Do zrobienia tych pysznych krówek z orzechami makadamia potrzebujesz kilku składników, miski i kuchenki mikrofalowej.
Składniki
porcja: 18 kawałków
- - 125 ml surowych orzechów makadamia (lekko słonych)
- - 2 paczki herbatników waniliowych (2 x 100 g)
- - 180 ml cukru pudru
- - 320 g białej czekolady (4 x 80 g tabliczek)
- - 125 ml śmietany
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 5 minut
Całkowity czas: 20 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Z grubsza posiekaj orzechy i odłóż na bok.
Etap 2
Skrusz ciastka na drobny proszek. Dodaj do nich cukier puder.
Etap 3
Czekoladę rozbij na bloki i umieścić w żaroodpornej misce. Trzymaj w mikrofalówce przez + - 5 minut przy 60% mocy, aż do uzyskania pełnej płynności.
Etap 4
Dodaj do czekolady śmietanę, a następnie wlej tę mieszaninę bezpośrednio do pokruszonych herbatników. W ten sposób utworzy się wilgotna masa. Dodaj do niej orzechy.
Etap 5
Wlej masę na tacę wyłożoną papierem do pieczenia lub jednorazowej tacy z folii ok. 25 cm. Wygładź powierzchnię mokrym nożem. Odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki. Trzymaj w lodówce, aż masa będzie wystarczająco twarda, aby pokroić.
Źródło przepisu
https://themacadamia.co.za/2020/05/19/macadamia-white-chocolate-fudge-recipe/
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka