• Czekoladowe muffiny z orzechami brazylijskimi

    Mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem posiekanych orzechów brazylijskich.

    Składniki

    porcja: 6 osób

    • - 1 fliżanka mąki pszennej
    • - 3/4 filiżanki czekolady w proszku
    • - 1 szczypta soli
    • - 1 filiżanka cukru pudru
    • - 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • - 3/4 filiżanki mleka
    • - 1/4 filiżanki oleju
    • - 2 jajka
    • - 100 g ciemnej czekolady (lub białej)
    • - 70 g orzechów brazylijskich
    • - 80 g masła

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut
    Pieczenie: 20 minut 
    Całkowity czas: 35 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 200°C.

    Etap 2

    W misce ubić jajka, mleko, olej.

    Etap 3

    Następnie do innej miski wsypać przesianą mąkę, czekoladę w proszku, cukier, sól i proszek do pieczenia. 

    Etap 4

    Wlać składniki płynne na suche.

    Etap 5

    Pokroić czekoladę i orzechy na małe kawałki i dodać je do powstałego ciasta.

    Etap 6

    Mieszać przez kilka minut, nie ubijając ciasta, i dodać rozpuszczone masło.

    Etap 7

    Do foremek wlać ciasto (do pełna) i piec przez 20 minut.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_muffins-au-chocolat-et-aux-noix-du-para-bresil_319091.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć