Guarana (Paulinia Guarana), znana również jako, osmęta lub cierniopląt, pochodzi z północnej Brazylii i innych regionów Amazonii. Łagodzi zmęczenie, przyspiesza utratę wagi i poprawia koncentrację. Produkuje się z niej między innymi proszek, który można dodać do wody, jogurtu lub koktajlu. Sprawdź, kiedy warto po niego sięgnąć!
Jak działa guarana?
Guarana w proszku zawiera naturalne stymulanty, takie jak kofeina, teobromina i teofilina, dlatego znajduje się w wielu napojach energetyzujących. Badania wykazały, że wspomniana roślina zapobiega zmęczeniu i poprawia koncentrację. Podobnie jak w przypadku kawy, na efekty guarany powinieneś poczekać 15-20 minut.
W guaranie znajdują się garbniki, katechiny i saponiny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko raka, chorób serca i przewlekłego stanu zapalnego. Proponowana roślina zawiera podobną ilość przeciwutleniaczy, co zielona herbata. Dzięki temu chroni skórę przed promieniowaniem UV i opóźnia proces starzenia.
Czasami guaranę stosuje się na zwiększenie libido, oczyszczenie organizmu, a także ból pleców, głowy i stawów. Ponadto Paulinia Guarana stymuluje układ nerwowy, działa moczopędnie i usprawnia układ moczowy. Kofeina wiąże i blokuje receptory adenozyny, z których dwa stymulują uczucie bólu.
Guarana pomaga na odchudzanie
Badania dowodzą, że kofeina w ziarnach kawy i guarany przyspiesza metabolizm o 10 proc. w ciągu 12 godzin. W ten sposób pozwala spalić większą liczbę kalorii i ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Sprzyja również eliminacji tłuszczu nagromadzonego w organizmie. Ponadto zaspokaja uczucie głodu, dlatego czasami włączą się ją do diety odchudzającej.
Chroni serce
Niektórzy naukowcy twierdzą, że guarana może pomóc w leczeniu niskiego ciśnienia krwi. Sugerują również, że roślina chroni przed malarią, czerwonką, zawałem serca i udaru mózgu. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi, a także chroni przed nadmierną agregacją płytek krwi, czyli ich zlepianiem. Oprócz tego guarana zmniejsza utlenianie złego cholesterolu LDL, a tym samym chroni przed odkładaniem się płytki miażdżycowej w tętnicach. Kofeina i flawonoidy w obecności potasu niszczą szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella, E.coli i S.mutans, uszkadzając ich DNA.
Guarana na dobrą pamięć
Kofeina zawarta w kawie i guaranie blokuje adenozynę, czyli neuroprzekaźnik, który odpręża mózg i łagodzi uczucie zmęczenia. Należy zaznaczyć, że guarana jest uwalniana powoli, dlatego zapewnia długotrwały zastrzyk energii. Niweluje nie tylko zmęczenie fizyczne, lecz także psychiczne.
Guarana chroni przed rakiem
Jak dotąd badania pokazują, że Paulina Guarana chroni przed uszkodzeniem DNA. Ponadto hamuje wzrost komórek nowotworowych i prowadzi do śmierci komórek rakowych. Badacze sugerują, że odpowiadają za to ksantyny zawarte w guaranie.
Zobacz też: Kofeina w guaranie i kawie – jaki napój doda więcej energii?


Jak stosować guaranę?
Jeśli chcesz poprawić funkcje poznawcze, włącz do diety 37,5-75 mg guarany. W proszku guarany znajduje się guaranina, która słynie z właściwości pobudzających. Nie tylko dodaje energii, lecz także poprawia funkcje psychiczne. Zamiast przyjmować guaranę w energetykach, sięgnij po suplement w proszku lub pigułce. Coraz większą popularnością cieszy się herbata z guaraną. Sprawdź, jak ją przygotować w domowym zaciszu!
Herbata z guarany – przygotowanie
Zagotuj 1-2 szklanki wody, a następnie dodaj 2 gramy sproszkowanej guarany. Poczekaj, aż się zagotuje, a później zdejmij z kuchenki. Pamiętaj, że mikstura jest bardzo mocna, dlatego pij ją z umiarem. Nasiona guarany zawierają 2-3 razy więcej kofeiny niż ziarna kawy.
Jak ustalić dawkę guarany?
Ustalając odpowiednią dawkę guarany, weź pod uwagę kilka czynników, przede wszystkim Twój wiek, stan zdrowia i styl życia. Zacznij od małych dawek i sprawdź, jak zareaguje organizm. Jeśli nie masz żadnych niepokojących objawów, możesz stopniowo zwiększyć dawkę. Tradycyjna porcja wynosi około 4 g na dobę, ale zacznij od mniejszych dawek, np. 1-2 g. Aby zmaksymalizować efekty guarany i uniknąć skutków ubocznych, wymieszaj ją z ¼ szklanki jogurtu, soku lub wody.
W zależności od dawki możesz stosować guaranę jako środek przeczyszczający lub łagodzący objawy biegunki. Zawarte w roślinie garbniki chronią przed utratą wody w czasie biegunki, a tym samym zmniejszają ryzyko odwodnienia. Pamiętaj jednak, by w takiej sytuacji przyjmować małe ilości guarany. Jeśli chcesz pobudzić jelita do pracy, powinieneś przyjąć większą dawkę. W ten sposób unikniesz bolesnych i wstydliwych zaparć.
Możliwe efekty uboczne
Zastanawiasz się, czy istnieją jakieś skutki uboczne przyjmowania guarany? Niektóre osoby zgłaszają nerwowość, niepokój, problemy z żołądkiem. Czasami guarana przyspiesza tętno i podnosi ciśnienie krwi. Jeśli masz nadciśnienie lub inne problemy z sercem, skonsultuj się wcześniej z lekarzem.
Środki ostrożności i przeciwwskazania
Nie łącz guarany z yerba mate, ponieważ zwiększasz ryzyko kołatania serca, arytmii, drgawek wysokiego ciśnienia krwi. Nie mieszaj jej też z ma huang (przęślą chińską). Taka kombinacja może prowadzić do udaru, krwotoku i zawału serca.
Nie przyjmuj guarany z alkoholem lub inhibitorami monoaminooksydazy, w przeciwnym razie narażasz się na niedociśnienie, encefalopatię (przewlekłe lub trwałe uszkodzenie mózgu), drażliwość nerwowo-mięśniową i tachykardię zatokową.
Guarany nie powinny przyjmować:
- dzieci,
- kobiety w ciąży lub karmiące piersią,
- osoby z wrzodami żołądka lub jelit,
- osoby z problemami serca, w tym arytmią i nadciśnieniem,
- osoby z nadczynnością tarczycy, cukrzycą, refluksem żołądkowym.
Jeśli jesteś wrażliwy na kofeinę lub ksantynę albo cierpisz na bezsenność, zaburzenia lękowe lub epilepsję, porozmawiaj z lekarzem, zanim sięgniesz po guaranę.