Pasta orzechowa 100% masło orzechowe z orzechów ziemnych 1kg

New product

Obniżka! Pasta z orzechów ziemnych 1kg Expand

- Pasta orzechowa 100% z orzechów ziemnych prażonych, słodki naturalny smak, puszysta

- Orzeszki pochodzą z Argentyny

- Do bezpośredniej konsumpcji

- Bez konserwantów, bez dodatku soli, bez oleju palmowego

- Opakowanie PET, z folią zabezpieczającą, łatwe w wybieraniu pasty

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny orzechów ziemnych 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

18,00 zł

brutto

20,00 zł brutto

-10%

Opis produktu

Pasty orzechowa 100% zalety

Pasta z orzechów ziemnych dostępna w naszym sklepie jest wytwarzana w stu procentach z orzechów ziemnych, uprzednio uprażonych. To gwarancja naturalnego, słodkawego smaku i puszystej konsystencji. Pasta jest produktem pochodzącym z Argentyny. Jej świeżość nie pochodzi z zawartości konserwantów, ale z zapakowania w szczelne opakowanie PET z folią zabezpieczającą. 

Wprowadzenie

Pasta orzechowa jest produktem pochodzącym z orzeszków ziemnych, stosowanym w sosach, ciastkach, krakersach (i innych wypiekach), płatkach śniadaniowych i lodach. Pasta orzechowa jest głównym składnikiem niektórych przepisów na masło orzechowe. Jest uzyskiwana kilkoma metodami, w których surowe orzeszki ziemne są prażone, blanszowane i mielone w celu uzyskania gładkiej pasty.

Pasta orzechowa właściwości zdrowotne

Pasta orzechowa jest dość zrównoważonym źródłem energii, które dostarcza wszystkich trzech makroskładników. 100 gram porcji pasty orzechowej zawiera:

  • Węglowodany: 20 gramów węglowodanów (13% kalorii), z czego 6 to błonnik;

  • Białko: 25 gramów białka (15% kalorii), co stanowi całkiem sporo w porównaniu z większością innych pokarmów roślinnych;

  • Tłuszcz: 50 gramów tłuszczu, co stanowi około 72% kalorii.

Chociaż pasta jest dość bogata w białko, ma mało niezbędnego aminokwasu – metioniny. Orzeszki ziemne należą do rodziny roślin strączkowych, która obejmuje również fasolę, groszek i soczewicę. Białko roślin strączkowych jest znacznie uboższe w metioninę i cysteinę w porównaniu do białka zwierzęcego. Dla tych, którzy polegają na paście orzechowej lub fasoli jako głównym źródle białka, niedobór metioniny stanowi realne ryzyko.

Z drugiej strony hipoteza o niskim spożyciu metioniny ma również pewne zalety zdrowotne. Badania wykazały, że może wydłużyć życie szczurów i myszy, ale nie jest jasne, czy działa tak samo u ludzi. Czysta pasta orzechowa zawiera tylko 20% węglowodanów, dzięki czemu nadaje się do diety o niskiej zawartości węglowodanów. Powoduje również bardzo niski wzrost cukru we krwi i jest idealną opcją dla osób z cukrzycą typu 2. Jedno badanie obserwacyjne wykazało, że kobiety, które spożywały masło orzechowe 5 razy w tygodniu lub więcej razy, miały o 21% mniejsze ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2. Korzyści te zostały częściowo przypisane kwasowi oleinowemu, jednemu z głównych tłuszczów w orzeszkach ziemnych. Antyoksydanty mogą również odgrywać w tym pewną rolę.

Ponieważ pasta orzechowa ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu, 100-gramowa porcja zawiera sporą dawkę kalorii. Pomimo wysokiej zawartości kalorii spożywanie umiarkowanych ilości czystej pasty lub całych orzeszków ziemnych doskonale nadaje się jako element diety odchudzającej. Połowa tłuszczu w paście orzechowej składa się z kwasu oleinowego, zdrowego rodzaju jednonienasyconego tłuszczu, który występuje również w dużych ilościach w oliwie z oliwek. Kwas oleinowy został powiązany z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa wrażliwości na insulinę.

Pasta orzechowa zawiera również kwas linolowy, niezbędny kwas tłuszczowy omega-6, bogaty w większość olejów roślinnych. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 w stosunku do omega-3 może zwiększać stan zapalny i ryzyko chorób przewlekłych. Jednak nie wszyscy naukowcy są o tym przekonani. Badania wyższej jakości pokazują, że kwas linolowy nie podnosi poziomu markerów zapalnych we krwi, co podważa tę teorię.

Pasta orzechowa jest dość bogata w przeciwutleniacze, takie jak kwas p-kumarynowy, który może zmniejszać zapalenie stawów u szczurów. Zawiera także resweratrol, który wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca i innych chorób przewlekłych u zwierząt. Resweratrol ma wiele innych potencjalnych korzyści, chociaż naukowe dowody na to są wciąż ograniczone.

Zastosowanie w kuchni

Tego rodzaju słodkawa pasta jest popularnym dodatkiem do kanapek. Można jej również używać do wypieków i deserów, a także na przykład koktajli lub owsianek. Lubią ją nawet dzieci.

Przeciwwskazania

W przypadku pasty z orzechów ziemnych, której podstawowym składnikiem są fistaszki, przeciwwskazaniem przed spożyciem jest oczywiście alergia na nie. Spożycie nawet śladowej ilości orzechów ziemnych dla osoby uczulonej skończyć się może wstrząsem anafilaktycznym.

Przechowywanie

Pasta z orzechów ziemnych musi być przechowywana w zacienionym i suchym miejscu z ograniczonym dostępem powietrza, aby nie zjełczała.

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: orzechy ziemne.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2373kJ/567 kcal
Tłuszcz48 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone7 g
Węglowodany16 g
   w tym cukry4 g
   Błonnik9 g
Białko26 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.