Tarta figowa na kruchym cieście francuskim z dodatkiem czegoś więcej - pistacji.
Składniki
porcja: 6 osób
- - 1 płat ciasta francuskiego
- - 600 g fig
- - 100 g posiekanych niesolonych pistacji
- - 100 g cukru pudru
- - 1 jajko
- - 100 g miękkiego półsolonego masła
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 30 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 200°, termostat 6-7.
Etap 2
Odkroić mały ogonek z fig i pokroić figi na połówki.
Etap 3
Wyłożyć ciasto w formie do tarty.
Etap 4
Wymieszać cukier, masło, pistacje i jajko. Powstały krem rozprowadzić na cieście francuskim, a następnie ułożyć na nim figi środkową częścią do góry.
Etap 5
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Wskazówka
Serwować w letniej temperaturze z gałką lodów waniliowych.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-figues-pistachees_80226.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka