- -25%
- Daktyle Halawi świeże i słodkie, 7g lub większe, półtwarde z pestkami
- Pochodzą z Izraela
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Halawi to jedne z najlepiej sprzedających się i lubianych odmian daktyli. Wszystko za sprawą ich wyjątkowego smaku, pełnego bogatej i karmelowej słodyczy i rozpływającej się w ustach konsystencji. Zawierają też wiele cennych dla organizmu człowiek składników.
Nie wiesz, które daktyle wybrać ? Sprawdź nasz poradnik: Które daktyle wybrać?
Nazwa daktyli „halawi” po arabsku oznacza „słodki”, co jest odbiciem ich walorów smakowych. Halawi to średniej wielkości daktyle o atrakcyjnym, jasnobrązowym kolorze skórki. Pod względem kształtu i koloru są podobne do odmiany Deglet Nour, ale mają niepowtarzalny maślano-karmelowy smak. Halawi są półmiękkie i średnio włókniste, szybko rozpływają się w ustach, stając się bardziej miękkie z każdym żuciem.
Odmiana Halawi sprzedawana w naszym sklepie sprowadzana jest bezpośrednio z Izraela.
Daktyle transportowane są w formie mrożonej, dzięki czemu znacznie wydłuża się ich okres przydatności do spożycia. Po rozmrożeniu owoce wyglądają tak, jakby przed chwilą zostały zerwane z palmy.
Daktyle pakowane są w szczelne i solidne torebki zaopatrzone w praktyczne zamknięcie tzw. strunę. W tego typu torebkach daktyle zachowują swój wyjątkowy smak i aromat.
Jeżeli wolisz miękkie daktyle wybierz Daktyle Medjool Jumbo.
Jeżeli wolisz daktyle bez pestek wybierz Daktyle irańskie lub Daktyle Deglet Nour.
Właściwości
- są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego;
- zawierają również potas i żelazo.
Więcej informacji o daktylach znajduje się w naszym poradniku daktyle - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
- daktyle Halawi można jeść solo, bezpośrednio z opakowania jako energetyczną przekąskę;
- warto wrzucić je do owsianki, do płatków śniadaniowych czy kasz;
- wzbogacą smak deserów, sałatek owocowych, czy lodów;
- można dodawać je również do wszystkiego rodzaju dań wytrawnych i dań z mięsem.
Przechowywanie
Daktyle Halawi powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku. Jeśli chcemy utrzymać ich świeżość, powinniśmy umieścić je w lodówce.
Przeciwwskazania
Daktyle mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu nie powinny być spożywane przez diabetyków. Nadmiar daktyli może też wzmocnić bóle migrenowe, a także powodować wzdęcia.
Inne opcje
Składniki
Składniki: daktyle.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Izrael
Indeks glikemiczny: 70
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1293 kJ/305 kcal |
Tłuszcz | 0,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 76 g |
w tym cukry | 65 g |
Błonnik | 5,1 g |
Białko | 2,0 g |
Sól | 0,01 g |
Potas | 606 mg |
Żelazo | 11 mg |
Komentarze 0