• Tarta figowa z pistacjami

    Tarta figowa na kruchym cieście francuskim z dodatkiem czegoś więcej - pistacji.

    Składniki

    porcja: 6 osób

    • - 1 płat ciasta francuskiego
    • - 600 g fig
    • - 100 g posiekanych niesolonych pistacji
    • - 100 g cukru pudru
    • - 1 jajko
    • - 100 g miękkiego półsolonego masła

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut
    Pieczenie: 30 minut
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 200°, termostat 6-7.

    Etap 2

    Odkroić mały ogonek z fig i pokroić figi na połówki.

    Etap 3

    Wyłożyć ciasto w formie do tarty.

    Etap 4

    Wymieszać cukier, masło, pistacje i jajko. Powstały krem rozprowadzić na cieście francuskim, a następnie ułożyć na nim figi środkową częścią do góry.

    Etap 5

    Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. 

    Wskazówka

    Serwować w letniej temperaturze z gałką lodów waniliowych.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-figues-pistachees_80226.aspx

Powrót

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.