Domowe i samodzielne wysuszenie mango jest świetną alternatywą dla gotowych i zapakowanych produktów. Cały proces nie jest skomplikowany, a co najważniejsze nie ma konieczności kupowania specjalnie do tego przeznaczonych urządzeń. Wystarczy tylko nóż, deska do krojenia, blaszka do pieczenia i oczywiście owoc.
- Do suszenia najlepiej wybierać dojrzałe mango, które będzie łatwe w krojeniu. Owoc należy umyć pod bieżącą wodą, obrać i pokroić w cienkie plastry. Im będą one cieńsze, tym krócej będzie trwało wyschnięcie. Tak gotowe kawałki, można umieścić na blaszce pokrytej pergaminem.
- Piekarnik powinien być ustawiony na 185 stopni Celsjusza. Grubsze kawałki powinny spędzić w piekarniku od 6 do 12 godzin, natomiast cienkie tylko 2-3 godziny. Dla równomiernego działania temperatury zalecane jest odwracanie owoców co ok. 30 minut.
- W celu sprawdzenia, czy mango ma jeszcze w sobie wodę, można ścisnąć dwa plastry. Jeżeli będą sklejone, to znaczy, że suszenie w piekarniku trzeba kontynuować w dalszym ciągu.
- Zawsze można kupić gotowe suszone mango bez cukru.
Przeczytaj więcej w artykule: Suszone mango i jego właściwości.

