- Oczekiwanie na dostawę
- Pestki moreli łuskane świeże i gorzkie
- Pochodzą z Uzbekistan
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Morela pospolita należy do gatunku drzew z rodziny różowatych. Owoce moreli są nieduże, podobne do brzoskwiń. Roślina pochodzi z Azji, ale współcześnie występuje ona w wielu zakątkach świata, w tym również w Polsce. Pestka moreli ma delikatnie migdałowy posmak.
Gorzkie pestki moreli, znane również jako migdały morelowe, na pierwszy pierwszy rzut oka przypominają migdały. Od migdałów różnią się jednak wielkością, kształtem i smakiem. Pestki moreli są nieco mniejsze a ich forma bardziej okrągła. W pestce moreli wyczuwalny jest posmak owocowy.
Pestki moreli gorzkiej, podobnie jak ma to miejsce w przypadku gorzkich migdałów, zawierają w swoim składzie amigdalinę. Została ona uznana za witaminę B17, chociaż obecnie nie jest to jeszcze nazwa oficjalna. Po raz pierwszy została ona wyizolowana już w roku 1830, ale dopiero współcześnie zaobserwowano jej korzystne właściwości. W pestkach składnik ten chroni owoce przed robactwem.
Pestki moreli gorzkiej, które kupić można w naszym sklepie, pochodzą z Uzbekistanu. Gorzkie pestki moreli produkowane są z gatunku dzikich moreli zwanych „Armeniaca vulgaris”.
Zostały zabezpieczone przed zepsuciem przez wysuszenie, nie zawierają w sobie żadnych konserwantów przedłużających ich trwałość. Z tego powodu mogą być one bezpiecznie stosowane.
Czym wyróżniają się nasze pestki moreli gorzkiej?
Doskonały, naturalny smak.
Pestki z moreli gorzkiej wyróżniają się naturalnym, lekko gorzkawym smakiem, dlatego stanowią doskonałe urozmaicenie słodkich potraw, deserów, musli czy owsianek.
Rosną na dziewiczych terenach.
Pestki moreli z pestki pochodzą z dzikich moreli rosnących na zboczach górskich Uzbekistanu. Zbierane są ręcznie i powoli suszone na słońcu w tradycyjnym procesie.
Nie zawierają dodatków.
W tradycyjnym i naturalnym procesie produkcji pestek nie są wykorzystywane żadne ulepszacze ani pestycydy, herbicydy i nawozy nieorganiczne.
Wydajne opakowanie.
Pestki z moreli pakowane są w duże opakowania, które pozwalają na dużą wydajność. Ze względu na to, że dzienna dawka pestek z moreli gorzkiej jest ograniczona do maksymalnie 2 sztuk, możemy cieszyć się nimi przez długi czas i dodawać do ulubionych potraw.
Właściwości
Pestki moreli, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, wyróżniają się wysoką zawartością białka.
Zastosowanie
Ze względu na zawartą w pestkach amigdalinę, osoby dorosłe nie powinny spożywać więcej niż 1-2 na dzień. Podawanie pestek moreli gorzkiej dzieciom nie jest rekomendowane. Pestki z moreli gorzkiej najlepiej jeść w formie surowej. Można je posiekać i dorzucać do tradycyjnej owsianki, musli, a także stosować jako dodatek do deserów czy lodów.
Przechowywanie
Pestki moreli gorzkiej należy przechowywać w szczelnym, zamkniętym i suchym pojemniku. Najlepiej w lodówce. Podobnie jak w przypadku innych nasion i orzechów, przedłużona ekspozycja na ciepło, wilgoć i światło przyczynia się do szybkości jełczenia nasion. Jeśli są właściwie przechowywane, wytrzymają do 2 lat.
Przeciwwskazania
Pestek moreli nie powinny zażywać osoby, których organizm jest osłabiony w wyniku jakiejkolwiek infekcji. Mimo że działają one bakteriobójczo, to osłabiają także komórki naszego organizmu.
Inne opcje
Składniki
Skład: Pestki moreli gorzkiej
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Uzbekistan
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2539 kJ/613 kcal |
Tłuszcz | 51 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,3 g |
Węglowodany | 13 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,8 g |
Białko | 25 g |
Sól | 0,01 g |
Komentarze 0