suszonych fig. Taką ilość warto potraktować jako samodzielny przerywnik w ciągu dnia lub też dodać do innego posiłku.
Jak przygotować suszone figi?
Suszone figi są egzotyczną i słodką przekąską, która podbija serca wielu smakoszy. Można traktować je jako samodzielny element między posiłkami, gdy pojawi się ochota na coś słodkiego. Jak przygotować suszone figi? Czy warto je moczyć? Suszone figi są gotowe do spożycia zaraz po otwarciu opakowania, i choć wiele osób cieszy się ich smakiem w tej…
Ryż na masę. Jaki ryż jeść przed i po treningu?
Zdajesz sobie sprawę, że ryż jest jednym z chętniej spożywanych pokarmów przez sportowców? To uwielbienie do ryżu nie wynika jedynie z preferencji smakowych, chociaż niewątpliwie jest on smacznym dodatkiem do potraw. Ryż jest szczególnie ceniony i spożywany przede wszystkim przez tych, którzy potrzebują budować masę ciała.
Ryż jaśminowy i jego właściwości
Ryż jaśminowy to wyjątkowy rodzaj ryżu, który przyciąga uwagę swoim charakterystycznym, delikatnie kwiatowym zapachem oraz subtelną, lekko słodkawą nutą. Choć na stałe zadomowił się w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej, coraz częściej pojawia się na naszych stołach jako doskonała baza do dań o intensywnych smakach. Jednak ryż jaśminowy to nie tylko walory kulinarne – jego właściwości oraz wysoki indeks glikemiczny sprawiają, że warto poznać go bliżej i dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać jego potencjał w codziennym gotowaniu.