- Kumkwat owoc suszony cały
- Pochodzi z Tajwanu
- 100% smaku
- Do bezpośredniej konsumpcji
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Kumkwat to suszony, słodki owoc obsypany cukrem. Doskonale sprawdza się jako przekąska w ciągu dnia, a także oryginalny dodatek do wypieków i deserów.
Kumkwat to egzotyczny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Najwcześniejsze znane wzmianki na temat tego owocu pojawiły się w XII-wiecznych Chinach. Do Europy został sprowadzony dopiero w połowie XIX wieku. Angielska nazwa „kumkwat” pochodzi od kantońskiego słowa oznaczającego „złotą pomarańczę” lub „złotą mandarynkę”.
Kumkwat swoim wyglądem przypomina pomarańczę. Ma okrągły lub podłużny kształt, ale jest niewielkich rozmiarów — mniej więcej wielkości oliwki.
W trakcie procesu produkcji dodawany jest do niego cukier oraz niewielkie ilości konserwantów, w tym dwutlenku siarki. Kumkwat pakowany jest w solidne i wytrzymałe torebki typu doypack. Torebki zaopatrzone są w zapięcie strunowe wielokrotnego użytku. W tego typu opakowaniach produkt zachowuje na długo walory smakowe oraz świeżości.
Właściwości
Kumkwat, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
- zawiera przeciwutleniacze, dzięki czemu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym;
Więcej informacji o kumkwacie znajduje się w naszym poradniku kumkwat - właściwości.
Czym wyróżnia się nasz suszony kumkwat?
Importowany z Tajwanu. Suszone owoce kumkwatu sprowadzane są z Tajwanu. W kraju tym uprawa kumkwatu ma długą tradycję. Mamy pewność, że otrzymujemy owoce charakteryzujące się wysoką jakością i walorami odżywczymi.
Oryginalny i egzotyczny smak. Suszone owoce kumkwatów mają specyficzny słodko-kwaśny smak z odrobiną aromatu cytrusowego. Owoce wytwarzane są ze specjalnej odmiany meiwa, która wyróżnia się wyjątkową słodkością. Z pewnością dodadzą wiele urozmaicenia każdej potrawie oraz deserom.
Zawartość składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Owoce kumkwatu w swoim składzie zawierają również wiele cennych i odżywczych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich znajdują się między innymi flawonoidy, które mają potwierdzone działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Różnorodne zastosowanie. Pomimo swojej egzotyki oryginalności kumkwat suszony to owoc, który można wykorzystywać w kuchni w wielu potrawach. Wzbogaca zarówno smak deserowych i słodkich przekąsek, a także najbardziej wytrawnych dań obiadowych szczególnie z kuchni azjatyckiej.
Zastosowanie w kuchni
Słodkie kumkwaty to doskonały dodatek do wypieków oraz deserów.
- warto wrzucić kilka owoców do owsianki, musli lub jogurtu naturalnego;
- wzbogacą i urozmaicą smak wypieków domowych, w tym ciast;
- najlepiej smakują jedzone prosto z torebki jako słodka i sycąca przekąska.
Przechowywanie
Kumkwat kandyzowany najlepiej jest przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed światłem słonecznym
Przeciwwskazania
Nie ma szczególnych przeciwwskazań związanych z jedzeniem tego owocu. Ze względu na to, że jest to produkt obsypany cukrem, ograniczyć jego spożycie powinny osoby chore na cukrzycę.
Inne opcje
Składniki
Składniki: kumkwat, cukier, dwutlenek siarki, kwasek cytrynowy, barwniki: tatrazyna, czerwień allura
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne, inne orzechy i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Tajwan
Indeks glikemiczny: 65
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1528 kJ/365 kcal |
Tłuszcz | 0,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,27 g |
Węglowodany | 89,4 g |
w tym cukry | 67,86 g |
Błonnik | 3,5 g |
Białko | 0,6 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0