• Lasagne ze szpinakiem, serem brie oraz pistacjami

    Lasagne ze szpinakiem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Składa się z kilku warstw farszy szpinakowego z serem brie oraz sosem pistacjowym.

    Składniki

    porcja: 6 osób

    • - 15 płatów makaronu lasagne
    • - 900 g świeżego szpinaku
    • - 300 g sera brie
    • - 3 łyżki startego parmezanu
    • - 200 g pistacji
    • - 8 łyżki oliwy z oliwek
    • - 1 większa miseczka dość gęstego sosu beszamel

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut
    Pieczenie/Gotowanie: 45 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 15 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Szpinak ugotować, dokładnie odsączyć i doprawić solą.

    Etap 2

    We wrzątku ugotować wstępnie płaty lasagne, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 8 minut, ponieważ nie powinny być całkowicie ugotowane).

    Etap 3

    Wysuszyć je na czystej ściereczce.

    Etap 4

    Zmiksować 140 g pistacji z parmezanem, 7 łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną soli, aż do uzyskania jednolitego sosu.

    Etap 5

    Zrobić dość gęsty sos beszamelowy.

    Etap 6

    Pokroić na kawałki ser brie.

    Etap 7

    Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. Położyć pierwszą warstwę lasagne. 

    Etap 8

    Na to położyć szpinak, trochę sosu pistacjowego, trochę sosu beszamelowego oraz kawałki brie. 

    Etap 9

    Operację należy powtarzać do momentu wyczerpania wszystkich składników, kończąc na beszamelu.

    Etap 10

    Wierzch lasagne posypać pozostałymi pistacjami, które wcześniej należy grubo pokruszyć.

    Etap 11

    Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200°C (termostat 6-7) i piec przez 35 minut.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_lasagnes-aux-epinards-au-brie-et-aux-pistaches_45923.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć