Pyszny deser z Ameryki Południowej z dodatkiem posiekanych orzechów brazylijskich.
Składniki
Porcja: 12 kawałków
Ciasto
- - 1 szklanka masła
- - 1 ½ szklanki cukru
- - 4 jajka
- - ¼ szklanki wody
- - 1 mała szklanka czerwonego wina
- - esencja waniliowa
- - ¾ szklanki czekolady w proszku
- - ½ szklanki obranych i posiekanych orzechów brazylijskich
- - 1 łyżka proszku do pieczenia
- - 1 ½ szklanki ziaren pszenicy
Polewa:
- - 200 g rozpuszczonej ciemnej czekolady
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 30 minut
Całkowity czas: 1 godzina 5 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Zmiksuj pierwsze siedem składników w blenderze.
Etap 2
Do masy wsyp orzechy brazylijskie i dobrze wymieszaj łyżką.
Etap 3
Dodaj do masy proszek do pieczenia.
Etap 4
Prostokątną brytfannę pokryj tłuszczem. Wlej do niej masę a na wierzchu posyp pszenicą i czekoladą w proszku.
Etap 5
Piecz w średnio rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
Etap 6
Wyjmij z piekarnika i gdy ciasto jest jeszcze gorące rozlej polewę czekoladową na wierzchu.
Etap 7
Po ostudzeniu pokrój w kwadraty.
Źródło przepisu
https://www.tudogostoso.com.br/receita/1026-brownie-de-chocolate-com-castanha-do-para.html
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka