• Ciasto z orzechów brazylijskich

    Orzech brazylijski jest popularnym przysmakiem w Brazylii, szczególnie w stanie Rondonia położonym na północy kraju. To właśnie tam, przy granicy z Boliwią, skoncentrowana jest większość produkcji orzechów brazylijskich. Jednym z popularnych przepisów z tamtego regionu jest Bolo de Castanha do Pará, czyli ciasto z orzechów brazylijskich.

    Składniki

    porcja: 10 kawałków

    Na ciasto:

    • - 2 szklanki mąki pszennej
    • - 1 i 1/2 szklanki cukru
    • - 2 jajka
    • - 1/4 szklanki mielonych orzechów brazylijskich
    • - 1 łyżeczka wanilii
    • - 1 szklanka wyciśniętego soku pomarańczowego
    • - 4 łyżki masła
    • - 1 łyżka proszku do pieczenia

    Posypka:

    • - 2 łyżki mielonych orzechów brazylijskich
    • - 2 łyżki cukru
    • - 2 łyżki mąki
    • - 1 łyżka masła lub margaryny

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 40 minut
    Pieczenie: 30 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ubij białka jaj aż wytworzy się  sztywna piana i odstaw na bok.

    Etap 2

    Zmiksuj w misce żółtka jajek, masło i wanilię.

    Etap 3

    Gdy masa będzie jednolita,  dodaj cukier, mąkę i sok pomarańczowy i ponownie zmiksuj.

    Etap 4

    Wsyp do masy mielone orzechy brazylijskie z proszkiem do pieczenia.

    Etap 5

    Na koniec wymieszaj wszystko z  ubitymi wcześniej białkami jaj.

    Etap 6

    Umieścić masę w formie do babki o średnicy (24 cm). Formę wysmaruj masłem  i posyp mąką.

    Etap 7

    Teraz zostało tylko przygotowanie posypki. W tym celu wymieszaj masło, mielone orzechy, mąkę i cukier i  rozprowadź  równomiernie na cieście.

    Etap 8

    Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Aż do momentu zrumienienia. 

    Źródło przepisu

    https://www.tudogostoso.com.br/receita/193988-bolo-de-castanha-do-para.html

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć