• Pasta z migdałów (masło migdałowe)

    Jak zrobić masło orzechowe blenderem z migdałów (czyli pastę migdałową). 100% masło orzechowe bez zbędnych dodatków i zachowując 100% zdrowych właściwości.

    Składniki

    Porcja: 1 niewielki słoiczek

    - 300 g niesolonych migdałów (mogą to być również orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, itp.)

    Przygotowanie

    Do przyrządzenia takiej pasty będzie niezbędny dobrej jakości mikser kielichowy lub blender. Warto pamiętać o tym, że sprzęt o niskiej mocy lub starego typu może ulec uszkodzeniu podczas miksowania migdałów.

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 15 minut
    Czas prażenia: 20 minut
    Czas oczekiwania: 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Migdały uprażyć na patelni na bardzo małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstawić na 5 minut do wystygnięcia.

    Etap 2

    Uprażone migdały przesypać do miksera lub blendera, ustawić urządzenie na maksymalną moc i miksować przez 3 minuty. W trakcie miksowania migdały zamienią się najpierw w proszek, a następnie w gęstą papkę.

    Etap 3

    Zrobić 5-minutową przerwę, gdyż długotrwałe użycie sprzętu mogłoby doprowadzić do jego uszkodzenia. Po przerwie ponownie miksować, do momentu uzyskania płynnej i gładkiej pasty.

    Etap 4

    Przechowywać w zamkniętym słoiku, z dala od światła i w zamkniętym pomieszczeniu. Można przechowywać przez miesiąc, a nawet dłużej.

    Uwagi

    Można przyrządzać pastę z mieszanki różnych rodzajów orzechów, według własnego upodobania.

    Źródło przepisu

    http://www.healthyfoodcreation.fr/puree-doleagineux-maison/

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Powrót

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.