Daktyle Halawi świeże - 500g

New product

Daktyle Halawi świeże - 500g Expand

- Daktyle Halawi świeże i słodkie, 7g lub większe, z pestkami

- Pochodzą z Izraela

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny daktyli 70

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

19,00 zł

brutto

Opis produktu

Halawi  to jedne z najlepiej sprzedających się i lubianych odmian daktyli. Wszystko za sprawą ich wyjątkowego smaku, pełnego bogatej i karmelowej słodyczy i rozpływającej się w ustach konsystencji. Zawierają też wiele cennych dla organizmu człowiek składników. 

Nazwa daktyli „halawi” po arabsku oznacza „słodki”, co jest odbiciem ich walorów smakowych. Halawi to średniej wielkości daktyle o atrakcyjnym, jasnobrązowym kolorze skórki. Pod względem kształtu i koloru są podobne do odmiany Deglet Nour, ale mają niepowtarzalny maślano-karmelowy smak. Halawi są półmiękkie i średnio włókniste, szybko rozpływają się w ustach, stając się bardziej miękkie z każdym żuciem.

Odmiana Halawi sprzedawana w naszym sklepie sprowadzana jest bezpośrednio z Izraela.

Daktyle transportowane są  w formie mrożonej, dzięki czemu znacznie wydłuża się ich okres przydatności do spożycia. Po rozmrożeniu owoce wyglądają tak, jakby przed chwilą zostały zerwane z palmy.

Daktyle pakowane są w szczelne i solidne torebki zaopatrzone w praktyczne zamknięcie tzw. strunę. W tego typu torebkach daktyle zachowują swój wyjątkowy smak i aromat.

 

Właściwości

Daktyle Halawi są bardzo pożywne i bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają żelazo, potas, witaminy z grupy B, flawonoidy, przeciwutleniacze i aminokwasy.

  • stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit, przemianę materii i zapobiega zaparciom;
  • są bogatym źródłem żelaza niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek;
  • zawierają witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sprawność umysłu i dobry nastrój;
  • zawierają sporo potasu, który pomaga m.in. w kontrolowaniu ciśnienia krwi i napięcia mięśni;
  • mają działania przeciwutleniające, pomagają chronić komórki przed wolnymi rodnikami.

 

Zastosowanie w kuchni

  • daktyle Halawi można jeść solo, bezpośrednio z opakowania jako energetyczną przekąskę;
  • warto wrzucić je do owsianki, do płatków śniadaniowych czy kasz;
  • wzbogacą smak deserów, sałatek owocowych, czy lodów;
  • można dodawać je również do wszystkiego rodzaju dań wytrawnych i dań z mięsem.

 

Przechowywanie

Daktyle Halawi powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku. Jeśli chcemy utrzymać ich świeżość, powinniśmy umieścić je w lodówce.

Przeciwwskazania

Daktyle mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu nie powinny być spożywane przez diabetyków. Nadmiar daktyli może też wzmocnić bóle migrenowe, a także powodować wzdęcia.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Daktyle Halawi świeże - 500g

Daktyle Halawi świeże - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: daktyle.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Izrael

Indeks glikemiczny: 70

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1293 kJ/305 kcal
Tłuszcz0,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,1 g
Węglowodany76 g
   w tym cukry65 g
   Błonnik5,1 g
Białko2,0 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.