Guarana w proszku z Amazonii - 500g

New product

Obniżka! Guarana cena proszek 500g Expand

- Guarana w proszku z Amazonii (Paulinia cupana)

- Pochodzą z Brazylii

- Zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 500 mg. Wsypać do szklanki i zalać wodą, odczekać około 5 min. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji w ciągu dnia.

- 100% naturalne, bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki,

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny guarany 

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

36,10 zł

brutto

38,00 zł

-5%

Opis produktu

Główne korzyści naszej guarany

Guarana w proszku to produkt pochodzący z Brazylii, z Amazonii. Zalecana dawka dzienna produktu to dwa razy po 500 miligramów. Najlepiej spożywać ją po zalaniu wodą. Szczelne opakowanie zapobiega wietrzeniu produktu.

Wprowadzenie

Guarana to roślina pnąca z rodziny Sapindaceae, pochodząca z dorzecza Amazonki i szczególnie powszechna w Brazylii. Guarana ma duże liście i grona kwiatów. Jest najbardziej znana z nasion owoców, które są wielkości ziaren kawy.

Jako suplement diety lub zioło ziarno guarany jest skutecznym stymulantem: zawiera około dwukrotnie większe stężenie kofeiny niż w nasionach kawy (około 2–4,5% kofeiny w nasionach guarany, w porównaniu z 1–2% w przypadku nasion kawy). Dodatek zyskał rozgłos dzięki stosowaniu go w napojach energetycznych. Podobnie jak w przypadku innych roślin produkujących kofeinę, wysokie stężenie kofeiny jest toksyną obronną, która odpycha roślinożerców od jagód i ich nasion. 

Kolor owoców waha się od brązowego do czerwonego i zawiera czarne nasiona, które są częściowo pokryte białymi nalotami. Kontrast kolorów, gdy owoc jest otwarty, został porównany do wyglądu gałek ocznych i stał się podstawą mitu pochodzenia wśród ludu Sateré-Mawé.

Historia i ciekawostki

Guarana odgrywa ważną rolę w kulturze Tupi i Guaraní w Paragwaju. Według mitu przypisywanego plemieniu Sateré-Maué udomowienie guarany zapoczątkowało bóstwo zabijające ukochane dziecko z wioski. Aby pocieszyć wieśniaków, bardziej życzliwy bóg wyrwał lewe oko dziecku i posadził je w lesie, co zaowocowało dziką odmianą guarany. Bóg wyłupił prawe oko dziecku i zasadził je w wiosce, dając początek oswojonej guaranie. 

Guaranowie robią herbatę ziołową przez łuskanie, mycie i suszenie nasion, a następnie rozdrabnianie ich na drobny proszek. Proszek jest zagniatany na ciasto, a następnie formowany w cylindry. Ten produkt jest znany jako chleb z guarany, który jest tarty, a następnie zanurzany w gorącej wodzie wraz z cukrem.

Ta roślina została sprowadzona przez europejskich kolonizatorów do Europy w XVI wieku. W 1958 roku guarana została skomercjalizowana.

Właściwości zdrowotne

Guarana jest pełna związków, które mają właściwości przeciwutleniające. Należą do nich kofeina, teobromina, garbniki, saponiny i katechiny. W rzeczywistości guarana ma profil przeciwutleniający podobny do zielonej herbaty. Przeciwutleniacze są ważne, ponieważ neutralizują potencjalnie szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Cząsteczki te mogą wchodzić w interakcje z częściami komórek i powodować uszkodzenia związane ze starzeniem się, chorobami serca, nowotworami i innymi chorobami. Badania przeprowadzone w probówkach wykazały, że właściwości przeciwutleniające guarany mogą zwalczać wzrost komórek rakowych i zmniejszać ryzyko chorób serca i starzenia się skóry.

Guarana jest najbardziej znana jako składnik popularnych napojów energetycznych. Jest doskonałym źródłem kofeiny, która pomaga utrzymać skupienie i energię psychiczną. W rzeczywistości nasiona guarany mogą zawierać od czterech do sześciu razy więcej kofeiny niż ziarna kawy. Kofeina działa poprzez blokowanie działania adenozyny, związku, który pomaga rozluźnić mózg. Wiąże się z receptorami adenozynowymi, zapobiegając ich aktywacji. Badanie wykazało, że osoby, które przyjmowały suplement witaminowy zawierający guaranę, czuły się mniej zmęczone podczas wykonywania kilku testów, w porównaniu do osób, które przyjmowały placebo. Co ciekawe, badania pokazują również, że guarana może zmniejszyć zmęczenie psychiczne z powodu leczenia raka, bez znaczących skutków ubocznych.

Co ciekawe, guarana może mieć właściwości sprzyjające odchudzaniu. Po pierwsze, guarana jest bogatym źródłem kofeiny, która może przyspieszyć metabolizm o 3–11% w ciągu 12 godzin. Szybszy metabolizm oznacza, że ​​ciało spala więcej kalorii w stanie spoczynku.

Guarana była stosowana od wieków jako naturalny syrop w leczeniu problemów trawiennych, takich jak przewlekła biegunka i zaparcia. Może mieć właściwości przeciwbiegunkowe, ponieważ jest bogata w garbniki lub przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego. Garbniki są znane z właściwości ściągających, co oznacza, że ​​mogą wiązać i kurczyć tkankę. Pozwala to taninom na uszczelnienie ścian przewodu pokarmowego, ograniczając ilość wody wydzielanej do jelit.

Guarana może zmniejszyć ryzyko chorób serca na dwa sposoby. Po pierwsze, przeciwutleniacze w guaranie wydają się wspomagać przepływ krwi i mogą zapobiegać zakrzepom. Po drugie, badania wykazały, że guarana może zmniejszać utlenianie „złego” cholesterolu LDL. Utleniony cholesterol LDL może przyczyniać się do odkładania płytki w tętnicach.

Zastosowanie w kuchni

Typowe dawkowanie guarany wynosi jedną płaską łyżeczkę dziennie, chociaż wiele zależy od indywidualnej wrażliwości na kofeinę. Guaranę w proszku dodawać można do koktajli i innych produktów płynnych.

Przeciwwskazania

Guarana w proszku nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci oraz osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy. Ostrożnie do jej spożycia powinny również podchodzić chorzy na zaburzenia sercowo-naczyniowe i osoby z nadczynnością tarczycy. Absolutnie nie wolno mieszać jej z alkoholem!

Przechowywanie

Guaranę w proszku należy przetrzymywać w suchym i zacienionym miejscu, szczelnie zamkniętą.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Guarana w proszku z Amazonii - 500g

Guarana w proszku z Amazonii - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: guarana proszek.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Brazylia

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1182 kJ/276 kcal
Tłuszcz2,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,9 g
Węglowodany53,4 g
   w tym cukry6,3 g
   Błonnik24 g
Białko12,5 g
Sól0,04 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.