- -15%
- 100% kwiat hibiskusa, naturalnie suszony, herbata
- Pochodzą z Nigerii
- Do bezpośredniej przygotowania naparu
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
- Gwarancja smaku
- Indeks glikemiczny hibiskus 15
Opis
Kwiat hibiskusa jest używany jako herbata. W naszym sklepie zakupić można produkt pochodzący z Egiptu, który swoją świeżość zawdzięcza grubemu, solidnemu zamknięciu strunowemu. Produkt nie jest pasteryzowany, dlatego jest bardzo bezpieczny w codziennym użyciu. Liczne korzyści zdrowotne i walory smakowe to atuty, dla których warto sięgać po ten produkt.
Wprowadzenie
Hibiskus to rodzaj roślin kwiatowych z rodziny malw Malvaceae. Rodzaj ten jest dość rozbudowany, obejmuje kilkaset gatunków, które pochodzą z ciepłych, umiarkowanych, subtropikalnych i tropikalnych regionów na całym świecie. Gatunki te są znane ze swoich dużych, efektownych kwiatów. Są powszechnie znane po prostu jako „hibiskus” lub mniej znane jako ślazowiec różany. Herbata z kwiatów hibiskusa jest popularna pod wieloma nazwami na całym świecie i jest serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Napój znany jest z czerwonego koloru i cierpkiego smaku.
Historia i ciekawostki
Pochodzący z Azji i wysp Pacyfiku Hibiscus rosa-sinensis jest narodowym kwiatem Malezji. Jest ściśle związany z Hawajami. Prawdziwe zainteresowanie Hawajami rozwinęło się pod koniec XIX wieku. Niektóre rośliny prawdopodobnie pochodziły z Chin i zostały skrzyżowane z rodzimymi gatunkami hawajskimi. Zainteresowanie rozprzestrzeniło się na kontynencie amerykańskim. Amerykańskie Towarzystwo Hibiskus powstało w 1950 roku.
Kolejnym silnym obszarem zorganizowanego zainteresowania hibiskusem jest Australia. Uważa się, że został tam wprowadzony na początku 1800 roku, ale prawdziwe zainteresowanie kwiat wzbudził później, kiedy 30 roślin zostało przywiezionych z Indii. Północne części Nowej Zelandii również zaangażowały się w uprawę hibiskusa.
Hibiskus herbata właściwości
Rośliny hibiskus znane są z dużych, kolorowych kwiatów. Te kwiaty mogą stanowić dekoracyjny dodatek do domu lub ogrodu, ale mają również zastosowania lecznicze. Z kwiatów i liści można zrobić herbatę i płynne ekstrakty, które mogą pomóc w leczeniu różnych schorzeń.
Herbata z hibiskusa, zwana również kwaśną herbatą ze względu na cierpki smak, jest wytwarzana z mieszanki suszonych kwiatów hibiskusa, liści i ciemnoczerwonych kielichów (środkowe kwiaty w kształcie miseczki). Po zakończeniu kwitnienia płatki opadają, a kielichy zamieniają się w strąki. Przechowują nasiona rośliny.
Hibiskus był używany przez różne kultury jako lek na kilka chorób. Egipcjanie używali herbaty hibiskusowej w celu obniżenia temperatury ciała, leczenia chorób serca i nerwów oraz jako środek moczopędny w celu zwiększenia produkcji moczu.
W Afryce herbatę stosowano w leczeniu zaparć, raka, chorób wątroby i objawów przeziębienia. Miazgę wykonaną z liści nakładano na skórę, aby leczyć rany.
W Iranie picie kwaśnej herbaty jest nadal powszechnym sposobem leczenia nadciśnienia.
Dzisiaj hibiskus jest popularny ze względu na swój potencjał obniżania wysokiego ciśnienia krwi. Współczesne badania pokazują, że zarówno herbata, jak i ekstrakt z hibiskusa obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Chociaż nadal potrzebne są dalsze badania, może to być dobra wiadomość dla przyszłości leczenia chorób serca.
Hibiskus wykazuje potencjał w leczeniu raka oraz jako środek wspomagający odchudzanie. Nie ma wielu badań w tych obszarach, ale niektóre badania sugerują, że antocyjany mogą mieć klucz do właściwości przeciwnowotworowych hibiskusa.
Ostatnie badanie potwierdziło, że ekstrakt z hibiskusa może mieć wpływ na metabolizm, zapobiegając otyłości i gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie. Użyto nawet tej rośliny pomyślnie jako część mieszanki ekstraktów ziołowych do leczenia wszy głowowych.
Więcej informacji o hibiskusie znajduje się w naszym poradniku hibiskus - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Suszony hibiskus jest jadalny i często stanowi przysmak w Meksyku. Może być również kandyzowany i używany jako dodatek, zwykle do deserów. Najpopularniejsze jest jednak jego parzenie i picie w formie naparu.
Sprawdź: Jak parzyć herbatę z kwiatu hibiskusa?
Kwiat Hibiskus przeciwwskazania
Herbata z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenu, co oznacza, że wpływa zarówno na ciążę, jak i płodność. Kobiety próbujące zajść w ciążę lub będące już w ciąży prawdopodobnie powinny unikać hibiskusa w swojej diecie. Obniża on również ciśnienie krwi, co może być szkodliwe, jeśli ktoś cierpi już z powodu niskiego ciśnienie krwi.
Przechowywanie
Kwiat hibiskusa należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku, bez dostępu światła.
Inne opcje
Składniki
Składniki: kwiaty hibiskusa.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Nigeria
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1105 kJ/ 264 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 82,1 g |
w tym cukry | 82,1 g |
Błonnik | 1,8 g |
Białko | 3,6 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0