- Trawa cytrynowa, herbata liść cięta
- Pochodzi z Egiptu
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do bezpośredniego przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) to popularna nazwa na palczatkę cytrynową. To wysoka, wieloletnia trawa występująca w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Azji, Australii i Afryki. Od dawna jest obecna w tradycyjnej medycynie Indii oraz Chin.
Trawa cytrynowa, którą oferujemy w naszym sklepie, uprawiana jest na słonecznych plantacjach Egiptu. Po zbiorach roślina jest suszona na słońcu lub maszynowo.
Trawa cytrynowa przechowywana jest hermetycznych warunkach, w szczelnych torebkach z praktycznym zapięciem strunowym. Dzięki temu zachowuje wszystkie właściwości, wyjątkowy smak i od razu może być dodawana do potraw.
Więcej informacji o trawie cytrynowej znajduje się w naszym poradniku trawa cytrynowa - właściwości.
Zastosowanie
Trawa cytrynowa ma ostry, cytrynowy, ziołowo-kwiatowy smak, który dobrze pasuje zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw. Z tego powodu warto ją stosować w potrawach kuchni azjatyckiej, a także jako dodatek do napojów i deserów.
- Suszona lub świeża trawa cytrynowa doskonale nadaje się do przygotowywania herbat ziołowych i innych napojów.
- Suszone liście trawy dodają intrygującego smaku sosom i gulaszom. Można użyć suszonej trawy cytrynowej w zupach i curry.
- Jest stosowana szczególnie w potrawach tajskich, w połączeniu z czosnkiem, kolendrą i chilli.
Sprawdź: Jak przygotować herbatę z trawy cytrynowej?
Czym wyróżnia się nasza trawa cytrynowa?
Importowana z Egiptu. Suszona trawa cytrynowa pochodzi ze słonecznych plantacji i żyznych gleb Doliny Nilu. Z tego powodu wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami i jakością.
Intensywny aromat i smak. Suszone zioło trawy cytrynowej charakteryzuje się mocnym intensywnym ziołowo-cytrynowym zapachem i aromatem, który odczuwalny jest w każdej potrawie.
Orientalny dodatek do potrawy. Jeżeli kochasz kuchnię azjatycką i lubisz poczuć niecodzienne nuty w potrawach, trawa cytrynowa będzie doskonałym wyborem.
Baza do niecodziennych mieszanych herbacianych. Z trawy cytrynowej można przygotować pyszne orzeźwiające napoje — w formie gorących i mrożonych herbat. Mrożona herbata z trawy cytrynowej i imbiru da ci z pewnością wiele orzeźwienia.
Przechowywanie
Trawę cytrynową należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w ciemnym miejscu i z dala od wilgoci.
Inne opcje
Składniki
Składniki: trawa cytrynowa.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Egipt
Indeks glikemiczny: 15
Sposób użycia: 1 łyżeczkę trawy cytrynowej zalać wodą o temperaturze 100 C - 150 ml. Parzyć pod przykryciem przez 5-7 minut. Zalecana dzienna porcja produktu do spożycia: 4-6 g (2-3 łyżeczki)
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1407 kJ/79 kcal |
Tłuszcz | 0,49 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 25,31 g |
w tym cukry | 0,7 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 1,8 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0