Herbata z hibiskusa, wytwarzana z suszonych części tej rośliny, ma kolor głębokiej czerwieni. Ma przy tym słodko-cierpki smak podobny do żurawiny i może być spożywana na gorąco lub na zimno w formie herbaty mrożonej.
Hibiskus – co to za kwiat?
Hibiskus pochodzi z Afryki Północnej i Azji Południowo-Wschodniej, ale obecnie rośnie w wielu krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Ludzie na całym świecie używają różnych części rośliny jako pożywienia i lekarstwa.

Właściwości zdrowotne herbaty z hibiskusa
Herbata z hibiskusa jest cierpka w smaku (odrobinę przypomina żurawinę). Można ją pić zarówno na zimno, jak i gorąco. Napój ten ma wiele prozdrowotnych właściwości i jest w pełni bezpieczny w stosowaniu[1].
Zawiera przeciwutleniacze
Obszerne opracowanie naukowe[2] wykazało, że zawarte w hibiskusie przeciwutleniacze takie jak: wit. C, beta karoten i antocyjany obniżają o 92% liczbę wolnych rodników, które odpowiedzialne są za wywoływanie stanów zapalnych oraz chorób nowotworowych.
Badanie przeprowadzone na szczurach[3] dało podobne wyniki. Wykazało ono także, że właściwości przeciwutleniające mają zarówno kwiaty, jak i łodygi. W badaniach na zwierzętach zastosowane zostały skoncentrowane dawki.
Obniża ciśnienie krwi
Wysokie ciśnienie może obciążać serce i powodować jego osłabienie. Trwające przez 6 tygodni badanie in vitro[4] przeprowadzone na grupie 65 osób w wieku 30 do 70 lat udowodniło, że codzienne spożywanie herbaty z hibiskusa chroni przed występowaniem nadciśnienia tętniczego, a u osób z lekkim nadciśnieniem skutecznie je obniża. Przegląd[5] pięciu badań z 2015 roku wykazał, że codzienne picie herbaty z hibiskusa obniża ciśnienie krwi średnio o 7,58 mmHg i 3,53 mmHg.
Spożywania herbaty z hibiskusa nie zaleca się osobom, które na nadciśnienie przyjmują hydrochlorotiazyd, ponieważ roślina wchodzi w interakcje z tym lekiem. Nie zaleca się spożywania herbaty z hibiskusa osobom cierpiącym na niskie ciśnienie krwi.
Pomaga w obniżeniu cholesterolu we krwi
Badanie[6] przeprowadzone u 60 pacjentów chorych na cukrzycę wykazało, że regularne picie herbaty z hibiskusa ma wpływ na profil lipidowy cukrzyków. Po miesiącu stosowania u osób badanych podwyższył się poziom dobrego cholesterolu, a obniżył złego.
Pomaga w zwalczaniu nowotworów
Liczne badania naukowe[7] wykazały, że polifenole mają silne właściwości przeciwnowotworowe. Herbata z hibiskusa zawiera też związki chemiczne. Nie ma dokładnych badań o wpływie herbaty z hibiskusa na przeciwdziałanie nowotworom.
Zwalcza stany zapalne
Hibiskus zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają stany zapalne przyczyniające się do powstawania wielu chorób m.in. Alzheimera, raka, czy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Pomaga w zwalczaniu niektórych bakterii
Herbata z hibiskusa ma właściwości antybakteryjne. Jednak skuteczność w zwalczaniu mikroorganizmów nie została do końca zbadana. Jest pomocna w leczeniu ZUM.
Pomaga obniżyć cukier we krwi
Herbata z hibiskusa pomaga obniżyć wysokość cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Nie można spożywać herbaty z hibiskusa, jeśli stosujesz leki na obniżenie poziomu cukru we krwi lub przebywasz na rekonwalescencji po operacji.
Pomaga schudnąć
Herbata z hibiskusa pomaga w odchudzaniu, ponieważ aktywuje związek AMPK, który stymuluje rozkład tłuszczów. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi, dzięki temu zmniejsza apetyt na słodkie potrawy oraz zapobiega nadmiernemu przejadaniu.
Pomaga wywołać miesiączkę
Herbata z hibiskusa wpływa na estrogeny. Tym samym pomoże zwiększyć regularność okresu u kobiet cierpiących na zaburzenia miesiączkowania. Nie zaleca się picia herbaty z hibiskusa przez kobiety stosujące tabletki antykoncepcyjne, karmiące piersią i będące w ciąży.
Wspomaga odchudzenie
Codzienne picie herbaty z hibiskusa to świetny sposób na odchudzanie, ponieważ roślina ta zawiera antocyjany, związki fenolowe i flawonoidy, które mogą pomóc w:
- regulacji genów zaangażowanych w metabolizm lipidów, przyspieszając eliminację tłuszczu;
- łagodzą przerost adipocytów, zmniejszając rozmiar komórek tłuszczowych.
Jednak roślina ta nie wpływa na zmniejszenie apetytu, więc osoby z większym łaknieniem i słabszymi wynikami odchudzania powinny stosować hibiskus w połączeniu z inną rośliną, która pomaga zmniejszyć apetyt, taką jak kozieradka.



