Orzech brazylijski jest popularnym przysmakiem w Brazylii, szczególnie w stanie Rondonia położonym na północy kraju. To właśnie tam, przy granicy z Boliwią, skoncentrowana jest większość produkcji orzechów brazylijskich. Jednym z popularnych przepisów z tamtego regionu jest Bolo de Castanha do Pará, czyli ciasto z orzechów brazylijskich.
Składniki
porcja: 10 kawałków
Na ciasto:
- - 2 szklanki mąki pszennej
- - 1 i 1/2 szklanki cukru
- - 2 jajka
- - 1/4 szklanki mielonych orzechów brazylijskich
- - 1 łyżeczka wanilii
- - 1 szklanka wyciśniętego soku pomarańczowego
- - 4 łyżki masła
- - 1 łyżka proszku do pieczenia
Posypka:
- - 2 łyżki mielonych orzechów brazylijskich
- - 2 łyżki cukru
- - 2 łyżki mąki
- - 1 łyżka masła lub margaryny
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 30 minut
Całkowity czas: 1 godzina 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ubij białka jaj aż wytworzy się sztywna piana i odstaw na bok.
Etap 2
Zmiksuj w misce żółtka jajek, masło i wanilię.
Etap 3
Gdy masa będzie jednolita, dodaj cukier, mąkę i sok pomarańczowy i ponownie zmiksuj.
Etap 4
Wsyp do masy mielone orzechy brazylijskie z proszkiem do pieczenia.
Etap 5
Na koniec wymieszaj wszystko z ubitymi wcześniej białkami jaj.
Etap 6
Umieścić masę w formie do babki o średnicy (24 cm). Formę wysmaruj masłem i posyp mąką.
Etap 7
Teraz zostało tylko przygotowanie posypki. W tym celu wymieszaj masło, mielone orzechy, mąkę i cukier i rozprowadź równomiernie na cieście.
Etap 8
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Aż do momentu zrumienienia.
Źródło przepisu
https://www.tudogostoso.com.br/receita/193988-bolo-de-castanha-do-para.html
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka