• Zapiekanka z porów z dodatkiem orzechów nerkowca oraz rodzynek

    Szybki i łatwy przepis na smaczną zapiekankę z porów z chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami.

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 2 pory (około 500g)
    • - 3 łyżki rodzynek
    • - 40 ml sherry
    • - 2 jajka
    • - 200 ml crème fraîche lub innej śmietany tego typu
    • - 80 g orzechów nerkowca
    • - 20 g masła
    • - 1 łyżeczka curry, sól, pieprz
    • - gałka muszkatołowa

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut
    Pieczenie: 25 minut 
    Całkowity czas: 40 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 200°C (termostat 6-7) (termoobieg: 180°C - termostat 6).

    Etap 2

    Pory pokroić na kawałki.

    Etap 3

    Zamoczyć rodzynki w sherry. Ubić jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Etap 4

    Kawałki pora ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Wlać mieszankę jajek i śmietany. Piec w piekarniku przez 20 minut.

    Etap 5

    Posiekać orzechy nerkowca i uprażyć je na patelni (bez tłuszczu). Kiedy zaczną wydzielać przyjemny zapach, dodać 10 g masła. Kiedy masło się roztopi, dodać curry i podsmażyć wszystko razem. Dodać rodzynki razem z sherry. Wymieszać i gotować do zredukowania.

    Etap 6

    Powstałym sosem polać pory, dodać kilka kawałków masła i piec jeszcze przez 5 minut.

    Wskazówka

    Zapiekanka bardzo dobrze komponuje się z rybą, drobiem lub pieczoną cielęciną.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_gratin-de-poireaux-aux-raisins-secs-et-noix-de-cajou_38503.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć