- Babka jajowata łuski świeża, wysoka ilość błonnika
- Pochodzi z Indii
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Łupiny babki jajowatej to cenne zioło o wielu leczniczych właściwościach. Babka jajowata ma łupinę bogatą w związki śluzowe. Zawierają one wiele naturalnego błonnika, o działaniu zbliżonym do siemienia lnianego oraz otrębów owsianych.
Babka jajowata to zioło, które spotkać można w miejscach wilgotnych i dobrze nasłonecznionych. Plantago. P. ovata to jednoroczne zioło o krótkich łodygach, o wysokości 10–45 cmz białym kwiatostanem. Na dużą skalę uprawiana jest w zachodnich Indiach, a w Europie najwięcej plantacji znajduje się w Hiszpanii i Francji. Z babki jajowatej wykorzystywane są zarówno nasiona, jak i liście. Te ostatnie używane są podobnie jak szpinak do jedzenia na surowo i gotowania na parze. Nasiona z kolei ze względu na dużą zawartość błonnika stosowane są również jako zagęszczacz do potraw a w wersji kiełkującej jako dodatek do sałatek
Babka jajowata sprzedawana w sklepie Go4taste.pl pochodzi z plantacji w Indiach Zachodnich, gdzie znajdują się optymalne warunki do wzrostu i wegetacji tej roślinny. Z tego powodu łupiny babki jajowatej cechują się najlepszymi walorami i jakością.
Produkt pakowany jest w szczelne i grube w torebki typu "doypack" ze struną. Dzięki temu opakowanie można wielokrotnie otwierać i zamykać a sam produkt zachowuje na długo swoje cenne walory.
Właściwości
Babka jajowata, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o babce jajowatej znajduje się w naszym poradniku babka jajowata - właściwości.
Jak stosować?
Łuski nasion są używane jako pokarm bogaty w błonnik, na przykład w sokach owocowych w postaci śluzu oraz w batonach zbożowych jako środek zwiększający sytość.
- łupiny babki jajowatej spożywa się wraz z posiłkami i napojami;
- dodawać je można do zup i sosów, jako naturalny zagęszczacz;
- wykorzystywane są również jako spoiwo do produkcji bezglutenowych wypieków, takich jak pizza czy muffinki.
Babkę można stosować do trzech razy dziennie, w ilości od 5 do 10 gram. Należy pamiętać, by podczas częstego spożywania łupin babki dostarczać organizmowi dużą ilość płynów.
Sprawdź: Babka jajowata - jak przygotować i jak stosować?
Przechowywanie
Babkę jajowatą należy przechowywać w suchym miejscu i w szczelnym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Nie ma żadnych badań, które potwierdziłyby jakąkolwiek szkodliwość babki jajowatej dla organizmu człowieka. Niemniej jednak sporadycznie mogą pojawiać się objawy nadwrażliwości na pył sproszkowanych łusek. Początkowo efektem ubocznym spożywania mogą być również wzdęcia i uczucie pełności.
Inne opcje
Składniki
Składniki: babka jajowata łuski
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Indie
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 749 kJ/78 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 11 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 66,4 g |
Białko | 0,4 g |
Sól | 1,67 g |
Komentarze 0