Lasagne ze szpinakiem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Składa się z kilku warstw farszy szpinakowego z serem brie oraz sosem pistacjowym.
Składniki
porcja: 6 osób
- - 15 płatów makaronu lasagne
- - 900 g świeżego szpinaku
- - 300 g sera brie
- - 3 łyżki startego parmezanu
- - 200 g pistacji
- - 8 łyżki oliwy z oliwek
- - 1 większa miseczka dość gęstego sosu beszamel
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie/Gotowanie: 45 minut
Całkowity czas: 1 godzina 15 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Szpinak ugotować, dokładnie odsączyć i doprawić solą.
Etap 2
We wrzątku ugotować wstępnie płaty lasagne, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 8 minut, ponieważ nie powinny być całkowicie ugotowane).
Etap 3
Wysuszyć je na czystej ściereczce.
Etap 4
Zmiksować 140 g pistacji z parmezanem, 7 łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną soli, aż do uzyskania jednolitego sosu.
Etap 5
Zrobić dość gęsty sos beszamelowy.
Etap 6
Pokroić na kawałki ser brie.
Etap 7
Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. Położyć pierwszą warstwę lasagne.
Etap 8
Na to położyć szpinak, trochę sosu pistacjowego, trochę sosu beszamelowego oraz kawałki brie.
Etap 9
Operację należy powtarzać do momentu wyczerpania wszystkich składników, kończąc na beszamelu.
Etap 10
Wierzch lasagne posypać pozostałymi pistacjami, które wcześniej należy grubo pokruszyć.
Etap 11
Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200°C (termostat 6-7) i piec przez 35 minut.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_lasagnes-aux-epinards-au-brie-et-aux-pistaches_45923.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka