Karob proszek (zamiennik kakao) - 500g

  • Oczekiwanie na dostawę
  • Karob cena proszek 500g
  • Karob sklep cena proszek 500g
  • Karob cena proszek 500g
Karob cena proszek 500g Karob sklep cena proszek 500g Karob cena proszek 500g

- Karob proszek 100% chleb świętojański

- Pochodzi z Algierii

- Naturalnie bezglutenowe, 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Główne korzyści 

Karob w proszku jest produkowany w 100% z chleba świętojańskiego. Dostępny w naszym sklepie produkt pochodzi z Algierii. Można go użyć do bezpośredniej konsumpcji, a także do przygotowania słodkich deserów. Jest to produkt stuprocentowo naturalny, bez zawartości konserwantów, glutenu i siarki.

Karob cena atrakcyjna!

Właściwości

Karob, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Czym wyróżnia się  nasz karob w proszku?

 Importowany z Algierii. Karob w postaci proszku pochodzi z owoców drzewa świętojańskiego, które uprawiane jest w północnej Afryce a konkretnie w Algierii. Doskonałe warunki klimatyczne panujące w tym kraju wpływają na właściwości i jakość produktu.

100% naturalnego produktu.  Proszek ze strąków drzewa świętojańskiego produkowany jest w czystej postaci, a to znaczy że nie zawiera żadnych dodatków i konserwantów. Z tego powodu wybierając nasz produkt możesz cieszyć się z naturalnego smaku i właściwości

Słodki zbliżony do kakao smak. Karob wyróżnia  się słodkim, wyjątkowym smakiem, który bardzo zbliżony jest do kakao. Z tego względu może być wykorzystywany jako zamiennik kakao w wielu potrawach.

 Nie zawiera tłuszczu. Jego zaletą w zestawieniu z kakao jest znikoma zawartość tłuszczu. Z tego powodu jest doskonały dla osób stosujących dietę niskotłuszczową.

Nie zawiera glutenu, teobrominy i kofeiny.  W czystym proszku z karobu nie znajduje się gluten, teobromina ani kofeina. Z tego względu produkt ten jest za rekomendowany dla osób cierpiących na nietolerancję  glutenu oraz tych, które nie chcą  swojej  diecie spożywać nadmiernych ilości kofeiny.

Wszechstronność zastosowań. Karob można wykorzystywać zarówno do przygotowywania słodkich napojów podobnych do kakao jak i we  wszelkiego rodzaju wypiekach i słodkich  deserach.

Wprowadzenie

Mączka chleba świętojańskiego, zwana również mąką chleba świętojańskiego, jest alternatywą dla proszku kakaowego. Jest zrobiona z suszonych, prażonych strąków chleba świętojańskiego i wygląda bardzo podobnie do proszku kakaowego. Proszek z chleba świętojańskiego jest często stosowany jako naturalny środek słodzący w pieczywie. Jest słodki i ma niepowtarzalny smak.

Chleb świętojański (Ceratonia siliqua) to wiecznie zielone drzewo lub krzew z motylkowatych, należący do rodziny bobowatych. Jest powszechnie uprawiany ze względu na jadalne strąki oraz jako drzewo ozdobne w ogrodach. Drzewo świętojańskie pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Dojrzały, suszony i czasami prażony strąk jest często mielony na proszek z chleba świętojańskiego, który czasami stosuje się w celu zastąpienia proszku kakaowego. Batony chleba świętojańskiego, alternatywa dla batonów czekoladowych, są często dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Strąki chleba świętojańskiego są naturalnie słodkie, nie gorzkie i nie zawierają teobrominy ani kofeiny.

Najbardziej pracochłonną częścią uprawy chleba świętojańskiego jest zbiór, który często odbywa się przez strącenie owocu długim kijem i zebranie ich razem za pomocą rozłożonych sieci. To delikatne zadanie, ponieważ drzewa kwitną w tym samym czasie i należy uważać, aby nie uszkodzić kwiatów i plonów w przyszłym roku. W literaturze zaleca się badania mające na celu bardziej jednolite dojrzewanie owoców lub odmian, które można zbierać mechanicznie (przez wstrząsanie). 

Po zbiorach strąki chleba świętojańskiego mają wilgotność 10–20% i powinny zostać wysuszone do zawartości wilgoci 8%, aby strąki nie gniły. Dalsze przetwarzanie oddziela ziarna (nasiona) od miazgi. Proces ten nazywa się śrutowaniem i prowadzi do oddzielenia nasion oraz kawałków strąków chleba świętojańskiego. Przetwarzanie pulpy obejmuje mielenie jej do produkcji pasz dla zwierząt lub prażenie i mielenie dla przemysłu spożywczego. Nasiona należy obrać, co dzieje się w przypadku działania kwasem lub prażenia. Następnie bielmo i zarodek są oddzielane do różnych zastosowań.

Historia i ciekawostki

W 2016 roku światowa produkcja chleba świętojańskiego wyniosła 158 609 ton. Portugalia jest odpowiedzialna za 25% światowej produkcji. Kolejnymi głównymi producentami są Włochy, Hiszpania i Maroko.

Jakie korzyści?

Proszek z chleba świętojańskiego praktycznie nie zawiera tłuszczu. Jest dobrym wyborem przy diecie niskotłuszczowej. Pamiętać trzeba tylko, że ma więcej cukru i węglowodanów niż kakao w proszku.

Karob w proszku nie zawiera szczawianów.

Dwie łyżki proszku z chleba świętojańskiego zawierają prawie 5 gramów błonnika, co stanowi ponad 20% dziennego zapotrzebowania. 

Zastosowanie w kuchni

Proszek z chleba świętojańskiego dodawać można do koktajli, do jogurtu lub lodów, do ulubionego ciasta chlebowego lub ciasta naleśnikowego. Z karobu w proszku zrobić można gorący napój zamiast gorącej czekolady. Można także zrobić z niego kremowy budyń albo ciasteczka.  

Przeciwwskazania

Proszek z chleba świętojańskiego jest ogólnie uważany za bezpieczny do spożycia. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać chleba świętojańskiego w dużych ilościach.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

7,00 zł
Oczekiwanie na dostawę

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: karob proszek.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Algieria

Indeks glikemiczny: 15

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1172 kJ/280 kcal
Tłuszcz 0,65 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29 g
Węglowodany 41,9 g
   w tym cukry 39,5 g
   Błonnik 44 g
Białko 4,64 g
Sól 0,05 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.