- Żurawina suszona całojagodowa Ocean Spray, całe jagody, miękka
- Pochodzi z USA
- Naturalnie bezglutenowe, konserwowane cukrem
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Żurawina suszona całojagodowa ocean spray to najpopularniejsza odmiana żurawiny. Ma owoce w ciemnoczerwonym, wyrazistym kolorze. To słodki owoc o lekko kwaskowatym posmaku.
Żurawina suszona całojagodowa ocean spray importowana jest z USA. Po procesie suszenia żurawina, w celu poprawienia jej walorów smakowych, konserwowana jest cukrem trzcinowym. Do żurawiny dodano również olej słonecznikowy. Suszone owoce żurawiny pakowane są wytrzymałe i szczelne woreczki z zapięciem strunowym. Dzięki tu owoce nie ulegają wysuszeniu i zachowują swoje walory smakowe.
Żurawina wybornie smakuje solo, jedzona bezpośrednio z opakowania. Można też ją dodawać do potraw słodkich (desery) i wytrawnych (mięs). Z suszonej żurawiny warto przygotowywać specjalny napar, zwłaszcza w okresie ciąży, ponieważ zwalcza ona problemy z układem moczowym.
W żurawinie suszonej znaleźć można naturalny konserwant – kwas benzoesowy. Ten element wpływa na przedłużenie jej trwałości, dzięki czemu owoce nie muszą być już dodatkowo zabezpieczane. Warto sięgać po nią jesienią i zimą.
Żurawinę powinien jeść każdy.
Jeżeli szukasz żurawiny o mniejszych owocach, wybierz żurawinę suszoną ciętą.
Jeżeli szukasz żurawiny bez dodatku cukru, wybierz żurawinę suszoną z sokiem jabłkowym.
Właściwości żurawiny suszonej
Żurawina całojagodowa, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o żurawinie znajduje się w naszym poradniku żurawina - właściwości.
Zastosowanie żurawiny suszonej
Żurawina suszona nadaje się przede wszystkim do jedzenia jako przekąska. Dodana jednak do delikatnego mięsa może poprawić jego smak. Doskonale komponuje się również z jogurtami czy płatkami. Suszone owoce można także dodać do kompotu.
Wybornie smakuje grillowany camembert z żurawiną.
Przechowywanie
Przechowywać żurawinę suszoną należy w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w opakowaniu szczelnie zamkniętym.
Przeciwwskazania
Właściwie wszyscy mogą jeść żurawinę suszoną. Jedyną grupą narażoną na niekorzystne działanie żurawiny są osoby chorujące na kamicę nerkową lub należące do grupy ryzyka pojawienia się kamieni nerkowych. Powodem wykluczenia tej grupy jest zawartość szczawianów w żurawinie, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach.
Inne opcje
Składniki
Składniki: żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: USA
Indeks glikemiczny: 45
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1288 kJ/308 kcal |
Tłuszcz | 1,09 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,08 g |
Węglowodany | 82,8 g |
w tym cukry | 72,56 g |
Błonnik | 5,3 g |
Białko | 0,17 g |
Sól | 0,005 g |
Komentarze 0