- Oczekiwanie na dostawę
- Ziarno kakaowca kruszone surowe
- Pochodzą z Holandii
- 100% smaku
- Do bezpośredniej konsumpcji
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Kruszone ziarna kakaowca są wyjątkowe nie tylko ze względu na swój oryginalny i wyrazisty smak, ale również na korzystny wpływ na nasze ciało i samopoczucie. Ta chrupiąca przekąska jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.
Ziarna kakaowca pochodzą z drzewa kakaowca właściwego. To czekolada w swojej w naturalnej postaci. W ziarnach kakaowca znajdziemy esencję tego, co uwielbiamy w czekoladzie. Ziarna nie są prażone, dlatego zachowują naturalny czekoladowy i dość gorzki smak, charakterystyczny aromat, a także właściwości odżywcze i terapeutyczne.
Ziarna kakaowca dostępne w naszym sklepie pochodzą z Holandii. Ziarna są pokruszone (kawałki 2-5 mm), nie trzeba ich rozdrabniać ani mielić. Produkt pakowany jest w szczelne torebki foliowe, które zaopatrzone są w praktyczne zapięcie tzw. strunę. W ten sposób ziarna nie tracą swojego wyjątkowego smaku i na długo zachowują swoje właściwości.
Właściwości
Ziarno kakaowca, które dostępne jest w sklepie Go4taste.pl, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Korzyści płynących ze spożywania ziaren kakaowca jest bardzo wiele. Wystarczy zjeść dziennie ok. 10 sztuk, by cieszyć się ich pozytywnym wpływem na nasz organizm.
- zawierają anandamid, substancję wywołującą uczucie euforii znanej również jako cząsteczkę szczęścia. Zwiększają poziom serotoniny, mózgowego składnika dobrego humoru.
- są źródłem przeciwutleniaczy z rodziny flawonoidów i polifenoli, które chronią przed wolnymi rodnikami;
- dzięki fenetyloaminie, która powoduje uwalnianie endorfin, wpływają na zwiększenie libido;
Więcej informacji o ziarnach kakaowca znajduje się w naszym poradniku ziarno kakaowca - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
- doskonałe do konsumowania prosto z opakowania jak suszone owoce!
- warto je mieszać z owsianką, płatkami śniadaniowymi, musli lub jogurtem.
- w wersji skruszonej lub sproszkowanej można je dodać do deserów;
- wzbogacają smak ciast, babeczek, kaszy, naleśników, kremów, ciastek, lodów;
- pasują do sałatek owocowych, ciasta z gruszkami lub morelami, można je posypać bezpośrednio na świeżych owocach.
- ziarna kakaowca dobrze komponują się z ziemniakami, makaronem, pomidorami, fasolą, a nawet niektórymi owocami morza.
Sprawdź: Ziarno kakaowca - jak jeść?
Przechowywanie
Ziarna kakaowca najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu i szczelnym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Jedynym przeciwwskazaniem jest uczulenie na składniki zawarte w ziarnach kakaowca.
Inne opcje
Składniki
Skład: ziarno kakaowca
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Holandia
Indeks glikemiczny: 20
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2362 kJ/564 kcal |
Tłuszcz | 51,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 30,3 g |
Węglowodany | 1,3 g |
w tym cukry | 1,3 g |
Błonnik | 28,0 g |
Białko | 12,4 g |
Sól | 0,08 g |
Komentarze 0