- Płatki orkiszowe
- Pochodzi z polskich pól
- Bez konserwantów, bez glifosatu
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Płatki orkiszowe to doskonały pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Wytwarzane ze zgniecionych ziaren orkiszu są wartościowym źródłem białka, tłuszczu, błonnika, witamin, a także wielu mikroelementów. Zalej je mlekiem, dodaj owoce i ciesz się ich wyśmienitym smakiem!
Płatki orkiszowe powstają ze spasowanych, oczyszczonych ziaren orkiszu — najstarszej i najbardziej wartościowej odmiany zboża uprawianego przez człowieka. Płatki orkiszowe warto włączyć do diety z uwagi na ich wartości odżywcze i dobroczynne działanie na organizm. Zawierają białko, tłuszcz, błonnik, cenne witaminy z grupy B, a także mikroelementy jak żelazo czy potas.
Płatki orkiszowe, z uwagi na niski indeks glikemiczny, rekomendowane są również w diecie osób chorych na cukrzycę typu 2.
W sklepie Go4taste.pl oferujemy płatki o niskim stopniu przetworzenia wytwarzane z całych ziaren, które jednocześnie są najzdrowsze i zawierają najwięcej cennych właściwości.
Płatki orkiszowe kupowane w sklepie Go4taste.pl cechują się:
- wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są również wartościowym źródłem białka.
Więcej informacji o płatkach orkiszowych można przeczytać w poradniku: Płatki orkiszowe — właściwości.
Płatki orkiszowe pakowane są w wytrzymałe i solidne torebki typu doypack. Każda z nich wyposażona jest w praktyczne zapięcie strunowe, dzięki któremu możemy wielokrotnie otwierać i zamykać opakowanie, a jednocześnie chronić płatki orkiszowe przed działaniem czynników zewnętrznych.
Przygotowanie płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe powinny być spożywane po krótkim gotowaniu. Najlepiej gotować je w mleku lub w wodzie przez około 10 minut aż nasiąkną i zmiękną. Alternatywnie można zalać je wodą lub gorącym mlekiem.
Zastosowanie płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe stanowią zdrową alternatywę dla popularnych płatków owsianych. Podobnie jak płatki owsiane możemy włączyć do diety i spożywać np. na śniadanie.
Można je łączyć z ciepłym mlekiem krowim czy mlekiem roślinnym, mieszać z owocami, orzechami czy bakaliami. Z płatków orkiszowych można również wykorzystać jako składnik przygotować wielu słodkich i wytrawnych potraw.
Na śniadanie. Doskonale smakują w połączeniu z mlekiem krowim, roślinnym lub jogurtem, a także owocami i bakaliami.
Batony i granola. Sprawdzą się jako składnik popularnej granoli, muesli, a także batonów energetycznych.
Wypieki i ciasteczka. Płatki orkiszowe można wykorzystać do przygotowania różnego typu ciastek, ciasteczek, muffinek, a także chleba.
Dania wytrawne. Stanowią doskonałą bazę do przygotowania pysznych terrin warzywnych czy wegetariańskich burgerów.
Przeciwwskazania
Płatki orkiszowe na ogół dobrze tolerowane są przez organizm. Z uwagi na to, że są one produktem glutenowym nie mogą być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej — w szczególności chore na celiakię i cierpiące na nietolerancję glutenu.
Przechowywanie
Płatki orkiszowe należy przechowywać w hermetycznym opakowaniu, w suchym, chłodnym miejscu i z dala od źródeł światła.
Składniki
Składniki: płatki orkiszowe.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1408 kJ/337 kcal |
Tłuszcz | 2,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 70 g |
w tym cukry | 7,0 g |
Błonnik | 10,0 g |
Białko | 15,0 g |
Sól | 0,01 g |
Komentarze 0