- Płatki orkiszowe
- Pochodzi z polskich pól
- Bez konserwantów, bez glifosatu
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Płatki orkiszowe to doskonały pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Wytwarzane ze zgniecionych ziaren orkiszu są wartościowym źródłem białka, tłuszczu, błonnika, witamin, a także wielu mikroelementów. Zalej je mlekiem, dodaj owoce i ciesz się ich wyśmienitym smakiem!
Płatki orkiszowe powstają ze spasowanych, oczyszczonych ziaren orkiszu — najstarszej i najbardziej wartościowej odmiany zboża uprawianego przez człowieka. Płatki orkiszowe warto włączyć do diety z uwagi na ich wartości odżywcze i dobroczynne działanie na organizm. Zawierają białko, tłuszcz, błonnik, cenne witaminy z grupy B, a także mikroelementy jak żelazo czy potas.
Płatki orkiszowe, z uwagi na niski indeks glikemiczny, rekomendowane są również w diecie osób chorych na cukrzycę typu 2.
W sklepie Go4taste.pl oferujemy płatki o niskim stopniu przetworzenia wytwarzane z całych ziaren, które jednocześnie są najzdrowsze i zawierają najwięcej cennych właściwości.
czym cechują się płatki orkiszowe?
- wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są również wartościowym źródłem białka.
Więcej informacji o płatkach orkiszowych można przeczytać w poradniku: Płatki orkiszowe — właściwości.
Płatki orkiszowe pakowane są w wytrzymałe i solidne torebki typu doypack. Każda z nich wyposażona jest w praktyczne zapięcie strunowe, dzięki któremu możemy wielokrotnie otwierać i zamykać opakowanie, a jednocześnie chronić płatki orkiszowe przed działaniem czynników zewnętrznych.
Gdzie kupić płatki orkiszowe i ile one kosztują?
Płatki orkiszowe najlepiej kupować u sprawdzonych dostawców, którzy oferują produkty wysokiej jakości, bez zbędnych dodatków. W sklepie Go4taste.pl znajdziesz płatki orkiszowe pochodzące z polskich pól. Cena zależy od gramatury opakowania i aktualnych promocji, ale zawsze staramy się oferować konkurencyjne stawki przy zachowaniu najwyższej jakości.
Jak przygotować płatki orkiszowe?
Płatki orkiszowe powinny być spożywane po krótkim gotowaniu. Najlepiej gotować je w mleku lub w wodzie przez około 10 minut aż nasiąkną i zmiękną. Alternatywnie można zalać je wodą lub gorącym mlekiem.
Jak zastosować płatki orkiszowe w kuchni?
Płatki orkiszowe stanowią zdrową alternatywę dla popularnych płatków owsianych. Podobnie jak płatki owsiane możemy włączyć do diety i spożywać np. na śniadanie.
Można je łączyć z ciepłym mlekiem krowim czy mlekiem roślinnym, mieszać z owocami, orzechami czy bakaliami. Z płatków orkiszowych można również wykorzystać jako składnik przygotować wielu słodkich i wytrawnych potraw.
Na śniadanie. Doskonale smakują w połączeniu z mlekiem krowim, roślinnym lub jogurtem, a także owocami i bakaliami.
Batony i granola. Sprawdzą się jako składnik popularnej granoli, muesli, a także batonów energetycznych.
Wypieki i ciasteczka. Płatki orkiszowe można wykorzystać do przygotowania różnego typu ciastek, ciasteczek, muffinek, a także chleba.
Dania wytrawne. Stanowią doskonałą bazę do przygotowania pysznych terrin warzywnych czy wegetariańskich burgerów.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania płatków orkiszowych?
Płatki orkiszowe na ogół dobrze tolerowane są przez organizm. Z uwagi na to, że są one produktem glutenowym nie mogą być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej — w szczególności chore na celiakię i cierpiące na nietolerancję glutenu.
Jak przechowywać płatki orkiszowe?
Płatki orkiszowe należy przechowywać w hermetycznym opakowaniu, w suchym, chłodnym miejscu i z dala od źródeł światła.
Inne opcje
Składniki
Składniki: płatki orkiszowe.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 1408 kJ/337 kcal |
| Tłuszcz | 2,4 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
| Węglowodany | 70 g |
| w tym cukry | 7,0 g |
| Błonnik | 10,0 g |
| Białko | 15,0 g |
| Sól | 0,01 g |

Komentarze 0