Suszone owoce morwy białej wyróżniają się słodkim i kremowym smakiem a poza tym są nieocenionym źródłem wartościowych składników m.in. witaminy C , żelaza i błonnika. Dlaczego warto jeść owoce morwy białej i z czym najlepiej smakują?
Co to jest morwa biała?
Morwa biała (Morus alba) jest gatunkiem drzewa o niezbyt rozłożystych gałęziach, należącego do rodziny morwowatych. Dorasta do wysokości nawet 10 metrów. Pochodzi z Chin, gdzie od wieków jest uprawiana i wykorzystywana do hodowli jedwabników morwowych. Z czasem mocno się rozprzestrzeniła i obecnie dzikie drzewa morwy znaleźć można w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej, a także na wyspach pacyficznych. Morwa biała występuje również w Polsce, jako jedyny przedstawiciel tej rodziny. Morwa biała ma owoce o zabarwieniu białym, różowym lub jasnofioletowym, przypominające kształtem jeżyny lub maliny. W smaku są słodkie, lekko mdłe, czasem delikatnie kwaśne.
Skąd pochodzi morwa miała?
Historia morwy jest związana z przyprawami. Kupcy przywieźli ją z Chin i rozprzestrzenili w basenie Morza Śródziemnego. Szczególnie popularna była we Francji, ale wykorzystywano ją tam wyłącznie w celu hodowli jedwabników. Dopiero w XX wieku doceniono jej owoce. Owoce morwy białej mają długą historię stosowania leczniczego w Chinach. Tradycyjna chińska książka o tekstach medycznych, Huang Di Ba Shi Yi Nan Jing, napisana w późnej dynastii Han, jako pierwsza formalnie udokumentowała, w jaki sposób biała morwa przynosi korzyści dla ludzkiego zdrowia.
Jak uprawia się owoce morwy białej?
Morwy białe suszone dostępne na europejskim rynku zdecydowanej większości importowane są z Turcji. Morwa to owoc, którego produkcja ma w Turcji wielowiekową tradycję. Spożywane są na różne sposoby, w tym wersji świeżej i suszonej. Owoce te uprawiane są w całym kraju, ale częściej występują w północno-wschodniej, południowo-wschodniej i środkowej Anatolii, na wysokości od 0 do 1500 m nad poziomem morza. Największe obszary upraw to Malatya, Erzincan, Elazığ i Erzurum, w których przeważają plantacje Morus alba (95% gatunku Morus alba,% 3 do Morus nigra i 2% do Morus rubra). Owoce są zbierane w lipcu – sierpniu. Drzewa (Morus alba) są wstrząsane w czasie zbiorów, aby owoce spadły na ziemię. Dojrzałe morwy tureckie zbiera się w miękkich siatkach i suszy naturalnie na słońcu. Z tego powodu nie zawierają pestycydów ani konserwantów. Wyróżniamy również morwę czarną suszoną.

Czy suszone owoce morwy białej są zdrowe?
Na półkach sklepowych świeża morwa biała jest spotykana stosunkowo rzadko. Znacznie częściej znajdziemy ten owoc w wersji suszonej. Czy posiada ona takie same właściwości jak świeże owoce? Oczywiście najwięcej wartości odżywczych będzie miała morwa biała, którą spożywamy zaraz po zerwaniu z drzewa. Niemniej jednak owoce w wersji suszonej zachowują wiele cennych właściwości. W większości przypadków suszone są w naturalny sposób. Delikatne suszenie na słońcu, w temperaturze nieprzekraczającej 40 °, pozwala jagodom zachować wszystkie składniki aktywne. Morwy białe zachowują dużą ilość przeciwutleniaczy (resweratrolu), które pomagają zapobiegać chorobom związanym ze starzeniem się, a także witaminę C. Ta ostatnia występuje w mniejszym stężeniu niż w świeżym owocu. Niemniej jednak nadal spożywając suszoną morwę, dostarczamy organizmowi witaminy C w przyzwoitej dawce. Suszone owoce morwy zawierają do 20 razy więcej składników mineralnych niż świeże owoce (potas, wapń, magnez, żelazo). W suszonych morwach jest również wyższe stężenie błonnika.


Morwa biała owoce – wartości odżywcze
Owoce morwy białej są pełne składników odżywczych, które zachowują się nawet po ich wysuszeniu. Jak pisaliśmy wyżej, w owocach suszonych morwy białej zawarte są duże dawki żelaza, ryboflawiny, witaminy K, potasu, fosforu i wapnia. Suszone owoce morwy białej są przede wszystkim cennym źródłem witaminy C. W 100 g owoców suszonych znajduje się jej aż 275 mg, czyli aż 310 % dziennego zapotrzebowania! Niestety dzieje się to kosztem znacznie wyższej zawartości kalorii i węglowodanów. [1]
Owoce suszonej morwy to też bogate źródło błonnika. W 100 g suszonych owoców morwy dostarcza ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Owoce morwy podobnie jak inne jagody, takie jak maliny, morwa dostarczają wiele związków polifenolowych i przeciwutleniaczy.
Wśród nich znajdują się między innymi:
- antocyjany: cyjanidyno-3-rutynozyd, cyjanidyno-3-glukozyd
- kwasy benzoesowe: kwas galusowy, kwas chlorogenowy, kwas wanilinowy
- flawonole : rutyna, moryna, kwercetyna i mirycetyna
Polifenole w owocach morwy białej wykazują się działaniem przeciwzapalnym i antyoksydacyjne.

