Mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem posiekanych orzechów brazylijskich.
Składniki
porcja: 6 osób
- - 1 fliżanka mąki pszennej
- - 3/4 filiżanki czekolady w proszku
- - 1 szczypta soli
- - 1 filiżanka cukru pudru
- - 1 opakowanie proszku do pieczenia
- - 3/4 filiżanki mleka
- - 1/4 filiżanki oleju
- - 2 jajka
- - 100 g ciemnej czekolady (lub białej)
- - 70 g orzechów brazylijskich
- - 80 g masła
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 20 minut
Całkowity czas: 35 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Etap 2
W misce ubić jajka, mleko, olej.
Etap 3
Następnie do innej miski wsypać przesianą mąkę, czekoladę w proszku, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Etap 4
Wlać składniki płynne na suche.
Etap 5
Pokroić czekoladę i orzechy na małe kawałki i dodać je do powstałego ciasta.
Etap 6
Mieszać przez kilka minut, nie ubijając ciasta, i dodać rozpuszczone masło.
Etap 7
Do foremek wlać ciasto (do pełna) i piec przez 20 minut.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_muffins-au-chocolat-et-aux-noix-du-para-bresil_319091.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka