• Ciasto z białą czekoladą i pistacjami

    Ciasto pistacjowe - słodki deser idealny na podwieczorek zarówno dla młodszych jak i starszych.

    Składniki

    porcja: 6 osób

    • - 90 g masła
    • - 70 g cukru
    • - 1 opakowanie cukru waniliowego
    • - 2 jajka
    • - 50 ml gęstej słodkiej śmietany
    • - 1 szczypta soli
    • - 50 g niesolonych pistacji
    • - 130 g białej czekolady
    • - 60 g mąki

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut
    Pieczenie: 30 minut
    Całkowity czas: 40 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 160°C (termostat 5-6).

    Etap 2

    Ubić razem masło, cukier i cukier waniliowy.

    Etap 3

    Dodać jajka, śmietanę i sól.

    Etap 4

    Wymieszać, aby uzyskać jednolite ciasto.

    Etap 5

    Pokroić pistacje na kawałki.

    Etap 6

    Rozpuść białą czekoladę w mikrofalówce, uważając, aby jej nie przypalić (podgrzewać co 30 sekund). 

    Etap 7

    Do ciasta dodać czekoladę, pistacje oraz mąkę.

    Etap 8

    Wymieszać.

    Etap 9

    Piec przez około 30 minut w temperaturze 160°C (termostat 5-6).

    Etap 10

    Pozostawić do ostygnięcia na 3 minuty, po czym wyjąć z formy.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_gateau-au-chocolat-blanc-et-pistaches_82599.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć