Suszona żurawina jest wytwarzana z prawdziwej żurawiny — owocu znanego z kwaśnego smaku i wielu korzyści zdrowotnych. Suszona żurawina jest źródłem cennych składników, dlatego warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie. Duża garść suszonej żurawiny zapewnia nam dzienną dawkę poliantocyjanidów.

Ile żurawiny dziennie?
Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Warto pamiętać, że w garści owoców suszonej żurawiny znajduje się 127 kcal, dlatego nie należy spożywać żurawiny w nadmiarze. Jak wynika z badań, już duża garść suszonej żurawiny dziennie zapewnia nam dzienną dawkę cennych poliantocyjanidów.


Jak jeść i z czym jeść żurawinę?
Żurawina w wersji suszonej może być używana jako dodatek do różnych potraw, w tym sałatek, płatków owsianych, ciastek, babeczek, a nawet bochenków chleba, pieczywa. Żurawina jest często bezpośrednim zamiennikiem rodzynek lub innych suszonych owoców. Można dodawać ją do płatków owsianych lub kaszy jaglanej spożywanych na śniadanie. Świetnie sprawdza się również w potrawach obiadowych. Popularny jest sos z suszonej żurawiny, który możemy podawać zarówno do dań z drobiu, jak i jagnięciny. Żurawina w czekoladzie, idealnie sprawdzi się dla miłośników czekolady i słodyczy.
Przeczytaj więcej w artykule: Żurawina i jej właściwości.