- Guma arabska - błonnik akacjowy
- Pochodzi z Francji
- Bezpieczny dodatek do żywności
- Do wielu potraw, deserów jako naturalny zagęszczacz, stabilizator.
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Guma arabska to wartościowe źródło błonnika i naturalny dodatek do żywności. Sprawdza się jako naturalny zagęszczacz i składnik, który poprawia smak i teksturę wielu potraw.
Błonnik akacjowy (znany również pod nazwą guma arabska i E414) to substancja, która pozyskiwana jest z drzewa akacji występującej w niektórych częściach Afryki, Pakistanu i Indiach. Guma arabska sprzedawana w sklepie Go4taste.pl jest importowana z Francji.
Guma arabska to popularny, naturalny dodatek do żywności i źródło błonnika, która może działać jako naturalny emulgator, stabilizator i teksturator. Pomaga też w rozwoju flory bakteryjnej w jelitach (prebiotyk).
Błonnik akacjowy jest produktem pozyskiwanym w 100% z rośliny, dlatego może być bez obaw stosowany przez osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. To produkt naturalnie bezglutenowy, dlatego spożywać go mogą osoby, które chcą ograniczyć gluten w swojej diecie. Zawiera mało kalorii.
Produkt przechowywany jest w szczelnych, wytrzymałych torebkach typu doypack, które gwarantują jego jakość i świeżość.
Zastosowanie błonnika akacjowego
Guma arabska wykorzystywana jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym głównie do zagęszczenia napojów, poprawiania smaku i tekstury m.in. płatków śniadaniowych.
- Ze względu na swoje właściwości spajające chętnie wykorzystywana jest do przygotowywania produktów bezglutenowych np. do poprawy tekstury chleba bezglutenowego.
- Idealna dla osób, które chcą zwiększyć ilość błonnika w swojej diecie.
- Z uwagi na neutralny smak może być dodawana do wszelkiego rodzaju napojów, smoothie i dressingów.
Dawkowanie
Błonnik akacjowy należy wprowadzać do diety stopniowo. Jego nadmiar może powodować problemy jelitowe, gazy i wzdęcia. Należy rozpocząć od około 1/2 łyżeczki błonnika dwa razy dziennie przez tydzień.
W zależności od potrzeb można dawkę stopniowo zwiększać. Rekomendowana dawka powinna mieścić się pomiędzy 20-40 gramami dziennie.
Przedawkowanie
W przypadku spożywania zbyt dużych ilości błonnika akacjowego mogą wystąpić problemy ze strony układu trawiennego takie jak: bóle brzucha, wzdęcia czy problemy z wypróżnianiem.
Przechowywanie
Błonnik akacjowy powinien być przechowywany w suchym, ciemnym miejscu, w szczelnym opakowaniu
Inne opcje
Składniki
Składniki: błonnik akacjowy - guma arabska
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Francja
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0,0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0