Kruche ciasteczka napakowane dużą ilością pistacji. Proste do wykonania, pyszne, doskonałe do zapuszkowania na święta.
Składniki
porcja: około 20 sztuk
- - 250 g niesolonych pistacji bez łupinek
- - 200 g cukru
- - 2 białka kurze
- - 2 łyżeczki miodu
- - starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 20 minut
Całkowity czas: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Drobno pokruszyć pistacje i wymieszać je z cukrem, startą skórką cytryny i miodem.
Etap 2
Oddzielić żółtka od białek jaj.
Etap 3
Do mieszanki dodać białka (nic wcześniej z nimi nie robić), które niczym klej muszą skleić mieszankę pistacjowo-cukrową.
Etap 4
Z ciasta uformować kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki powinny być dość duże i znajdować się w pewnej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciastka się „rozlewają”.
Etap 5
Piec w temperaturze 180-200°C przez 10-15 minut, cały czas bacznie obserwując.
Etap 6
Wyjąć ciastka z piekarnika, na 5 minut pozostawić do ostygnięcia i stwardnienia, a następnie przełożyć do hermetycznego pojemnika.
Wskazówka
Można zmniejszyć ilość cukru lub miodu.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_biscuits-a-la-pistache_45673.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka