Orzechy makadamia to popularna przekąska w Australii. Według badań konsumenckich aż 83% mieszkańców tego kontynentu woli smak makadamii niż innych orzechów.
Oto tradycyjny przepis australijski na herbatniki posypane orzechami makadamia i rodzimymi przyprawami. Ciastkom nie można się oprzeć!
Składniki
porcja: 18 ciastek
- - 1 1/2 szklanki zwykłej mąki (mąka uniwersalna)
- - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- - 115 g masła
- - 1/2 szklanki brązowego cukru
- - 2 jajka
- - 1 szklanka orzechów makadamia
- - 1/2 szklanki białej czekolady (lub grubo posiekanej białej czekolady)
- - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- - 1 łyżeczka nasion akacji australijskiej - prażonych i mielonych (opcjonalnie - zmiażdżone ziarna kawy lub orzechy włoskie)
- - 1/2 łyżeczki mirtu cytrynowego - mielonego (opcjonalnie - trawa cytrynowa lub świeża skórka cytryny)
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25-30 minut
Całkowity czas: 55-60 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzej piekarnik do 155° C.
Etap 2
Zmieszaj masło z cukrem.
Etap 3
Dodaj 3 łyżki roztrzepanych jajek wraz z ekstraktem waniliowym i kontynuuj ubijanie aż do momentu, gdy zrobią się puszyste. Zachowaj resztę jajek do posmarowania ciastkami przed pieczeniem.
Etap 4
Dodaj przesianą mąkę, sodę i przyprawy. Mieszaj, aby składniki ładnie się połączyły.
Etap 5
Dodaj 1/2 orzechów makadamia, z grubsza posiekanych, wszystkie kawałki czekolady i wymieszaj.
Etap 6
Użyj łyżki deserowej, aby podzielić masę na porcje. Uformuj z nich małe kulki i umieść na tacach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Powinno być około 18 ciasteczek.
Etap 7
Kulki posmaruj resztą ubijanego jajka.
Etap 8
Następnie wciśnij kilka makadamii do każdego ciasteczka.
Etap 9
Umieść ciasteczka makadamia na tacy.
Etap 10
Piecz przez 25-30 minut.
Etap 11
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Źródło przepisu
https://www.cookingwithnanaling.com/macadamia-cookies/
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka