Guarana w proszku z Amazonii - 500g

  • Guarana cena proszek 500g
  • Guarana gdzie kupić proszek 500g
  • Guarana cena proszek 500g
Guarana cena proszek 500g Guarana gdzie kupić proszek 500g Guarana cena proszek 500g

- Guarana w proszku z Amazonii (Paulinia cupana)

- Pochodzą z Brazylii

- Naturalnie bezglutenowe, 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki

- Zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 500 mg. Wsypać do szklanki i zalać wodą, odczekać około 5 min. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji w ciągu dnia.

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Główne korzyści naszej guarany

Guarana w proszku to produkt pochodzący z Brazylii, z Amazonii. Zalecana dawka dzienna produktu to dwa razy po 500 miligramów. Najlepiej spożywać ją po zalaniu wodą. Szczelne opakowanie zapobiega wietrzeniu produktu.

Właściwości

  • wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • jest bardzo dobrym źródłem białka.

Więcej informacji o guaranie znajduje się w naszym poradniku guarana - właściwości.

Czym wyróżnia się nasza guarana?

Importowana z Brazylii.  Proszek z guarany pochodzi z rośliny Paullinia cupana (Paullinia Guarana) porastającej lasy Amazonii. Z tego względu wyróżnia się wysoką jakością,  intensywnym smakiem,   aromatem  i skutecznym działaniem. 

Niezwykłe właściwości.  Według licznych badań guarana  wykazuje się korzystnym działaniem na organizm. Znana jest przede wszystkim jako mocny przeciwutleniacz, a także środek leczniczy i środek pobudzający. Guarana zawiera kofeinę, teobrominę, garbniki, saponiny, katechiny i inne związki o właściwościach przeciwutleniających.

 Wyższa zawartość kofeiny niż w kawie

 Guarana ma działanie pobudzające. Jak wynika z przeprowadzonych badań, zawartość kofeiny w nasionach guarany jest cztery do sześciu razy większa niż w kawie.

Zawiera przeciwutleniacze jak w zielonej herbacie.

W  proszku z guarany znajdują się również przeciwutleniacze.  Badania wykazały, że  guarana ma profil przeciwutleniający podobny do profilu zielonej herbaty.

Wprowadzenie

Guarana to roślina pnąca z rodziny Sapindaceae, pochodząca z dorzecza Amazonki i szczególnie powszechna w Brazylii. Guarana ma duże liście i grona kwiatów. Jest najbardziej znana z nasion owoców, które są wielkości ziaren kawy.

Jako suplement diety lub zioło ziarno guarany jest skutecznym stymulantem: zawiera około dwukrotnie większe stężenie kofeiny niż w nasionach kawy (około 2–4,5% kofeiny w nasionach guarany, w porównaniu z 1–2% w przypadku nasion kawy). Dodatek zyskał rozgłos dzięki stosowaniu go w napojach energetycznych. Podobnie jak w przypadku innych roślin produkujących kofeinę, wysokie stężenie kofeiny jest toksyną obronną, która odpycha roślinożerców od jagód i ich nasion. 

Kolor owoców waha się od brązowego do czerwonego i zawiera czarne nasiona, które są częściowo pokryte białymi nalotami. Kontrast kolorów, gdy owoc jest otwarty, został porównany do wyglądu gałek ocznych i stał się podstawą mitu pochodzenia wśród ludu Sateré-Mawé.

Historia i ciekawostki

Guarana odgrywa ważną rolę w kulturze Tupi i Guaraní w Paragwaju. Według mitu przypisywanego plemieniu Sateré-Maué udomowienie guarany zapoczątkowało bóstwo zabijające ukochane dziecko z wioski. Aby pocieszyć wieśniaków, bardziej życzliwy bóg wyrwał lewe oko dziecku i posadził je w lesie, co zaowocowało dziką odmianą guarany. Bóg wyłupił prawe oko dziecku i zasadził je w wiosce, dając początek oswojonej guaranie. 

Guaranowie robią herbatę ziołową przez łuskanie, mycie i suszenie nasion, a następnie rozdrabnianie ich na drobny proszek. Proszek jest zagniatany na ciasto, a następnie formowany w cylindry. Ten produkt jest znany jako chleb z guarany, który jest tarty, a następnie zanurzany w gorącej wodzie wraz z cukrem.

Ta roślina została sprowadzona przez europejskich kolonizatorów do Europy w XVI wieku. W 1958 roku guarana została skomercjalizowana.

Zastosowanie w kuchni

Typowe dawkowanie guarany wynosi jedną płaską łyżeczkę dziennie, chociaż wiele zależy od indywidualnej wrażliwości na kofeinę. Guaranę w proszku dodawać można do koktajli i innych produktów płynnych.

Sprawdź: Guarana - jak stosować?

Przeciwwskazania

Guarana w proszku nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci oraz osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy. Ostrożnie do jej spożycia powinny również podchodzić chorzy na zaburzenia sercowo-naczyniowe i osoby z nadczynnością tarczycy. Absolutnie nie wolno mieszać jej z alkoholem!

Przechowywanie

Guaranę w proszku należy przetrzymywać w suchym i zacienionym miejscu, szczelnie zamkniętą.

70,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: guarana proszek.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Brazylia

Sposób użycia: Zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 500 mg. Wsypać do szklanki i zalać letnia wodą, odczekać około 5 minut.

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1182 kJ/276 kcal
Tłuszcz 2,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
Węglowodany 53,4 g
   w tym cukry 6,3 g
   Błonnik 24 g
Białko 12,5 g
Sól 0,04 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.