Daktyle Halawi świeże - 500g

  • -25%
  • Daktyle Halawi świeże - 500g
  • Daktyle Halawi świeże - 500g
  • Daktyle Halawi świeże - 500g
Daktyle Halawi świeże - 500g Daktyle Halawi świeże - 500g Daktyle Halawi świeże - 500g

- Daktyle Halawi świeże i słodkie, 7g lub większe, półtwarde z pestkami

- Pochodzą z Izraela

- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez siarki

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Halawi  to jedne z najlepiej sprzedających się i lubianych odmian daktyli. Wszystko za sprawą ich wyjątkowego smaku, pełnego bogatej i karmelowej słodyczy i rozpływającej się w ustach konsystencji. Zawierają też wiele cennych dla organizmu człowiek składników. 

Nie wiesz, które daktyle wybrać ? Sprawdź nasz poradnik: Które daktyle wybrać?

Nazwa daktyli „halawi” po arabsku oznacza „słodki”, co jest odbiciem ich walorów smakowych. Halawi to średniej wielkości daktyle o atrakcyjnym, jasnobrązowym kolorze skórki. Pod względem kształtu i koloru są podobne do odmiany Deglet Nour, ale mają niepowtarzalny maślano-karmelowy smak. Halawi są półmiękkie i średnio włókniste, szybko rozpływają się w ustach, stając się bardziej miękkie z każdym żuciem.

Odmiana Halawi sprzedawana w naszym sklepie sprowadzana jest bezpośrednio z Izraela.

Daktyle transportowane są  w formie mrożonej, dzięki czemu znacznie wydłuża się ich okres przydatności do spożycia. Po rozmrożeniu owoce wyglądają tak, jakby przed chwilą zostały zerwane z palmy.

Daktyle pakowane są w szczelne i solidne torebki zaopatrzone w praktyczne zamknięcie tzw. strunę. W tego typu torebkach daktyle zachowują swój wyjątkowy smak i aromat.

Jeżeli wolisz miękkie daktyle wybierz Daktyle Medjool Jumbo.

Jeżeli wolisz daktyle bez pestek wybierz Daktyle irańskie lub Daktyle Deglet Nour

Właściwości

  • są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego;
  • zawierają również potas i żelazo.  

Więcej informacji o daktylach znajduje się w naszym poradniku daktyle - właściwości.

Zastosowanie w kuchni

  • daktyle Halawi można jeść solo, bezpośrednio z opakowania jako energetyczną przekąskę;
  • warto wrzucić je do owsianki, do płatków śniadaniowych czy kasz;
  • wzbogacą smak deserów, sałatek owocowych, czy lodów;
  • można dodawać je również do wszystkiego rodzaju dań wytrawnych i dań z mięsem.

 

Przechowywanie

Daktyle Halawi powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku. Jeśli chcemy utrzymać ich świeżość, powinniśmy umieścić je w lodówce.

Przeciwwskazania

Daktyle mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu nie powinny być spożywane przez diabetyków. Nadmiar daktyli może też wzmocnić bóle migrenowe, a także powodować wzdęcia.

19,00 zł
14,25 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: daktyle.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Izrael

Indeks glikemiczny: 70

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1293 kJ/305 kcal
Tłuszcz 0,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 76 g
   w tym cukry 65 g
   Błonnik 5,1 g
Białko 2,0 g
Sól 0,01 g
Potas 606 mg
Żelazo 11 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.