Szybki i łatwy przepis na smaczną zapiekankę z porów z chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami.
Składniki
porcja: 4 osoby
- - 2 pory (około 500g)
- - 3 łyżki rodzynek
- - 40 ml sherry
- - 2 jajka
- - 200 ml crème fraîche lub innej śmietany tego typu
- - 80 g orzechów nerkowca
- - 20 g masła
- - 1 łyżeczka curry, sól, pieprz
- - gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 25 minut
Całkowity czas: 40 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 200°C (termostat 6-7) (termoobieg: 180°C - termostat 6).
Etap 2
Pory pokroić na kawałki.
Etap 3
Zamoczyć rodzynki w sherry. Ubić jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Etap 4
Kawałki pora ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Wlać mieszankę jajek i śmietany. Piec w piekarniku przez 20 minut.
Etap 5
Posiekać orzechy nerkowca i uprażyć je na patelni (bez tłuszczu). Kiedy zaczną wydzielać przyjemny zapach, dodać 10 g masła. Kiedy masło się roztopi, dodać curry i podsmażyć wszystko razem. Dodać rodzynki razem z sherry. Wymieszać i gotować do zredukowania.
Etap 6
Powstałym sosem polać pory, dodać kilka kawałków masła i piec jeszcze przez 5 minut.
Wskazówka
Zapiekanka bardzo dobrze komponuje się z rybą, drobiem lub pieczoną cielęciną.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_gratin-de-poireaux-aux-raisins-secs-et-noix-de-cajou_38503.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka