• Krówki z białej czekolady macadamia

    Do zrobienia tych pysznych krówek z orzechami makadamia potrzebujesz kilku składników, miski i kuchenki mikrofalowej.

    Składniki

    porcja: 18 kawałków

    • - 125 ml surowych orzechów makadamia (lekko słonych)
    • - 2 paczki herbatników waniliowych (2 x 100 g)
    • - 180 ml cukru pudru
    • - 320 g białej czekolady (4 x 80 g tabliczek)
    • - 125 ml śmietany

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 15 minut
    Gotowanie: 5 minut
    Całkowity czas: 20 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Z grubsza posiekaj orzechy i odłóż na bok.

    Etap 2

    Skrusz ciastka na drobny proszek. Dodaj do nich cukier puder.

    Etap 3

    Czekoladę rozbij na bloki i umieścić w żaroodpornej misce. Trzymaj w mikrofalówce przez + - 5 minut przy 60% mocy, aż do uzyskania pełnej płynności.

    Etap 4

    Dodaj do czekolady śmietanę, a następnie wlej tę mieszaninę bezpośrednio do pokruszonych herbatników. W ten sposób utworzy się wilgotna masa. Dodaj do niej orzechy.

    Etap 5

    Wlej masę na tacę wyłożoną papierem do pieczenia lub jednorazowej tacy z folii ok. 25 cm. Wygładź powierzchnię mokrym nożem. Odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki. Trzymaj w lodówce, aż masa będzie wystarczająco twarda, aby pokroić.

    Źródło przepisu

    https://themacadamia.co.za/2020/05/19/macadamia-white-chocolate-fudge-recipe/

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć