Jak zrobić masło orzechowe blenderem z migdałów (czyli pastę migdałową). 100% masło orzechowe bez zbędnych dodatków i zachowując 100% zdrowych właściwości.
Składniki
Porcja: 1 niewielki słoiczek
- - 300 g niesolonych migdałów (mogą to być również orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, itp.)
Przygotowanie
Do przyrządzenia takiej pasty będzie niezbędny dobrej jakości mikser kielichowy lub blender. Warto pamiętać o tym, że sprzęt o niskiej mocy lub starego typu może ulec uszkodzeniu podczas miksowania migdałów.
Czas
- Poziom trudności: Łatwe
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas prażenia: 20 minut
- Czas oczekiwania: 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Migdały uprażyć na patelni na bardzo małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstawić na 5 minut do wystygnięcia.
Etap 2
Uprażone migdały przesypać do miksera lub blendera, ustawić urządzenie na maksymalną moc i miksować przez 3 minuty. W trakcie miksowania migdały zamienią się najpierw w proszek, a następnie w gęstą papkę.
Etap 3
Zrobić 5-minutową przerwę, gdyż długotrwałe użycie sprzętu mogłoby doprowadzić do jego uszkodzenia. Po przerwie ponownie miksować, do momentu uzyskania płynnej i gładkiej pasty.
Etap 4
Przechowywać w zamkniętym słoiku, z dala od światła i w zamkniętym pomieszczeniu. Można przechowywać przez miesiąc, a nawet dłużej.
Uwagi
Można przyrządzać pastę z mieszanki różnych rodzajów orzechów, według własnego upodobania.
Źródło przepisu
http://www.healthyfoodcreation.fr/puree-doleagineux-maison/
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka