Ksylitol cukier brzozowy - 1kg

New product

Obniżka! Ksylitol cena cukier brzozowy fiński 1kg Expand

- Ksylitol chiński

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny ksylitolu 8

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

29,70 zł

brutto

33,00 zł

-10%

Opis produktu

Główne korzyści naszego ksylitolu

Ksylitol chiński – cukier brzozowy jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia wprost z opakowania. Można go również dodawać jako substancję słodzącą do wielu potraw i deserów. Ten rodzaj cukru nie zawiera glutenu. Nie posiada również konserwantów, a grube, chroniące zawartość opakowanie to gwarancja świeżości. 

Wprowadzenie

Dodawany do potraw cukier może być najbardziej niezdrowym składnikiem współczesnej diety. Z tego powodu popularne są słodziki bez cukru, takie jak ksylitol. Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, ale ma mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Kilka badań sugeruje, że ma różne ważne zalety, w tym poprawę zdrowia zębów.

Ksylitol jest klasyfikowany jako alkohol cukrowy. Chemicznie alkohole cukrowe łączą cechy cząsteczek cukru i cząsteczek alkoholu. Ich struktura pozwala im stymulować receptory smaku słodkiego na języku. Ksylitol występuje w niewielkich ilościach w wielu owocach i warzywach, i dlatego jest uważany za naturalny. Ludzie wytwarzają nawet niewielkie jego ilości poprzez normalny metabolizm.

Jest powszechnym składnikiem bezcukrowych gum do żucia, cukierków, żywności przyjaznej cukrzykom i produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Ksylitol ma podobną słodycz jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii.

Kupiony w sklepie ksylitol to biały, krystaliczny proszek. Ksylitol można przetwarzać z drzew takich jak brzoza.

Jakie korzyści dla zdrowia?

Jednym z negatywnych efektów dodanego cukru – i wysokofruktozowego syropu kukurydzianego – jest to, że może on podnieść poziom cukru we krwi i poziom insuliny. Ze względu na wysoki poziom fruktozy może również prowadzić do insulinooporności i wielu problemów metabolicznych, gdy jest spożywany w nadmiarze. Jednak ksylitol zawiera zero fruktozy i ma znikomy wpływ na poziom cukru we krwi i insulinę. Dlatego żaden ze szkodliwych skutków spożycia cukru nie dotyczy ksylitolu.

Indeks glikemiczny (GI) ksylitolu – miara tego, jak szybko żywność podnosi poziom cukru we krwi – wynosi tylko 7, podczas gdy normalny poziom cukru wynosi 60–70. Można go również uznać za środek słodzący przyjazny dla utraty wagi, ponieważ zawiera 40% mniej kalorii niż cukier. Dla osób z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym, otyłością lub innymi problemami metabolicznymi, ksylitol jest doskonałą alternatywą dla cukru. Chociaż odpowiednie badania na ludziach są obecnie niedostępne, badania na szczurach pokazują, że ksylitol może łagodzić objawy cukrzycy, redukować tłuszcz z brzucha, a nawet zapobiegać przybieraniu na wadze na diecie tuczącej.

Wielu dentystów zaleca stosowanie gumy do żucia słodzonej ksylitolem, i to nie bez powodu. Badania wykazały, że ksylitol poprawia zdrowie zębów i pomaga zapobiegać próchnicy. Jednym z głównych czynników ryzyka próchnicy jest bakteria jamy ustnej zwana Streptococcus mutant. To bakterie najbardziej odpowiedzialne za powstawanie płytki nazębnej. Chociaż płytka nazębna na zębach jest normalna, nadmiar płytki zachęca układ odpornościowy do zaatakowania bakterii. Może to prowadzić do chorób zapalnych dziąseł, takich jak zapalenie dziąseł. Te bakterie doustne żywią się glukozą z pożywienia, ale nie mogą używać ksylitolu. W związku z tym zastąpienie cukru ksylitolem zmniejsza dostępne paliwo dla szkodliwych bakterii. Chociaż bakterie te nie mogą wykorzystywać ksylitolu jako paliwa, nadal je przyjmują. Po wchłonięciu ksylitolu nie są w stanie wchłonąć glukozy, co oznacza, że ​​ich szlak wytwarzania energii jest zatkany i ostatecznie umierają. Innymi słowy, gdy żuje się gumę z ksylitolem lub używa jej jako środka słodzącego, szkodliwe bakterie w jamie ustnej umierają z głodu. W jednym badaniu słodzona ksylitolem guma do żucia obniżyła poziom złych bakterii o 27–75%, podczas gdy poziom przyjaznych bakterii pozostał stały. Badania na zwierzętach sugerują również, że ksylitol może zwiększać wchłanianie wapnia w układzie trawiennym, chroniąc przed osteoporozą i wzmacniając zęby. Badania na ludziach pokazują, że ksylitol (poprzez zastąpienie cukru lub dodanie go do diety) może zmniejszyć ubytki i próchnicę o 30–85%. Ponieważ zapalenie jest przyczyną wielu chorób przewlekłych, zmniejszenie zapalenia płytki nazębnej i dziąseł może przynieść korzyści również pozostałej części ciała.

Twoje usta, nos i uszy są ze sobą połączone. Dlatego bakterie żyjące w jamie ustnej mogą powodować infekcje ucha, czyli częsty problem u dzieci. Okazuje się, że ksylitol może zagłodzić niektóre z tych bakterii w taki sam sposób, jak głodzi bakterie wytwarzające płytkę nazębną.

Zastosowanie w kuchni

Ksylitol ma dokładnie takie samo zastosowanie jak inne słodziki, w tym cukier biały.

Przeciwwskazania

U ludzi ksylitol jest wchłaniany powoli i nie ma mierzalnego wpływu na produkcję insuliny. Tego samego nie można jednak powiedzieć o psach. Kiedy psy jedzą ksylitol, ich ciała mylą go z glukozą i zaczynają wytwarzać duże ilości insuliny. Następnie komórki psa zaczynają wchłaniać glukozę z krwiobiegu, co może prowadzić do hipoglikemii lub niskiego poziomu cukru we krwi, a nawet śmierci.

Ksylitol jest ogólnie dobrze tolerowany, ale niektóre osoby odczuwają skutki uboczne ze strony układu trawienia, gdy spożywają zbyt dużo. Alkohole cukrowe mogą wciągać wodę do jelita lub ulegać fermentacji przez bakterie jelitowe. Może to prowadzić do powstawania gazów, wzdęć i biegunki. Jednak ciało ludzkie wydaje się bardzo dobrze dostosowywać do spożycia ksylitolu. Jeśli spożycie zwiększa się powoli i daje swojemu ciału czas na dostosowanie do nowych warunków, prawdopodobnie nie odczuje się żadnych negatywnych skutków.

Przechowywanie

Ksylitol chiński należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Ksylitol cukier brzozowy - 1kg

Ksylitol cukier brzozowy - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: ksylitol.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Chiny

Indeks glikemiczny: 8

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.