Ciasto pistacjowe - słodki deser idealny na podwieczorek zarówno dla młodszych jak i starszych.
Składniki
porcja: 6 osób
- - 90 g masła
- - 70 g cukru
- - 1 opakowanie cukru waniliowego
- - 2 jajka
- - 50 ml gęstej słodkiej śmietany
- - 1 szczypta soli
- - 50 g niesolonych pistacji
- - 130 g białej czekolady
- - 60 g mąki
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 30 minut
Całkowity czas: 40 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 160°C (termostat 5-6).
Etap 2
Ubić razem masło, cukier i cukier waniliowy.
Etap 3
Dodać jajka, śmietanę i sól.
Etap 4
Wymieszać, aby uzyskać jednolite ciasto.
Etap 5
Pokroić pistacje na kawałki.
Etap 6
Rozpuść białą czekoladę w mikrofalówce, uważając, aby jej nie przypalić (podgrzewać co 30 sekund).
Etap 7
Do ciasta dodać czekoladę, pistacje oraz mąkę.
Etap 8
Wymieszać.
Etap 9
Piec przez około 30 minut w temperaturze 160°C (termostat 5-6).
Etap 10
Pozostawić do ostygnięcia na 3 minuty, po czym wyjąć z formy.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_gateau-au-chocolat-blanc-et-pistaches_82599.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka