Daktyle Hadrawi świeże - 500g

New product

Daktyle Hadrawi świeże - 500g Expand

- Daktyle Hadrawi świeże i słodkie, wielkość około 8 g, z pestkami

- Pochodzą z Izraela

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny daktyli 70

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

19,00 zł

brutto

Opis produktu

Daktyle Hadrawi mają bogaty miąższ o miękkim i soczystym słodko-karmelowym smaku, są idealne jako codzienna przekąska. Dostarczają wiele energii i składników odżywczych.  

Daktyle Hadrawi sprzedawane w sklepie Go4taste.pl importowane są z Izraela. Ta odmiana daktyli charakteryzuje się wydłużonym kształtem i ciemnobrązową lub czerwonawo-brązową skórką. Hadrawi swoim smakiem przypominają odmianę Halawi. Ich miąższ jest miękki, ma smak i konsystencję karmelu. Daktyle są słodkie i cudownie aromatyczne, a ich soczystość od razu przypomina świeżo zerwane daktyle.

Daktyle Hadrawi po zerwaniu są mrożone i w takiej formie importowane do Europy. Mrożenie pozwala na wydłużenie okresu przydatności do spożycia. Po rozmrożeniu owoce wyglądają jak zerwane prosto z palmy.

Daktyle Hadrawi pakowane są w szczelne i solidne torebki typu doypack zaopatrzone w praktycznie zapięcie wielokrotnego użytku tzw. strunę. W takim opakowaniu daktyle zachowują swoje wartości odżywcze i świeżość.

 

Właściwości

  • bogate w błonnik, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit, stymuluje perystaltykę i przemianę materii i redukuje ryzyko zaparć;
  • cenne źródło żelaza, niezbędnego składnika w produkcji czerwonych krwinek;
  • witaminy z grupy B zawarte w daktylach, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, a także odpowiadają za sprawność umysłu i dobry nastrój;
  • bogate w potas, który pomaga m.in. w obniżaniu ciśnienia krwi i kontrolowaniu napięcia mięśni;
  • mają działania antyoksydacyjne, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu.

 

Zastosowanie w kuchni 

  • daktyle Hadrawi sprawdzą się jako przekąska, jedzone prosto z opakowania;
  • wzbogacą smak porannej owsianki, płatków kukurydzianych, musli czy kasz;
  • można je dodać do lodowych deserów, sałatek owocowych czy koktajli;
  • sprawdzą się również jako wykwintny dodatek do dań wytrawnych, w tym potraw z mięsem.

 

Przechowywanie

Daktyle Hadrawi powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku. Jeśli chcemy utrzymać ich świeżość na dłużej, najlepiej umieścić je w lodówce.

Przeciwwskazania

Daktyle Hadrawi nie powinny być spożywane przez chorych na cukrzycę, ze względu na stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Jedzenie daktyli w nadmiarze może też wzmocnić bóle migrenowe, a także powodować wzdęcia.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Daktyle Hadrawi świeże - 500g

Daktyle Hadrawi świeże - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: daktyle.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Izrael

Indeks glikemiczny: 70

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1252 kJ/295 kcal
Tłuszcz0,2 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,1 g
Węglowodany68 g
   w tym cukry68 g
   Błonnik3,3 g
Białko3,3 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.