Owoce suszone morwy – kalorie i wartości odżywcze (100 g)
Waga | 100 g |
Kalorie | 321 |
Witaminy | |
---|---|
Witamina C | 300 mg |
Minerały | |
Wapń, Ca | 286 mg |
Żelazo Fe | 12.86 mg |
Sód, Na | 89 mg |
Proteiny | |
Białko | 10.71 g |
Tłuszcz | |
Tłuszcze | 0 g |
Carbohydrates | |
Węglowodany | 75 g |
Błonnik | 14.30 g |
Cukry | 42.86 g |
Owoce suszone morwy – wartości odżywcze a zapotrzebowanie dzienne (100 g)
Składnik | Biało-złote morwy Hunza, suszone na słońcu |
---|---|
Waga | 100 g |
Kalorie | 321 |
Witamina C | 310 % |
Wapń, Ca | 22 % |
Żelazo, Fe | 71 % |
Sód, Na | 3 % |
Białko | 21 % |
Błonnik | 51 % |
Właściwości zdrowotne owoców morwy białej
Mowa biała owoc oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać chorobom związanym z wiekiem. Morwa biała znana jest z bogactwa witaminy C i żelaza. Istotna jest również jej zawartość miedzi, fosforu i magnezu.
Naturalny antybiotyk
Jest to naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, będzie w stanie zapobiegać i pomóc w walce przeciwko wszystkim wirusom i małym infekcjom w okresie zimowym. Dzięki temu jest bardzo dobrym stymulantem odpornościowym.
Wysuszenie pozwala na lepsze zachowanie wszystkich substancji odżywczych owoców morwy białej. Suszone owoce zawierają do 5 razy więcej minerałów niż ich świeże odpowiedniki (te minerały to: potas, wapń, magnez, żelazo).
Właściwości przeciwzapalne
Różnorodny zakres aktywnych związków i lotnych kwasów w tych jagodach nadaje im właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu produkty uboczne tej rośliny są idealne dla pacjentów z zapaleniem stawów, jak również dla osób cierpiących na przewlekłe stany zapalne, dnę moczanową, migreny lub zespół jelita drażliwego.
Zdrowe serce
Badania wykazały, że spożywanie morwy białej pomaga obniżyć całkowity poziom cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom HDL, czyli „dobrej” frakcji, obniżając w ten sposób ryzyko miażdżycy, ataku serca, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca.
Ryzyko związane z rakiem
Wykazano, że przeciwutleniacze w liściach i jagodach indukują śmierć komórek i zapobiegają wzrostowi i replikacji komórek rakowych. Podczas gdy większość tych badań koncentruje się na skutkach raka jelita grubego, prowadzone są dodatkowe badania dotyczące innych rodzajów raka.
Zmęczenie
Jeśli cierpisz na przewlekłe zmęczenie lub po prostu chcesz zyskać trochę energii, filiżanka herbaty z białej morwy pomoże stymulować zarówno poziom energii fizycznej, jak i psychicznej.
Ekstrakt z liści tej rośliny był szeroko badany pod kątem swojego wpływu na pamięć i funkcje mózgu. Badania pokazują, że stosowanie ekstraktu może stymulować aktywność neuronów, co może pomóc w leczeniu Alzheimera.