Jaki hibiskus na herbatę?
Hibiskus to roślina, która posiada wiele odmian. Nie każda z nich nadaje się do przygotowania smacznej herbaty. Do patrzenia zdecydowanie nie nadaje się hibiskus ogrodowy (Hibiscus syriacus) – roślina ozdobna, która bardzo często osadzona jest w przydomowych ogródkach. Herbaty nie zrobimy również z hibiskusa bylinowego i hibiskusa bagiennego. Najlepszy efekt osiągniemy, gdy do wykorzystamy różę chińską i ketmię szczawiową. Ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa) to jednoroczna roślina, która pierwotnie porastała tereny Sudanu i Egiptu, ale również Tajlandii i Meksyku. Suszone kwiaty ketmii dają herbacie charakterystyczny, czerwonawy kolor i kwaskowaty smak. To właśnie ta ostatnia najczęściej stosowana jest do przygotowania aromatycznego popularnego egipskiego orzeźwiającego napoju karkade.
Planując zakup herbaty z hibiskusa warto uważnie sprawdzić dostawcę i kraj pochodzenia, ponieważ wpływa to na jakość suszonych kwiatów. Zdecydowanie najlepsze herbaty wytwarzane są z suszonych kwiatów uprawianych w Egipcie, który jest kolebką hibiskusa.
Jak parzyć herbatę z hibiskusa?
Herbatę z hibiskusa można przygotować w wersji na ciepło i na zimno (również w opcji mrożonej).
Herbata hibiskusa – przygotowanie tradycyjne (przepis)
Składniki:
- 2 łyżki suszonego hibiskusa
- 1 litr wody
Przygotowanie:
- Aby zrobić herbatę z hibiskusa i zachować wszystkie właściwości kwiatu, wodę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia.
- W dalszej kolejności należy dodać do wody kwiaty hibiskusa, przykryć garnek i odstawić go na 10 minut przed odcedzeniem i wypiciem.
Dawkowanie:
Powinno się wypijać 3 do 4 filiżanek tej herbaty dziennie, pół godziny przed głównymi posiłkami. Herbatę należy pić bez cukru, aby uzyskać lepsze efekty odchudzania w połączeniu ze zbilansowaną dietą i ćwiczeniami fizycznymi.
Hibiskus jest również bazą do przygotowania bardzo popularnego w Egipcie napoju karkade (Kehr-kih-deh) zwanego złotem faraonów. Przygotowanie egipskiej herbaty na zimno jest bardzo proste.

Herbata z hibiskusa na zimno – Karkade (przepis)
Składniki:
- 10 filiżanek wody
- 1 szklanka suszonych kwiatów hibiskusa (kupisz tutaj)
- 1/2 szklanki cukru
Akcesoria do parzenia:
- Średniej wielkości garnek
- Duży dzbanek z pokrywką lub folią foliową
- Drobne sitko
- Długa łyżka lub chochla
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w środnik garnku.
- Wsyp do niego liście hibiskusa.
- Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie wyłącz ogrzewanie i odsuń garnek od palnika.
- Niech hibiskus moczy się w wodzie przez 15 minut.
- Przefiltruj napar, korzystając z bardzo drobnego sitka. Ważne jest, aby w napoju nie było już żadnych pozostałości kwiatów. Można wykorzystać do filtrowania gazę.
Uważaj w trakcie przelewania, ponieważ hibiskus może poplamić odzież. W przypadku rozlania szybko usuń wszelkie krople na blacie lub w zlewie! Odcedzone kwiaty możesz wyrzucić do kosza, nie będą już potrzebne - Wsyp do dzbanka 1/2 szklanki cukru i wymieszaj herbatę długą łyżką lub chochlą.
- Pozostaw herbatę do ostygnięcia, a następnie włóż dzbanek z pokrywką do lodówki na kilka godzin.
- Po ostygnięciu skosztuj herbaty. Jeśli jest zbyt skoncentrowana, możesz ją nieco rozcieńczyć dodatkową filiżanką wody.
- Serwuj herbatę z dodatkiem lodu i listków świeżej mięty.
Przeciwwskazania do picia herbaty z hibiskusa
Nie każdy powinien pić herbatę z hibiskusa.
- Herbata z hibiskusa jest niezalecana w ciąży i dla kobiet w okresie PMS, gdyż może zaostrzyć ich objawy oraz osobom z niskim ciśnieniem krwi.
- Herbata z hibiskusa może również powodować zmiany hormonalne i zmniejszać płodność, dlatego jest zabroniona dla kobiet próbujących zajść w ciążę.
- Nadmierne spożycie herbaty z hibiskusa może również powodować odurzenie organizmu, zmiany ciśnienia krwi oraz osłabienie mięśni, dlatego maksymalna dzienna porcja powinna wynosić od 2 do 3 gramów suszu, czyli około 6 filiżanek herbaty.
Materiały źródłowe:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000942/#:~:text=Hibiscus%20is%20%22generally%20recognized%20as,e.g.%2C%20ambrette%2C%20marshmallow
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21314460/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19382724
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20018807/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25875025/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678781/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997428/