Chipsy bananowe słodzone cukrem trzcinowym - 1kg

New product

Chipsy bananowe Expand

- Chipsy bananowe, cukier trzcinowy, olej kokosowy- chrupiące i słodkie

- Pochodzą z Filipiny

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu, bez konserwantów 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny chipsów bananowych 65

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

14,00 zł

brutto

Opis produktu

Główne korzyści naszych chipsów bananowych

Chrupiące chipsy bananowe delikatnie słodzone cukrem trzcinowym. Nasze chipsy bananowe mają naturalny smak banana, nie są zbyt słodkie, są chrupkie. Dzięki dodatku oleju kokosowego, mają piękny i apetyczny złoty kolor. Większość chipsów w opakowaniu ma kształt pełnych krążków banana.

Chipsy bananowe w naszym sklepie pochodzą z Filipin, nie zawierają żadnych konserwantów. Pakowane są w woreczek chroniący produkt przed światłem. Woreczek posiada praktyczne zamykanie strunowe. Dzięki suszeniu mogą być one przechowywane jeszcze dłużej.

Chipsy bananowe w formie suszonych plastrów owocu można jeść od razu z opakowania albo pokruszyć i potraktować jako dodatek do mięs i sałatek. Są wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych przekąsek słodkich i słonych, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Chipsy bananowe są odpowiednie w dietach wegańskich, wegetariańskich, bezglutenowych i bezmlecznych.

Banany dodatkowo pozytywnie wpływają na zdrowie. Są cennym źródłem potasu i błonnika. Zawierają również spore ilości innych witamin i minerałów takich jak: wapń, żelazo, witaminy C i K. Naturalny cukier banana sprawia, że banan to przekąska, która daje dużą dawkę energii, szczególnie po wysiłku.

Wprowadzenie 

Smażone chipsy bananowe są zwykle produkowane z niedojrzałych plasterków bananów smażonych głęboko w oleju kokosowym. Te chipsy są suche (jak chipsy ziemniaczane), zawierają około 4% wody. Dodatek cukru trzcinowego powleka je dodatkową warstwą słodyczy, dzięki której łatwo jest przekonać do nich nawet dzieci.

Historia i ciekawostki

Wydaje się, że pierwsze uprawy bananów sięgają prawie 7000 lat wstecz, a odkryto je w Nowej Gwinei. Jednak wykopaliska archeologiczne potwierdziły ich istnienie od tysiącleci także w Malezji, w Pakistanie, Ugandzie i Kamerunie, ale także na Wyspie Wielkanocnej – banany to naprawdę międzynarodowe owoce. Od połowy XIX wieku rozkwitł handel bananami.

Na początku XX wieku powstała „United Fruit Company”, która handluje żółtymi owocami między Kostaryką a Stanami Zjednoczonymi. Szybko stała się ona potęgą gospodarczą i potężnym lobby politycznym. Wpływ tego przedsięwzięcia w Ameryce Środkowej jest znaczny: wojsko USA i CIA będą interweniować, aby powstrzymać zamachy stanu i różne interwencje wojskowe w celu zachowania interesów firmy.

Tajskie kobiety jedzą banany podczas ciąży, ponieważ powszechnie uważa się, że obniża to temperaturę ciała i zwalcza gorączkę.

Chipsy bananowe Jakie korzyści dla zdrowia oferują?

Smażone chipsy bananowe to 4% wody, 58% węglowodanów, 34% tłuszczu i 2% białka. W 100 gramach referencyjnych smażone chipsy bananowe dostarczają 520 kalorii i są bogatym źródłem (20% lub więcej dziennego zapotrzebowania) magnezu i witaminy B6 (20%), z umiarkowanymi ilościami żelaza, miedzi i potasu (10% do 11%). Inne mikroelementy są w nich zawarte w znikomych ilościach.

Banany są doceniane ze względu na swoją zawartość potasu, który to składnik jest bardzo ważny w procesie zwalczania nadciśnienia. Wpływają również regulacyjnie na poziom cholesterolu we krwi dzięki pektynom. To rodzaj błonnika pokarmowego.

Dzięki obecności 3 różnych cukrów i swojej lekkostrawności, jest to ulubione jedzenie sportowców. Chipsy bananowe znajdują się również w spiżarni każdej dobrej wyprawy polarnej i wysokogórskiej. Ich cukry pozwalają na szybką regenerację mięśni.

Podobnie jak wszystkie owoce, banan jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, ze wszystkimi korzyściami zdrowotnymi, jakie przynoszą (chronią przed chorobami związanymi z wiekiem).

Jest to owoc pełen błonnika (szczególnie suchy), doskonały do trawienia lub zaparć. Naturalny środek zobojętniający kwas żołądkowy, chroni przewód pokarmowy i pomaga złagodzić zgagę. Ma właściwości antyseptyczne i właściwość utrzymywania zdrowej skóry oraz  kości. 

Jest bogaty w witaminy B6, B9, C, a także minerały: mangan, miedź, magnez, potas (reguluje między innymi ciśnienie krwi) i żelazo (przeciw anemii).

Według „The New England Journal of Medicine” regularne spożywanie bananów może zmniejszyć ryzyko zawału serca o około 40%. Chipsy bananowe to sposób, by te owoce mieć zawsze pod ręką w wygodnej formie, nie tracąc ich cennych właściwości.

Badania wykazują, że banany uwalniają substancje relaksujące i stabilizują stan emocjonalny, co miałoby bardzo korzystny wpływ na stany depresyjne. Uspokajają również stany lękowe.

Chipsy bananowe zastosowanie w kuchni

Chipsy bananowe to suszone plastry owoców, które można jeść od razu po wyjęciu z opakowania i to właśnie taka wygodna forma przekąski jest najlepsza. To szczególnie dobra alternatywa dla słodyczy dawanych dzieciom. Można je również pokruszyć i wykorzystać jako dodatek do mięs i sałatek. Można ich używać w wielu dietach, w tym wegańskiej.

Przede wszystkim chipsy bananowe to znakomita przekąska, dodająca dużo energii i siły. Pokruszone dodadzą charakterystycznego i wyrazistego smaku daniom mięsnym i sałatkom. Można je dodać również do wszelkich jogurtów czy owsianek.

Przeciwwskazania

Osoby chorujące na cukrzycę nie mogą spożywać bananów, w tym także chipsów bananowych, ponieważ mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG: 60).

Przechowywanie

Chipsy bananowe przechowywać należy w suchym i ciemnym miejscu, szczególnie warto przełożyć je do szklanego lub ceramicznego naczynia, w którym ograniczy się dostęp do nich powietrza.

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Banany, cukier trzcinowy, olej kokosowy.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów laskowych, włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2173 kJ/519 kcal
Tłuszcz33,6 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone28,97 g
Węglowodany58,40 g
   w tym cukry35,34 g
Białko2,34 g
Sól0,015 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.