Owoce morwy białej a cukrzyca
Roślina ta jest prawdopodobnie najlepiej znana ze swojego wpływu na cukrzycę. Czy owoce morwy białej obniżają cukier? Owoce morwy białej nie mają takiego działania przeciwcukrzycowego, jakim wykazuje się liście morwy białej, z których przygotować można herbatę morwową na obniżenie cukru. To właśnie w liściach, a nie w owocach znajduje się aktywny składnik zwany potocznie DNJ, który jest w stanie zamknąć lub spowolnić proces przetwarzania cukru w organizmie, dzięki czemu łatwiej kontrolować poziom cukru we krwi. Może to znacznie poprawić jakość życia pacjentów z cukrzycą.
Badania nad ewentualnymi korzyściami i spożywania owoców morwy białej dla osób chorych na cukrzycę nadal trwają. Niestety na razie są to badania prowadzone głównie na zwierzętach. W jednym z badań [2] oceniono wpływ ekstraktu owoców w morwy białej na hiperglikemię i wrażliwość na insulinę u myszy z cukrzycą typu 2. Myszy, którym podawano przez pewien okres ekstrakt z owoców morwy miały niższe stężenie glukozy i HbA1c we krwi. Ponadto testy tolerancji glukozy i insuliny wykazały, że leczenie ekstraktem z morwy zwiększa wrażliwość na insulinę. W grupie myszy, którym podawano ekstrakt poprawił się również wskaźnik insulinooporności w zestawieniu z grupą kontrolną. Należy podkreślić, że badania te dotyczyły specjalnie wyselekcjonowanego ekstraktu ze świeżych owoców morwy, a nie owoców suszonych.
Owoce morwy białej w ciąży
Czy można jeść suszone owoce morwy białej w ciąży i podczas karmienia piersią? Niestety, nie ma zbyt wielu szczegółowych badań na ten temat. Owoce spożywane umiarem (garści suszonych owoców dziennie) pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Przede wszystkim owoce morwy białej dostarczają cennych składników, które wspierają organizm matki i pomagają w rozwoju płodu. Do takich składników należy między innymi kwas foliowy, czyli witamina B9, który wspomaga rozwoju układu nerwowego u dziecka. Owoce morwy białej to również bogate źródło błonnika, który może zminimalizować skutki zaparć, częsty problem u kobiet w ciąży. Poza tym owoce morwy białej dostarczają przeciwutleniacze i minerały takie jak magnez i potas. Jeżeli nie jesteś pewna czy stosowanie morwy białej jest dla ciebie wskazane, najlepiej skonsultuj wprowadzenie tych owoców do swojej diety z lekarzem prowadzącym.
Czy morwa biała odchudza ?
Morwa biała w skuteczny sposób ogranicza wchłanianie cukrów, co oznacza, że w znacznym stopniu pomaga w odchudzaniu. Obecność błonnika daje uczucie sytości, dzięki czemu podjadanie między posiłkami nie będzie już problemem. Słodki smak sprawia, że owoce suszonej morwy stanowią o wiele zdrowszą alternatywę dla zakazanych podczas diety słodkości. Właśnie dlatego jest niezbędnym elementem każdego jadłospisu.

Suszone owoce morwy białej – jak stosować?
Ile jeść dziennie?
Aby w pełni wykorzystać wszystkie właściwości i składniki zawarte w suszonych owocach morwy białej, najlepiej spożywać garść tych owoców dziennie. Owoce suszone morwy białej można jeść prosto z opakowania, jak również dodawać do różnych deserów czy dań.
Jak je konsumować?
Morwy mają łagodny słodki smak, podobny w smaku do suszonych jagód goji i fig. Suszone jagody dodatkowo wyróżniają się lekko chrupiącą konsystencją. W kuchni owoce morwy białej mogą być stosowane we wszystkich deserach, zarówno w tych pieczonych, jak i tych zjadanych na surowo.
Oto kilka najlepszych sposobów na zastosowanie suszonych owoców morwy białej:
- Przekąska. Owoce morwy białej doskonale smakują jedzone Solo. Posiadają w sobie naturalną słodycz, która z powodzeniem zastąpić inne przysmaki.
- Do musli i owsianki. Owoce morwy białej doskonale nadają się do zmniejszania z płatkami zbożowymi, nasionami oleistymi świeżymi owocami i pokrojonymi na kawałki. Będą stanowić doskonały składnik do domowego musli.
- Do smoothie. Te suszone jagody będą smakować wyśmienicie zmieszane ze smoothie lub koktajlem mlecznym
- Do jogurtu lub twarożku. Dodadzą wyjątkowego smaku, odrobinę słodyczy i chrupkości jogurtowy lub twarożkowy w jogurcie lub twarożku.
- Świetnie komponują się również z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca a także z czekoladą i jabłkiem.
Zobacz też: Herbata z liści morwy – jak działa i jak przygotować?


Owoce morwy białej a alergia
Alergia na morwę jest rzadka, ale stwierdzono, że pyłek morwy jest przyczyną reakcji alergicznych u osób wrażliwych. Osoby uczulone na pyłek brzozy mogą również reagować na morwę w wyniku reakcji krzyżowej.
Morwa biała – jaka cena?
Morwa biała suszona owoce dostać możemy praktycznie w wielu sklepach spożywczych, jak i dyskontowych. Jeżeli chcesz być jednak pewien jakości świeżość i suszonych owoców, kupuj owoce suszonej morwy białej z przeceny w sklepach ze zdrową żywnością. Morwa biała sprzedawana jest w opakowaniach od 100g do 1 kg. Cena 1 kg opakowania morwy białej waha się od 25 do 35 PLN.
Materiały źródłowe
- Wartości odżywcze suszonej morwy białej za www.nutritionvalue.org/ [dostęp 20.09.2021]
- Mulberry (Morus alba L.) Fruit Extract Containing Anthocyanins Improves Glycemic Control and Insulin Sensitivity via Activation of AMP-Activated Protein Kinase in Diabetic C57BL/Ksj-db/db Mice, https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2016.3665, [dostęp 20.09.2021]