Karob proszek (zamiennik kakao) - 500g

New product

Karob cena proszek 500g Expand

- Karob proszek 100% chleb świętojański

- Pochodzi z Algierii

- Do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów 

- 100% naturalne, bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny karob 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

7,00 zł

brutto

Opis produktu

Główne korzyści 

Karob w proszku jest produkowany w 100% z chleba świętojańskiego. Dostępny w naszym sklepie produkt pochodzi z Algierii. Można go użyć do bezpośredniej konsumpcji, a także do przygotowania słodkich deserów. Jest to produkt stuprocentowo naturalny, bez zawartości konserwantów, glutenu i siarki.

Karob cena atrakcyjna!

Wprowadzenie

Mączka chleba świętojańskiego, zwana również mąką chleba świętojańskiego, jest alternatywą dla proszku kakaowego. Jest zrobiona z suszonych, prażonych strąków chleba świętojańskiego i wygląda bardzo podobnie do proszku kakaowego. Proszek z chleba świętojańskiego jest często stosowany jako naturalny środek słodzący w pieczywie. Jest słodki i ma niepowtarzalny smak.

Chleb świętojański (Ceratonia siliqua) to wiecznie zielone drzewo lub krzew z motylkowatych, należący do rodziny bobowatych. Jest powszechnie uprawiany ze względu na jadalne strąki oraz jako drzewo ozdobne w ogrodach. Drzewo świętojańskie pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Dojrzały, suszony i czasami prażony strąk jest często mielony na proszek z chleba świętojańskiego, który czasami stosuje się w celu zastąpienia proszku kakaowego. Batony chleba świętojańskiego, alternatywa dla batonów czekoladowych, są często dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Strąki chleba świętojańskiego są naturalnie słodkie, nie gorzkie i nie zawierają teobrominy ani kofeiny.

Najbardziej pracochłonną częścią uprawy chleba świętojańskiego jest zbiór, który często odbywa się przez strącenie owocu długim kijem i zebranie ich razem za pomocą rozłożonych sieci. To delikatne zadanie, ponieważ drzewa kwitną w tym samym czasie i należy uważać, aby nie uszkodzić kwiatów i plonów w przyszłym roku. W literaturze zaleca się badania mające na celu bardziej jednolite dojrzewanie owoców lub odmian, które można zbierać mechanicznie (przez wstrząsanie). 

Po zbiorach strąki chleba świętojańskiego mają wilgotność 10–20% i powinny zostać wysuszone do zawartości wilgoci 8%, aby strąki nie gniły. Dalsze przetwarzanie oddziela ziarna (nasiona) od miazgi. Proces ten nazywa się śrutowaniem i prowadzi do oddzielenia nasion oraz kawałków strąków chleba świętojańskiego. Przetwarzanie pulpy obejmuje mielenie jej do produkcji pasz dla zwierząt lub prażenie i mielenie dla przemysłu spożywczego. Nasiona należy obrać, co dzieje się w przypadku działania kwasem lub prażenia. Następnie bielmo i zarodek są oddzielane do różnych zastosowań.

Historia i ciekawostki

W 2016 roku światowa produkcja chleba świętojańskiego wyniosła 158 609 ton. Portugalia jest odpowiedzialna za 25% światowej produkcji. Kolejnymi głównymi producentami są Włochy, Hiszpania i Maroko.

Jakie korzyści dla zdrowia?

Proszek z chleba świętojańskiego praktycznie nie zawiera tłuszczu. Jest dobrym wyborem przy diecie niskotłuszczowej. Pamiętać trzeba tylko, że ma więcej cukru i węglowodanów niż kakao w proszku.

Wapń jest minerałem ważnym dla zdrowia kości. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu serca, nerwów i mięśni. Dwie łyżki proszku z chleba świętojańskiego zawierają 42 mg wapnia i wypełniają 4% dziennego zapotrzebowania. Kakao zawiera szczawiany, związki, które zmniejszają zdolność organizmu do wchłaniania wapnia. Dieta bogata w szczawiany również zwiększa ryzyko rozwoju kamieni nerkowych. Karob w proszku nie zawiera szczawianów.

Dwie łyżki proszku z chleba świętojańskiego zawierają prawie 5 gramów błonnika, co stanowi ponad 20% dziennego zapotrzebowania. Błonnik pomaga:

  • czuć się pełnym na dłużej, a więc mniej jeść;

  • zapobiegać zaparciom;

  • utrzymywać zdrowe jelita;

  • kontrolować poziom cukru we krwi;

  • obniżać poziom cholesterolu.

Badanie z 2010 roku wykazało, że polifenole przeciwutleniające w nierozpuszczalnym bąblu karobowym obniżają poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (złego) u osób z wysokim poziomem cholesterolu.

Dzięki zawartości tanin proszek z karobu został użyty jako naturalny lek na biegunkę. Garbniki to polifenole występujące w niektórych roślinach. Badania sugerują, że podawanie bogatego w garbniki proszku z chleba świętojańskiego z doustnym płynem nawadniającym jest bezpieczne i skuteczne w leczeniu ostrej biegunki u niemowląt w wieku od 3 do 21 miesięcy.

Zastosowanie w kuchni

Proszek z chleba świętojańskiego dodawać można do koktajli, do jogurtu lub lodów, do ulubionego ciasta chlebowego lub ciasta naleśnikowego. Z karobu w proszku zrobić można gorący napój zamiast gorącej czekolady. Można także zrobić z niego kremowy budyń albo ciasteczka.  

Przeciwwskazania

Proszek z chleba świętojańskiego jest ogólnie uważany za bezpieczny do spożycia. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać chleba świętojańskiego w dużych ilościach.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Karob proszek (zamiennik kakao) - 500g

Karob proszek (zamiennik kakao) - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: karob proszek.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Algieria

Indeks glikemiczny: 15

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1172 kJ/280 kcal
Tłuszcz0,65 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,29 g
Węglowodany41,9 g
   w tym cukry39,5 g
   Błonnik44 g
Białko4,64 g
Sól0,05 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.