Suszona żurawina jest wytwarzana z prawdziwej żurawiny — owocu znanego z kwaśnego smaku i wielu korzyści zdrowotnych. Suszona żurawina jest źródłem cennych składników, dlatego warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie. Duża garść suszonej żurawiny zapewnia nam dzienną dawkę poliantocyjanidów.

Ile żurawiny dziennie?
Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Warto pamiętać, że w garści owoców suszonej żurawiny znajduje się 127 kcal, dlatego nie należy spożywać żurawiny w nadmiarze. Jak wynika z badań, już duża garść suszonej żurawiny dziennie zapewnia nam dzienną dawkę cennych poliantocyjanidów.


Jak jeść i z czym jeść żurawinę?
Suszone żurawiny to przekąska, którą można cieszyć się na wiele sposobów. Żurawina jest często bezpośrednim zamiennikiem rodzynek lub innych suszonych owoców. Oto kilka najlepszych sposobów na wykorzystanie suszonych żurawin w kuchni:
Przekąska na wynos
Suszona żurawina to idealny owoc, który można cieszyć się jako samodzielną przekąskę. Wystarczy przygotować dzienną porcję suszonych żurawin i jeść je między posiłkami. Najlepiej połączyć suszone żurawiny z innymi owocami suszonymi.
Dodatek do śniadania
Żurawiny są idealnym dodatkiem do owsianki, musli i płatków śniadaniowych. Dodaj garść suszonych żurawin do parującej miski owsianki. To nie tylko wzbogaci smak, ale także doda błonnika i wartościowych składników odżywczych.
Ciasta i inne wypieki
Suszone żurawiny świetnie sprawdzają się w domowych ciasteczkach, muffinkach, szybkich chlebach czy ciastach. Dodają im nie tylko smaku, ale i koloru.
Sałatki
Suszona żurawina doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnego typu sałatek, między innymi z mięsem drobiowym. Wymieszaj suszone żurawiny z orzechami włoskimi, aby dodać smaku swojej sałatce z kurczakiem.
Dania z ryżu
Dodaj suszone żurawiny do swojego ulubionego dania z ryżu, aby nadać mu nowy smak. Wypróbuj ryżowy pilaw z żurawinami i orzechami pekan.
Przeczytaj więcej w artykule: Żurawina i jej właściwości.
FAQ – najczęstsze pytania dotyczące przygotowania suszonej żurawiny
Czy suszoną żurawinę trzeba myć?
Nie ma potrzeby specjalnego mycia owoców żurawiny przed spożyciem. Podczas obróbki owoce są myte i konserwowane, dlatego na ich powierzchni nie znajdują się substancje, które mogłyby nam zaszkodzić.
Czy żurawinę trzeba sparzyć?
Nie, nie ma potrzeby specjalnego przygotowywania owoców żurawiny przed spożyciem. Suszone owoce żurawiny, naturalnie z dodatkiem naturalnych słodzików czy syropu jabłkowego i oleju, mogą być spożywane bezpośrednio. Wyjątek stanowi sytuacja, w której konieczność sparzenia wynika bezpośrednio z przepisu, na przykład przy przygotowaniu specjalnej konfitury z suszonych żurawin.
Czy trzeba namaczać owoce suszonej żurawiny?
Tak i nie. Wszystko zależy od tego, do czego chcesz użyć suszonych owoców żurawiny i z jakimi owocami masz do czynienia. Namaczanie wymagają na pewno suszone żurawiny liofilizowane. Namoczenie suszonych owoców żurawiny może być przydatne, kiedy planujesz gotować lub piec z suszonymi owocami. Namaczanie przez pewien czas sprawi, że staną się jędrne i wilgotne, co zapobiegnie wchłanianiu nadmiaru płynów z przepisu.
Jak uwodnić żurawinę liofilizowaną?
Żurawina liofilizowana przed spożyciem powinna zostać uwodniona. Jak to zrobić najlepiej?
- Wsadzamy odpowiednią ilość żurawiny liofilizowanej do miseczki.
- Zalewamy niewielką ilością wody. W zależności od porcji zaczynamy od 1-2 łyżeczek.
- Czekamy, aż owoce wchłoną wodę, i następnie dodajemy kolejną porcję wody. Wody ma być mniej, nie więcej.