• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Pestki i nasiona / Surowe ziarna kakaowca – właściwości i zastosowanie

9 października 2020

Surowe ziarna kakaowca – właściwości i zastosowanie

Spis treści ukryj
1. Skąd pochodzą ziarna kakaowca?
2. W jakich krajach produkuje się kakao?
3. Różne odmiany kakao
4. Historia kakao
5. Ziarno kakaowca – właściwości.
5.1. Właściwości przeciwzapalne.
5.2. Działanie antydepresyjne.
5.3. Wzmacniają odporność.
5.4. Poprawiają zdrowie serca.
5.5. Epikatechina
5.6. Potężny zastrzyk energii
6. Ziarno kakaowca – jak jeść?
7. Jak zrobić kakao z surowego kakao? Przepis na kakaowy napój Majów.
8. Ziarna kakaowca – gdzie kupić?
8.1. Powiązane wpisy

Ziarna kakaowca uznawane są za superfoods. Dostarczają naszemu organizmowi wielu składników odżywczych, przeciwutleniaczy i witamin. Działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zalecane są w dietach odchudzających. Dlaczego warto jeść kakaowca w surowej postaci i gdzie go kupić?

Skąd pochodzą ziarna kakaowca?

Ziarna kakaowe lub ziarna kakaowca pochodzą z drzewa kakaowego (Theobroma cacao L.), które pierwotnie porastało lasy tropikalne Ameryki Południowej i Środkowej. Nazwę Theobroma cacao, czyli „pokarm bogów” nadał temu drzewu owocowemu Carl Linnaeus, XVIII-wieczny szwedzki botanik.

Kakaowiec właściwy to gatunek rośliny z rodziny ślazowatych. Kwitnie w cieplejszym klimacie tropikalnym i na niższych wysokościach. Drzewa lub krzewy kakaowe są stosunkowo niskie, osiągają maksymalnie 15 m wysokości. Kakaowiec pierwsze plony daje dopiero po około 5 latach od zasadzenia.
Ziarna kakaowca z punktu widzenia botanicznego są nasionami. Dojrzewają we wnętrzu dużych owalnych owoców (250 × 100 mm), przypominających wyglądem piłkę do futbolu amerykańskiego. Owoce zawierają zazwyczaj 20 do 60 nasion (ziaren kakaowca) otoczonych białym aromatycznym śluzem zwanym Baba.

Owoce kakaowca właściwego rozłupane
Owoce kakaowca właściwego

W jakich krajach produkuje się kakao?

Drzewo kakaowe Theobroma pochodzi z obszarów Ameryki Południowej szczególnie z terenów Brazylii, Kolumbii i Peru. Obecnie kakao jest uprawiane w ponad 50 krajach na całym świecie, głównie na niewielkich plantacjach rodzinnych. Do największych producentów kakao należą Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Indonezja.

Różne odmiany kakao

Podobnie jak wiele innych drzew owocowych kakaowce mają również swoje specyficzne odmiany. Odmiana Forastero ma gładszy, bardziej zaokrąglony kształt strąka kakaowego z grubszą ścianką skorupy i daje kakao o bardziej klasycznych właściwościach i czekoladowym smaku.
Odmiana Criollo z kolei ma bardziej wydłużony kształt strąka z cieńszą ścianą skorupy i daje kakao o bardziej kwiatowym, owocowym i orzechowym smaku. Odmiana Trinitario to hybryda Forastero i Criollo.

Historia kakao

Ziarna kakaowca były istotnym elementem diety w cywilizacjach Majów i Azteków. Archeologiczne ślady odnalezione na Kostaryce wskazują, że kakao było pite przez Majów już w 400 r. p.n.e. Ziarna kakaowca spożywane były na wiele sposobów, głównie w formie zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki a przede wszystkim jako xocolatl.
Słowo xocolatl, czyli ”czekolada” pochodzi z języka azteckiego i oznacza „gorzką wodę”. Aztekowie spożywali nasiona kakaowca w postaci napoju z papryczką chili i zielem angielskim, czasem schładzanym śniegiem.

Xocolatl z ziarna kakaowca uznawany był za silny afrodyzjak. Jak czytamy w jednej z azteckich legend, Montezuma pił czekoladę ze złotego kielicha, zanim odwiedził jedną ze swoich wielu żon.
Pierwszym obcym, który pił czekoladę, był Krzysztof Kolumb, który dotarł do Nikaragui w 1502 roku w poszukiwaniu drogi morskiej do Indii. Jednak to Hernan Cortés, przywódca wyprawy w 1519 r. do imperium Azteków, powrócił do Hiszpanii, niosąc ze sobą aztecki przepis na xocoatl (napój czekoladowy).
Hiszpanie słodzili go cukrem, cynamonem i mielonymi migdałami. Około 100 lat później gorąca czekolada dołączyła do kawy i herbaty jako popularne i prestiżowe europejskie napoje.

Zobacz też: Co lepsze – karob czy kakao?

Wysypane na stół ziarna kakaowca
surowe ziarna kakaowca

Ziarno kakaowca – właściwości.

Ziarna kakaowca zawierają ponad 300 składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie i rozwój organizmu. Wśród nich znajduje się m.in. wiele witamin i minerałów, a także spore dawki potasu i miedzi, które wspomagają zdrowie układu krążenia oraz żelazo, które transportuje tlen przez organizm. W ziarnach kakaowca znajdują się również wapń i magnez, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich głównych organów.

