Płatki orkiszowe - 1kg

  • Płatki orkiszowe 1kg
Płatki orkiszowe 1kg

- Płatki orkiszowe

- Pochodzi z polskich pól

- Bez konserwantów,  bez glifosatu

- Do gotowania i przygotowania potraw 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Płatki orkiszowe to doskonały pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Wytwarzane ze zgniecionych ziaren orkiszu są wartościowym źródłem białka, tłuszczu, błonnika, witamin, a także wielu mikroelementów. Zalej je mlekiem, dodaj owoce i ciesz się ich wyśmienitym smakiem!

Płatki orkiszowe powstają ze spasowanych, oczyszczonych ziaren orkiszu — najstarszej i najbardziej wartościowej odmiany zboża uprawianego przez człowieka. Płatki orkiszowe warto włączyć do diety z uwagi na ich wartości odżywcze i dobroczynne działanie na organizm. Zawierają białko, tłuszcz, błonnik, cenne witaminy z grupy B, a także mikroelementy jak żelazo czy potas. 

Płatki orkiszowe, z uwagi na niski indeks glikemiczny, rekomendowane są również w diecie osób chorych na cukrzycę typu 2.

W sklepie Go4taste.pl oferujemy płatki o niskim stopniu przetworzenia wytwarzane z całych ziaren, które jednocześnie są najzdrowsze i zawierają najwięcej cennych właściwości.

Płatki orkiszowe kupowane w sklepie Go4taste.pl cechują się:

  • wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • są również wartościowym źródłem białka.

Więcej informacji o płatkach orkiszowych można przeczytać w poradniku: Płatki orkiszowe — właściwości.

Płatki orkiszowe pakowane są w wytrzymałe i solidne torebki typu doypack. Każda z nich wyposażona jest w praktyczne zapięcie strunowe, dzięki któremu możemy wielokrotnie otwierać i zamykać opakowanie, a jednocześnie chronić płatki orkiszowe przed działaniem czynników zewnętrznych.

Przygotowanie płatków orkiszowych

Płatki orkiszowe powinny być spożywane po krótkim gotowaniu. Najlepiej gotować je w mleku lub w wodzie przez około 10 minut aż nasiąkną i zmiękną. Alternatywnie można zalać je wodą lub gorącym mlekiem. 

Zastosowanie płatków orkiszowych

Płatki orkiszowe stanowią zdrową alternatywę dla popularnych płatków owsianych. Podobnie jak płatki owsiane możemy włączyć do diety i spożywać np. na śniadanie. 

Można je łączyć z ciepłym mlekiem krowim czy mlekiem roślinnym, mieszać z owocami, orzechami czy bakaliami. Z płatków orkiszowych można również wykorzystać jako składnik przygotować wielu słodkich i wytrawnych potraw.

Na śniadanie. Doskonale smakują w połączeniu z mlekiem krowim, roślinnym lub jogurtem, a także owocami i bakaliami.

Batony i granola. Sprawdzą się jako składnik popularnej granoli, muesli, a także batonów energetycznych. 

Wypieki i ciasteczka. Płatki orkiszowe można wykorzystać do przygotowania różnego typu ciastek, ciasteczek, muffinek, a także chleba.

Dania wytrawne. Stanowią doskonałą bazę do przygotowania pysznych terrin warzywnych czy wegetariańskich burgerów.

Przeciwwskazania

Płatki orkiszowe na ogół dobrze tolerowane są przez organizm. Z uwagi na to, że są one produktem glutenowym nie  mogą być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej — w szczególności chore na celiakię i cierpiące na nietolerancję glutenu.

Przechowywanie

Płatki orkiszowe  należy przechowywać w hermetycznym opakowaniu, w suchym, chłodnym miejscu i z dala od źródeł światła.

9,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Składniki

Składniki: płatki orkiszowe.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Polska

Indeks glikemiczny: 40

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1408 kJ/337 kcal
Tłuszcz 2,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 70 g
   w tym cukry 7,0 g
   Błonnik 10,0 g
Białko 15,0 g
Sól 0,01 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.