- Oczekiwanie na dostawę
- Karob proszek 100% chleb świętojański
- Pochodzi z Algierii
- Naturalnie bezglutenowe, 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści
Karob w proszku jest produkowany w 100% z chleba świętojańskiego. Dostępny w naszym sklepie produkt pochodzi z Algierii. Można go użyć do bezpośredniej konsumpcji, a także do przygotowania słodkich deserów. Jest to produkt stuprocentowo naturalny, bez zawartości konserwantów, glutenu i siarki.
Karob cena atrakcyjna!
Właściwości
Karob, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Czym wyróżnia się nasz karob w proszku?
Importowany z Algierii. Karob w postaci proszku pochodzi z owoców drzewa świętojańskiego, które uprawiane jest w północnej Afryce a konkretnie w Algierii. Doskonałe warunki klimatyczne panujące w tym kraju wpływają na właściwości i jakość produktu.
100% naturalnego produktu. Proszek ze strąków drzewa świętojańskiego produkowany jest w czystej postaci, a to znaczy że nie zawiera żadnych dodatków i konserwantów. Z tego powodu wybierając nasz produkt możesz cieszyć się z naturalnego smaku i właściwości
Słodki zbliżony do kakao smak. Karob wyróżnia się słodkim, wyjątkowym smakiem, który bardzo zbliżony jest do kakao. Z tego względu może być wykorzystywany jako zamiennik kakao w wielu potrawach.
Nie zawiera tłuszczu. Jego zaletą w zestawieniu z kakao jest znikoma zawartość tłuszczu. Z tego powodu jest doskonały dla osób stosujących dietę niskotłuszczową.
Nie zawiera glutenu, teobrominy i kofeiny. W czystym proszku z karobu nie znajduje się gluten, teobromina ani kofeina. Z tego względu produkt ten jest za rekomendowany dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu oraz tych, które nie chcą swojej diecie spożywać nadmiernych ilości kofeiny.
Wszechstronność zastosowań. Karob można wykorzystywać zarówno do przygotowywania słodkich napojów podobnych do kakao jak i we wszelkiego rodzaju wypiekach i słodkich deserach.
Wprowadzenie
Mączka chleba świętojańskiego, zwana również mąką chleba świętojańskiego, jest alternatywą dla proszku kakaowego. Jest zrobiona z suszonych, prażonych strąków chleba świętojańskiego i wygląda bardzo podobnie do proszku kakaowego. Proszek z chleba świętojańskiego jest często stosowany jako naturalny środek słodzący w pieczywie. Jest słodki i ma niepowtarzalny smak.
Chleb świętojański (Ceratonia siliqua) to wiecznie zielone drzewo lub krzew z motylkowatych, należący do rodziny bobowatych. Jest powszechnie uprawiany ze względu na jadalne strąki oraz jako drzewo ozdobne w ogrodach. Drzewo świętojańskie pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Dojrzały, suszony i czasami prażony strąk jest często mielony na proszek z chleba świętojańskiego, który czasami stosuje się w celu zastąpienia proszku kakaowego. Batony chleba świętojańskiego, alternatywa dla batonów czekoladowych, są często dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Strąki chleba świętojańskiego są naturalnie słodkie, nie gorzkie i nie zawierają teobrominy ani kofeiny.
Najbardziej pracochłonną częścią uprawy chleba świętojańskiego jest zbiór, który często odbywa się przez strącenie owocu długim kijem i zebranie ich razem za pomocą rozłożonych sieci. To delikatne zadanie, ponieważ drzewa kwitną w tym samym czasie i należy uważać, aby nie uszkodzić kwiatów i plonów w przyszłym roku. W literaturze zaleca się badania mające na celu bardziej jednolite dojrzewanie owoców lub odmian, które można zbierać mechanicznie (przez wstrząsanie).
Po zbiorach strąki chleba świętojańskiego mają wilgotność 10–20% i powinny zostać wysuszone do zawartości wilgoci 8%, aby strąki nie gniły. Dalsze przetwarzanie oddziela ziarna (nasiona) od miazgi. Proces ten nazywa się śrutowaniem i prowadzi do oddzielenia nasion oraz kawałków strąków chleba świętojańskiego. Przetwarzanie pulpy obejmuje mielenie jej do produkcji pasz dla zwierząt lub prażenie i mielenie dla przemysłu spożywczego. Nasiona należy obrać, co dzieje się w przypadku działania kwasem lub prażenia. Następnie bielmo i zarodek są oddzielane do różnych zastosowań.
Historia i ciekawostki
W 2016 roku światowa produkcja chleba świętojańskiego wyniosła 158 609 ton. Portugalia jest odpowiedzialna za 25% światowej produkcji. Kolejnymi głównymi producentami są Włochy, Hiszpania i Maroko.
Jakie korzyści?
Proszek z chleba świętojańskiego praktycznie nie zawiera tłuszczu. Jest dobrym wyborem przy diecie niskotłuszczowej. Pamiętać trzeba tylko, że ma więcej cukru i węglowodanów niż kakao w proszku.
Karob w proszku nie zawiera szczawianów.
Dwie łyżki proszku z chleba świętojańskiego zawierają prawie 5 gramów błonnika, co stanowi ponad 20% dziennego zapotrzebowania.
Zastosowanie w kuchni
Proszek z chleba świętojańskiego dodawać można do koktajli, do jogurtu lub lodów, do ulubionego ciasta chlebowego lub ciasta naleśnikowego. Z karobu w proszku zrobić można gorący napój zamiast gorącej czekolady. Można także zrobić z niego kremowy budyń albo ciasteczka.
Przeciwwskazania
Proszek z chleba świętojańskiego jest ogólnie uważany za bezpieczny do spożycia. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać chleba świętojańskiego w dużych ilościach.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: karob proszek.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Algieria
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1172 kJ/280 kcal |
Tłuszcz | 0,65 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,29 g |
Węglowodany | 41,9 g |
w tym cukry | 39,5 g |
Błonnik | 44 g |
Białko | 4,64 g |
Sól | 0,05 g |
Komentarze 0