Właściwości przeciwzapalne.

Ziarna kakaowca mają silne właściwości przeciwzapalne. Badania pokazują, że polifenole w nich zawarte mogą zmniejszać aktywność białka NF-κB, które odgrywa kluczową rolę w procesach zapalnych.

Działanie antydepresyjne.

Ziarna kakaowca są uważane za naturalny środek przeciwdepresyjny. Zawierają dopaminę, fenyloetyloaminę (PEA) i serotoninę, które są wykorzystywane do promowania dobrego zdrowia psychicznego i nastroju.

Wzmacniają odporność.

Surowe kakao ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Flawonoidy kakaowe pomagają zmniejszyć stan zapalny, co może pomóc poprawić ogólną odpowiedź immunologiczną. Składniki zawarte w ziarnach mogą chronić przed alergiami pokarmowym.


Opakowanie Go4Taste

Ziarno kakaowca kruszone - 200g – cena : 11,90 zł

Kup kruszone ziarna kakaowca w sklepie Go4taste

Poprawiają zdrowie serca.

Wiele badań wykazało, że polifenole kakaowe – w tym katechiny i antocyjany – mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca. W badaniach wykazano, że kakao zmniejsza wiele czynników ryzyka chorób serca, takich jak wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Spożycie kakao poprawia czynność naczyń krwionośnych, przepływ krwi i cholesterolu HDL (dobry), jednocześnie zmniejszając LDL (zły) cholesterol i stany zapalne.

Epikatechina

Ziarna kakaowe zawierają również substancję znaną jako: epikatechina. Podejrzewa się, że działanie epikatechiny jest porównywalne z działaniem znieczulenia i penicyliny. Epikatechina prawdopodobnie zmniejsza ryzyko cukrzycy, chorób serca, raka i udarów. Ze względu na gorzki smak epikatechina jest często usuwana ze zwykłych wyrobów kakaowych. Aby czerpać korzyści z tego związku, konieczne jest kupowanie całych surowych ziaren kakaowych.

Potężny zastrzyk energii

Filiżanka kakao może dostarczyć tyle samo energii, co filiżanka kawy. Kakao zawiera jednak znacznie mniej używek i kofeiny, dlatego w kakao, nie działa tak samo pobudzająco ja kawa.

Ziarno kakaowca – jak jeść?

Ziarna kakaowca można jest w wersji surowej, jednak wielu osobom trudno jest poradzić sobie z ostrym, gorzkim smakiem. Surowe ziarna kakaowca, jak i kruszone można łatwo włączyć do wielu różnych przepisów zarówno na słodko, jak i na słono.

Oto kilka zastosowań:

  • Wrzuć pokruszone ziarna kakao do porannej owsianki z innymi suszonymi owocami.
  • Dodaj prażone i kruszone kakao do jogurtu naturalnego.
  • Dodaj pokruszone lub zmielone ziarna kakao do swojego ulubionego smoothie.
  • Używaj zamiast kawałków czekolady w przepisach na muesli.
  • Używaj ich do wypieków. Świetnie nadają się do wypieków bezglutenowych i paleo, misek na smoothie, trufli i nie tylko.
  • Zmiksuj pokruszone kakao z domowym masłem orzechowym.
  • Dodaj zmielone kawałki kakao do deserów czekoladowych, lodów, koktajli, granoli bezglutenowej, gorącej czekolady i budyniu.
  • Wymieszaj je z orzechami i suszonymi owocami, aby uzyskać energetyczną przekąskę.
  • Dodaj pokruszone lub zmielone ziarna kakao do napojów kawowych, takich jak latte i cappuccino.
  • Wzbogać smakiem wyraziste surowego kakao pikantne sosy np. barbecue.
  • Dodaj kruszone ziarna kakao do mięs (np. steku).
kakao
Kakao

Jak zrobić kakao z surowego kakao? Przepis na kakaowy napój Majów.

Składniki na 1 porcję

  • 1 szklanka ekologicznego mleka koziego, krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżki stołowe kruszonych ziaren kakaowca lub surowego proszku kakaowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chili
  • 1-2 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. W młynku lub blenderze zmiel kruszone ziarna kakaowca na proszek.
  2. W małej misce wymieszaj kakao i przyprawy.
  3. Dodaj niewielką ilość mleka, zmieszaj na pastę.
  4. W rondelku powoli podgrzej pozostałe mleko na średnim ogniu, upewniając się, że zostało wyjęte tuż przed gotowaniem.
  5. Powoli dodaj pastę do rondla i gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
  6. Wlej do kubka i dodaj miód do uzyskania pożądanego smaku.

Ziarna kakaowca – gdzie kupić?

Ziarna kakaowe w surowej postaci w całości lub w formie kruszonej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Cena ziarna kakaowca jest zróżnicowana i oscyluje w granicach 20 złotych za 250 g. W sprzedaży są również kruszone ziarna kakaowca, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl.

Powiązane wpisy

W kategorii:Pestki i nasiona

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jakie suszone owoce na kompot? Przepis na kompot z suszu.

Kompot z suszonych owoców jest napojem przygotowywanym na Wigilię. Ma wiele właściwości ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.