• Brownie czekoladowe z orzechami brazylijskimi

    Pyszny deser z Ameryki Południowej  z dodatkiem posiekanych orzechów brazylijskich. 

    Składniki

    Porcja: 12 kawałków

    Ciasto

    • - 1 szklanka masła
    • - 1 ½ szklanki cukru
    • - 4 jajka
    • - ¼ szklanki wody
    • - 1 mała szklanka czerwonego wina
    • - esencja waniliowa
    • - ¾ szklanki czekolady w proszku
    • - ½ szklanki obranych i posiekanych orzechów brazylijskich
    • - 1 łyżka proszku do pieczenia
    • - 1 ½ szklanki ziaren pszenicy

    Polewa: 

    • - 200 g rozpuszczonej ciemnej czekolady

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 35 minut
    Pieczenie: 30 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 5 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Zmiksuj  pierwsze siedem składników w blenderze.

    Etap 2

    Do masy wsyp orzechy brazylijskie  i dobrze wymieszaj łyżką.

    Etap 3

    Dodaj do masy  proszek do pieczenia.

    Etap 4

    Prostokątną brytfannę pokryj tłuszczem. Wlej do niej masę a na wierzchu posyp pszenicą i czekoladą w proszku. 

    Etap 5

    Piecz w średnio rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

    Etap 6

    Wyjmij z piekarnika i gdy ciasto jest jeszcze gorące rozlej polewę czekoladową  na wierzchu.

    Etap 7

    Po ostudzeniu pokrój w kwadraty.

    Źródło przepisu

    https://www.tudogostoso.com.br/receita/1026-brownie-de-chocolate-com-castanha-do-para.html

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć