• Sałatka ziemniaczana z orzechami brazylijskimi

    Pyszne i prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana z dodatkiem orzechów brazylijskich. 

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 1 kg ziemniaków
    • - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
    • - 2 szczypty soli
    • - 3 szklanki świeżej pietruszki
    • - 1/3 filiżanki oliwy z oliwek
    • - 1 ząbek czosnku
    • - 1/3 filiżanki orzechów brazylijskich
    • - 1 cytryna (sok)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 20 minut
    Pieczenie: 60 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzej piekarnik do 180º C i wysmaruj blachę z masłem lub wyłóż folią aluminiową. Ziemniaki umyj i dobrze wysusz. Jeśli niektóre są większe od innych, pokrój je tak, aby wszystkie były tej samej wielkości.

    Etap 2

    Włóż je do miski i wymieszaj dobrze z 2 łyżkami oliwy z oliwek i soli. Połóż ziemniaki na tacy i upiecz je. Piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni lub do momentu, gdy uznasz, że są już gotowe.

    Etap 3

    Można też ugotować ziemniaki w wodzie na patelni.

    Etap 4

    Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed dodaniem sosu.

    Etap 5

    Do malaksera włożyć pietruszkę, oliwę z oliwek, ząbek czosnku, orzechy brazylijskie i sok z połówki cytryny.

    Etap 6

    Dobrze zmiksuj wszystkie składniki. Kiedy orzechy są dobrze zmielone z pietruszką, zatrzymaj malakser i dodaj przyprawy. W razie potrzeby dodaj więcej cytryny, oliwy z oliwek i soli. Jeśli sos jest jeszcze trochę gęsty, dodaj 1 lub 2 łyżki przefiltrowanej wody i zmiksuj ponownie.

    Etap 7

    Wymieszaj sos z ziemniakami i podawaj świeży lub w temperaturze pokojowej.

    Źródło przepisu

    https://gshow.globo.com/receitas-gshow/receitas/salada-de-batatas-com-castanhas-do-para-5284cdfc4d38854150000041.ghtml

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć