Banany liofilizowane 25g

New product

Banany liofilizowane 25g Expand

- Banany liofilizowane plastry

- Pochodzi z Niemiec

- Do przygotowania potraw, musli, lub do bezpośredniej konsumpcji

- 100% naturalne, bez konserwantów, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny banany suszone 45 

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

6,50 zł

brutto

Opis produktu

Nasze liofilizowane banany po prostu rozpływają się w ustach. Za sprawą naturalnego procesu suszenia (liofilizacji) zachowują naturalny smak, aromat i większość wartości odżywczych. Doskonale nadają się do przekąsek, musli i deserów. 

Banany liofilizowane są w 100% naturalne, bez dodatku cukru i dwutlenku siarki.

Suszone banany dostępne w naszym sklepie pakowane są w grube i szczelne torebki foliowe zaopatrzone w praktyczne zapięcie  tzw. strunę. Dzięki temu produkt  utrzymuje swoją świeżość i walory smakowe przez długi czas. 

 

Właściwości

  • są cennym źródłem błonnika. W jednej porcji suszonych bananów bez dodatków znaleźć można aż dwa gramy błonnika. Błonnik utrzymuje prawidłowe działanie układu trawiennego, co może zmniejszyć ryzyko zaparcia. Dieta bogata w błonnik może również obniżyć ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Błonnik poprzez wsparcie usuwania niestrawionych resztek z organizmu może mieć wpływ na profilaktykę raka jelita grubego.
  • zawarty w bananach  potas wspiera prawidłową  pracę  serca i mięśni. Minerał odgrywa również rolę w zdrowiu układu trawiennego i szkieletu. Codziennie organizm potrzebuje 4700 miligramów potasu. To wysoki wynik, który osiągnąć pomagają suszone banany.
  • są dobrym źródłem magnezu. Porcja suszonych bananów dostarcza 32 miligramów magnezu. To od 8 do 10 procent dziennego zapotrzebowania na magnez, w zależności od płci. Ludzkie ciało potrzebuje magnezu do produkcji energii, komunikacji między komórkami i syntezy DNA, ważnej części wzrostu komórek. ​​spożywanie pokarmów bogatych w magnez może pomóc utrzymać silny szkielet. 

Inne korzyści z jedzenia suszonych bananów to:

  • wysoka zawartość witamin: A, C, E, K oraz z grupy B;
  • obniżenie poziom ciśnienia;
  • pomoc w walce z cholesterolem.

 

Zastosowanie w kuchni

Suszone banany mają niezwykłą konsystencję, są jednocześnie miękkie i kruche.

Pod względem smaku mają bardziej owocowy i intensywny smak, niż sugerowałby to ich wygląd. Taki owocowy aromat polubią również dzieci. 

  • pasują szczególnie dobrze do musli i są lepsze niż standardowe „twarde” chipsy bananowe;
  • to dobry dodatek do ciast, a nawet tortów. Liofilizacja pozwala na większą koncentrację słodyczy w owocach, dzięki temu są one pełne naturalnego smaku;
  • to idealna przekąska dla dzieci, którą łatwo jest zabrać ze sobą w podróż jako zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodyczy.

 

Przeciwwskazania

Ostrożność przy sięganiu po suszone banany powinny zachować jedynie osoby, które chorują na cukrzycę. Nie ma innych przeciwwskazań do ich spożywania.

 

Przechowywanie

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamykanym pojemniku z ograniczonym dostępem powietrza.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Banany liofilizowane 25g

Banany liofilizowane 25g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: banany suszone.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Indeks glikemiczny: 25

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1400 kJ/330 kcal
Tłuszcz1,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany74 g
   w tym cukry64,1 g
   Błonnik6,8 g
Białko4,3 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.