- Guarana w proszku z Amazonii (Paulinia cupana)
- Pochodzą z Brazylii
- Naturalnie bezglutenowe, 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki
- Zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 500 mg. Wsypać do szklanki i zalać wodą, odczekać około 5 min. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji w ciągu dnia.
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści naszej guarany
Guarana w proszku to produkt pochodzący z Brazylii, z Amazonii. Zalecana dawka dzienna produktu to dwa razy po 500 miligramów. Najlepiej spożywać ją po zalaniu wodą. Szczelne opakowanie zapobiega wietrzeniu produktu.
Właściwości
- wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- jest bardzo dobrym źródłem białka.
Więcej informacji o guaranie znajduje się w naszym poradniku guarana - właściwości.
Czym wyróżnia się nasza guarana?
Importowana z Brazylii. Proszek z guarany pochodzi z rośliny Paullinia cupana (Paullinia Guarana) porastającej lasy Amazonii. Z tego względu wyróżnia się wysoką jakością, intensywnym smakiem, aromatem i skutecznym działaniem.
Niezwykłe właściwości. Według licznych badań guarana wykazuje się korzystnym działaniem na organizm. Znana jest przede wszystkim jako mocny przeciwutleniacz, a także środek leczniczy i środek pobudzający. Guarana zawiera kofeinę, teobrominę, garbniki, saponiny, katechiny i inne związki o właściwościach przeciwutleniających.
Wyższa zawartość kofeiny niż w kawie
Guarana ma działanie pobudzające. Jak wynika z przeprowadzonych badań, zawartość kofeiny w nasionach guarany jest cztery do sześciu razy większa niż w kawie.
Zawiera przeciwutleniacze jak w zielonej herbacie.
W proszku z guarany znajdują się również przeciwutleniacze. Badania wykazały, że guarana ma profil przeciwutleniający podobny do profilu zielonej herbaty.
Wprowadzenie
Guarana to roślina pnąca z rodziny Sapindaceae, pochodząca z dorzecza Amazonki i szczególnie powszechna w Brazylii. Guarana ma duże liście i grona kwiatów. Jest najbardziej znana z nasion owoców, które są wielkości ziaren kawy.
Jako suplement diety lub zioło ziarno guarany jest skutecznym stymulantem: zawiera około dwukrotnie większe stężenie kofeiny niż w nasionach kawy (około 2–4,5% kofeiny w nasionach guarany, w porównaniu z 1–2% w przypadku nasion kawy). Dodatek zyskał rozgłos dzięki stosowaniu go w napojach energetycznych. Podobnie jak w przypadku innych roślin produkujących kofeinę, wysokie stężenie kofeiny jest toksyną obronną, która odpycha roślinożerców od jagód i ich nasion.
Kolor owoców waha się od brązowego do czerwonego i zawiera czarne nasiona, które są częściowo pokryte białymi nalotami. Kontrast kolorów, gdy owoc jest otwarty, został porównany do wyglądu gałek ocznych i stał się podstawą mitu pochodzenia wśród ludu Sateré-Mawé.
Historia i ciekawostki
Guarana odgrywa ważną rolę w kulturze Tupi i Guaraní w Paragwaju. Według mitu przypisywanego plemieniu Sateré-Maué udomowienie guarany zapoczątkowało bóstwo zabijające ukochane dziecko z wioski. Aby pocieszyć wieśniaków, bardziej życzliwy bóg wyrwał lewe oko dziecku i posadził je w lesie, co zaowocowało dziką odmianą guarany. Bóg wyłupił prawe oko dziecku i zasadził je w wiosce, dając początek oswojonej guaranie.
Guaranowie robią herbatę ziołową przez łuskanie, mycie i suszenie nasion, a następnie rozdrabnianie ich na drobny proszek. Proszek jest zagniatany na ciasto, a następnie formowany w cylindry. Ten produkt jest znany jako chleb z guarany, który jest tarty, a następnie zanurzany w gorącej wodzie wraz z cukrem.
Ta roślina została sprowadzona przez europejskich kolonizatorów do Europy w XVI wieku. W 1958 roku guarana została skomercjalizowana.
Zastosowanie w kuchni
Typowe dawkowanie guarany wynosi jedną płaską łyżeczkę dziennie, chociaż wiele zależy od indywidualnej wrażliwości na kofeinę. Guaranę w proszku dodawać można do koktajli i innych produktów płynnych.
Sprawdź: Guarana - jak stosować?
Przeciwwskazania
Guarana w proszku nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci oraz osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy. Ostrożnie do jej spożycia powinny również podchodzić chorzy na zaburzenia sercowo-naczyniowe i osoby z nadczynnością tarczycy. Absolutnie nie wolno mieszać jej z alkoholem!
Przechowywanie
Guaranę w proszku należy przetrzymywać w suchym i zacienionym miejscu, szczelnie zamkniętą.
Inne opcje
Składniki
Składniki: guarana proszek.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Brazylia
Sposób użycia: Zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 500 mg. Wsypać do szklanki i zalać letnia wodą, odczekać około 5 minut.
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1182 kJ/276 kcal |
Tłuszcz | 2,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g |
Węglowodany | 53,4 g |
w tym cukry | 6,3 g |
Błonnik | 24 g |
Białko | 12,5 g |
Sól | 0,04 g |
Komentarze 0