Pyszne i prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana z dodatkiem orzechów brazylijskich.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 1 kg ziemniaków
- - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- - 2 szczypty soli
- - 3 szklanki świeżej pietruszki
- - 1/3 filiżanki oliwy z oliwek
- - 1 ząbek czosnku
- - 1/3 filiżanki orzechów brazylijskich
- - 1 cytryna (sok)
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 60 minut
Całkowity czas: 1 godzina 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzej piekarnik do 180º C i wysmaruj blachę z masłem lub wyłóż folią aluminiową. Ziemniaki umyj i dobrze wysusz. Jeśli niektóre są większe od innych, pokrój je tak, aby wszystkie były tej samej wielkości.
Etap 2
Włóż je do miski i wymieszaj dobrze z 2 łyżkami oliwy z oliwek i soli. Połóż ziemniaki na tacy i upiecz je. Piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni lub do momentu, gdy uznasz, że są już gotowe.
Etap 3
Można też ugotować ziemniaki w wodzie na patelni.
Etap 4
Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed dodaniem sosu.
Etap 5
Do malaksera włożyć pietruszkę, oliwę z oliwek, ząbek czosnku, orzechy brazylijskie i sok z połówki cytryny.
Etap 6
Dobrze zmiksuj wszystkie składniki. Kiedy orzechy są dobrze zmielone z pietruszką, zatrzymaj malakser i dodaj przyprawy. W razie potrzeby dodaj więcej cytryny, oliwy z oliwek i soli. Jeśli sos jest jeszcze trochę gęsty, dodaj 1 lub 2 łyżki przefiltrowanej wody i zmiksuj ponownie.
Etap 7
Wymieszaj sos z ziemniakami i podawaj świeży lub w temperaturze pokojowej.
Źródło przepisu
https://gshow.globo.com/receitas-gshow/receitas/salada-de-batatas-com-castanhas-do-para-5284cdfc4d38854150000041.ghtml
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka