- -10%
- Chipsy bananowe, cukier trzcinowy, olej kokosowy- chrupiące i słodkie
- Pochodzą z Filipin
- Bez konserwantów, jasne plasterki, słodzone cukrem trzcinowym, smażone na oleju kokosowym
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści naszych chipsów bananowych
Chrupiące chipsy bananowe delikatnie słodzone cukrem trzcinowym. Nasze chipsy bananowe mają naturalny smak banana, nie są zbyt słodkie, są chrupkie. Dzięki dodatku oleju kokosowego, mają piękny i apetyczny złoty kolor. Większość chipsów w opakowaniu ma kształt pełnych krążków banana.
Jeżeli wolisz chipsy bananowe bez dodatków, wybierz suszone banany bez cukru, bez oleju.
Chipsy bananowe w naszym sklepie nie zawierają żadnych konserwantów. Pakowane są w woreczek chroniący produkt przed światłem. Woreczek posiada praktyczne zamykanie strunowe. Dzięki suszeniu mogą być one przechowywane jeszcze dłużej.
Chipsy bananowe w formie suszonych plastrów owocu można jeść od razu z opakowania albo pokruszyć i potraktować jako dodatek do mięs i sałatek. Są wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych przekąsek słodkich i słonych, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Chipsy bananowe są odpowiednie w dietach wegańskich, wegetariańskich, bezglutenowych i bezmlecznych.
Właściwości
Chipsy bananowe, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o chipsach bananowych znajduje się w naszym poradniku chipsy bananowe - właściwości.
Wprowadzenie
Smażone chipsy bananowe są zwykle produkowane z niedojrzałych plasterków bananów smażonych głęboko w oleju kokosowym. Te chipsy są suche (jak chipsy ziemniaczane), zawierają około 4% wody. Dodatek cukru trzcinowego powleka je dodatkową warstwą słodyczy, dzięki której łatwo jest przekonać do nich nawet dzieci.
Historia i ciekawostki
Wydaje się, że pierwsze uprawy bananów sięgają prawie 7000 lat wstecz, a odkryto je w Nowej Gwinei. Jednak wykopaliska archeologiczne potwierdziły ich istnienie od tysiącleci także w Malezji, w Pakistanie, Ugandzie i Kamerunie, ale także na Wyspie Wielkanocnej – banany to naprawdę międzynarodowe owoce. Od połowy XIX wieku rozkwitł handel bananami.
Na początku XX wieku powstała „United Fruit Company”, która handluje żółtymi owocami między Kostaryką a Stanami Zjednoczonymi. Szybko stała się ona potęgą gospodarczą i potężnym lobby politycznym. Wpływ tego przedsięwzięcia w Ameryce Środkowej jest znaczny: wojsko USA i CIA będą interweniować, aby powstrzymać zamachy stanu i różne interwencje wojskowe w celu zachowania interesów firmy.
Tajskie kobiety jedzą banany podczas ciąży, ponieważ powszechnie uważa się, że obniża to temperaturę ciała i zwalcza gorączkę.
Zastosowanie w kuchni
Chipsy bananowe to suszone plastry owoców, które można jeść od razu po wyjęciu z opakowania i to właśnie taka wygodna forma przekąski jest najlepsza. To szczególnie dobra alternatywa dla słodyczy dawanych dzieciom. Można je również pokruszyć i wykorzystać jako dodatek do mięs i sałatek. Można ich używać w wielu dietach, w tym wegańskiej.
Przede wszystkim chipsy bananowe to znakomita przekąska, dodająca dużo energii i siły. Pokruszone dodadzą charakterystycznego i wyrazistego smaku daniom mięsnym i sałatkom. Można je dodać również do wszelkich jogurtów czy owsianek.
Przeciwwskazania
Osoby chorujące na cukrzycę nie mogą spożywać bananów, w tym także chipsów bananowych, ponieważ mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG: 65).
Przechowywanie
Chipsy bananowe przechowywać należy w suchym i ciemnym miejscu, szczególnie warto przełożyć je do szklanego lub ceramicznego naczynia, w którym ograniczy się dostęp do nich powietrza.
Inne opcje
Składniki
Składniki: Banany, cukier trzcinowy, olej kokosowy.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Filipiny
Indeks glikemiczny: 65
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2173 kJ/519 kcal |
Tłuszcz | 33,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 28,9 g |
Węglowodany | 58,4 g |
w tym cukry | 35,3 g |
Błonnik | 9,9 g |
Białko | 2,3 g |
Sól | 0,015 g |
Komentarze 0