Płatki orkiszowe są świetnym zamiennikiem płatków owsianych. Mają bardzo dużo witamin i minerałów. Są świetnym dodatkiem zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Jak najlepiej jeść płatki orkiszowe?
Płatki orkiszowe – właściwości
Płatki orkiszowe pozyskiwane są ze zmiażdżonych ziaren orkiszu. Uznawane są za superfood, ponieważ zawierają witaminy z grupy B, A, E i K oraz minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan i selen. Zawierają również karotenoidy.
Wszystko to sprawia, że płatki orkiszowe mają wiele prozdrowotnych właściwości:
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.
- Minimalizują również ryzyko występowania niektórych nowotworów.
- Wspomagają pracę układu pokarmowego oraz działają jak naturalny antybiotyk (mają właściwości antybakteryjne).
Dietetycy zalecają jedzenie płatków orkiszowych szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić organizm. Płatków orkiszowe są zalecane także dla osób w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach lub zabiegach. Pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Przygotowanie płatków orkiszowych – gotowanie
Płatki orkiszowe można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Zalecamy przed jedzeniem na surowo namoczyć płatki na około 15 min w wodzie, aby zminimalizować obecność kwasu fitynowego. Płatki orkiszowe przed podaniem można również podprażyć na patelni, dzięki temu będą miały chrupiący smak.
Jak gotować płatki orkiszowe?
Płatki orkiszowe można gotować na wodzie lub mleku. Przyjmuje się proporcję 1 szklanka płatków na 1 ½ szklanki wody lub mleka. Płatki wsyp do garnka, a następnie zalej wodą lub mlekiem. Gotuj przez 15 min, często mieszając. W razie potrzeby możesz dolać wody lub mleka. Możesz użyć również napoju roślinnego zamiast mleka.
Jak jeść i z czym łączyć płatki orkiszowe?
Płatki orkiszowe podawane są najczęściej na śniadanie – można z nich zrobić kaszkę podobną do owsianki lub na ich bazie można wykonać również domową mieszankę typu müsli. Z płatków orkiszowych, bakalii i miodu możesz przygotować też smaczną granolę. Mogą w zastąpić płatki owsiane w przepisach na chleb, naleśniki, ciasteczka czy ciasta. Ze zmielonych płatków orkiszowych i syropu daktylowego lub klonowego można wykonać smaczną i zdrową kruszonkę na ciasto.
Płatki orkiszowe można również dodawać do dań słonych. Po ugotowaniu sprawdzą się jako zagęszczacz do kotletów warzywnych, zapiekanek i klopsów. Po zmieleniu w młynku do kawy płatki orkiszowe zastępują mąkę w wypiekach. Prażone płatki orkiszowe można dodawać jako pyszną posypkę do sałatek czy zupy krem.
Pomysły na dania z płatkami orkiszowymi
Płatki orkiszowe mają delikatnie orzechowy smak, dzięki temu świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich, a zarazem pożywnych dań na śniadanie.
Owsianka z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe można przygotować również na mleku lub na napoju roślinnym. Do owsianki można dodać suszone owoce i syrop daktylowy lub klonowy. Jest to idealne danie na mroźne zimowe poranki.
Składniki:
- 250 ml napoju roślinnego
- 5 łyżek płatków orkiszowych
- 2 łyżki dowolnych suszonych owoców
- 1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego
Sposób przygotowania:
- Napój rośliny zagotuj.
- Wsyp płatki orkiszowe. Gotuj do momentu, aż płatki prawie wchłoną napój.
- Dodaj suszone owoce. Wymieszaj. Gotuj jeszcze około 2 min.
- Gotową owsiankę przełóż do miski. Polej syropem daktylowym lub klonowy.
Placki z płatków orkiszowych
Placki z płatków orkiszowych są bardzo delikatne w smaku. Lekko orzechowy posmak sprawia, że świetnie komponują się powidłami lub słodkim syropem. Jest to idealna propozycja dla małych i dużych łasuchów zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek.
Składniki:
- 250 g płatków orkiszowych
- 250 ml napoju roślinnego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 200 g suszonych owoców
- 1 mały banan
- 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- Napój rośliny podgrzej. W międzyczasie wsyp do miski płatki orkiszowe. Zalej gorącym napojem roślinnym. Odstaw na około godzinę.
- Banana obierz i pokrój w kostkę. Suszone owoce również pokrój w kostkę o podobnych wymiarach.
- Po upływie tego czasu do płatków dodaj nasiona sezamu i skrobię kukurydzianą. Dodaj do masy dodaj suszone owoce i banana. Wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Za pomocą drewnianej łyżki nakładaj placuszki. Smaż placki po około 5 min z każdej strony.
Ciastka z płatków orkiszowych
Ciasteczka z płatków orkiszowych są bardzo smaczne i zdrowe. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Do ciasteczek można dodać posiekaną wcześniej żurawinę lub startą czekoladę. Zamiast jaja można dać średniej wielkości dojrzałego banana.
Składniki:
- 250 g płatków orkiszowych
- 1 duże jajo
- ½ szklanki oleju
- 80 g erytrolu
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem.
- Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jajko utrzyj z erytrolem na puszystą masę.
- Do ubitego jaja dodaj płatki orkiszowe i starta czekoladę. Wymieszaj.
- Masę nakładaj za pomocą łyżeczki na blachę wyłożoną papierem.
- Piecz około 15 minut.
Płatki orkiszowe z jogurtem
Płatki orkiszowe z jogurtem są świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie. Możesz dodać ulubione świeże lub suszone owoce.
Składniki:
- ½ szklanki płatków orkiszowych
- 300 g jogurtu
- 1 łyżeczka miodu lub syropu daktylowego
- ulubione świeże, lub suszone owoce
Sposób przygotowania:
Płatki wysyp na nagrzaną patelnię. Praż do momentu, gdy będą brązowe. Pozostaw do ostygnięcia.
Jogurt wlej do miseczki, dodaj miód. Wymieszaj. Wsyp płatki. Wymieszaj. Wierzch posyp ulubionymi owocami.