Orzechy nerkowca są doskonałym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które zapotrzebowanie w okresie dorastania jest bardzo duże. Od kiedy można wprowadzać orzechy nerkowca do diety dziecka?
Dlaczego dzieci powinny jeść orzechy nerkowca?
Nerkowce zawierają wiele cennych składników niezbędnych w rozwoju i prawidłowym wzroście dziecka. Ryboflawina i L-karnityna w orzechach nerkowca wspomagają pracę mózgu. Fosfor wspiera funkcjonowanie kości i zębów dziecka w okresie wzrostu.
Orzechy te zawierają również cenne przeciwutleniacze, które pomagają usunąć toksyny, dzięki czemu poprawiają odporność dzieci. Kwas tłuszczowy zawarty w orzechach nerkowca działa przeciwzapalnie na organizm.
Alergia na orzechy nerkowca u dzieci
Nerkowce wraz z innymi rodzajami orzechów należą do grona silnych alergenów. Alergia na orzechy nerkowca zdarza się znacznie rzadziej niż np. orzeszki ziemne, ale przy wprowadzaniu ich do diety dziecka trzeba być ostrożnym. Alergia może objawiać się łagodnie i ciężko. Do tych lekkich objawów należą wysypki i swędzenia skóry, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także nudności, kaszel, wymioty, skurcze, biegunki i ból brzucha.
Najpoważniejszą reakcją na orzechy nerkowca jest anafilaksja. Jest to szybka reakcja, która może ogarnąć całe ciało i prowadzić do utraty przytomności, głośnego oddychania, obrzęku języka i gardła, a nawet bladości. To stan zagrażający życiu dziecka i wymagający szybkiej pomocy lekarskiej.
Orzechy nerkowca- kiedy można podawać je dzieciom?
Wg najnowszych zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, nerkowce możemy wprowadzać do diety dziecka już na etapie niemowlęcia — od 6 do 12 miesiąca. Tak wczesne wprowadzanie orzechów do diety ma zminimalizować ryzyko pojawienia się alergii w późniejszym okresie. Orzechy nerkowca serwujemy początkowo w małych dawkach drobno zmielone. Możemy dodawać je do kremów i kleików, które są jedzone przez dzieci. W żadnych wypadku nie podajemy orzechów nerkowca w kawałkach. Zakrzywiony, zaokrąglony kształt nerkowca może łatwo utknąć w drogach oddechowych dziecka, jeśli zostanie połknięty w całości. To samo ryzyko zadławienia występuje w przypadku świeżo zmielonego masła z orzechów nerkowca – jego lepka, gruba konsystencja może być trudna do przełknięcia przez małe dziecko w dużych porcjach lub rozsmarowana na krakersach.
Wiele zależy od tego, jak dobrze dziecko radzi sobie z rozgryzłem i rozdrabnianiem pokarmu. Najlepszymi kandydatami do jedzenia orzechów nerkowca są dzieci na tyle duże (3-4 lata), aby jeść jedzenie bez krojenia go na małe kawałki, które w przeszłości bezpiecznie spożywały inne orzechy, takie jak orzechy włoskie lub migdały.
Przeczytaj więcej w artykule: Orzechy nerkowca – właściwości i zastosowanie.