• Ciasteczka pistacjowe

    Kruche ciasteczka napakowane dużą ilością pistacji. Proste do wykonania, pyszne, doskonałe do zapuszkowania na święta.

    Składniki

    porcja: około 20 sztuk

    • - 250 g niesolonych pistacji bez łupinek
    • - 200 g cukru
    • - 2 białka kurze
    • - 2 łyżeczki miodu
    • - starta skórka z 1 cytryny

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut
    Pieczenie: 20 minut
    Całkowity czas: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Drobno pokruszyć pistacje i wymieszać je z cukrem, startą skórką cytryny i miodem.

    Etap 2

    Oddzielić żółtka od białek jaj.

    Etap 3

    Do mieszanki dodać białka (nic wcześniej z nimi nie robić), które niczym klej muszą skleić mieszankę pistacjowo-cukrową. 

    Etap 4

    Z ciasta uformować kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki powinny być dość duże i znajdować się w pewnej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciastka się „rozlewają”.

    Etap 5

    Piec w temperaturze 180-200°C przez 10-15 minut, cały czas bacznie obserwując.

    Etap 6

    Wyjąć ciastka z piekarnika, na 5 minut pozostawić do ostygnięcia i stwardnienia, a następnie przełożyć do hermetycznego pojemnika. 

    Wskazówka

    Można zmniejszyć ilość cukru lub miodu.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_biscuits-a-la-pistache_45673.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć